Jedinstveni Lou Reed nastupio u Ljubljani

  2675

  Lou Reed

  32,35Kn
  Datum i vrijeme: Ponedjeljak, 13.3.2006. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Hala Tivoli Ljubljana , Celovska cesta 25

  Glazbenik koji je još za života postao legendom, glazbenik čije je glazbeno stvaralaštvo neosporno, glazbenik koji je napisao jedne od najljepših rock balada – “Satelite Of Love” ili “Perfect Day”, tvorac nezaobilaznih rock klasika u fonoteci svakog rockera – “Walk On The Wild Side”, “Heroin” ili “I’m Waiting For The Man”, ili možda najednostavnije rečeno frontmen The Velvet Undergrounda – Lou Reed.

  On i ‘njegova veličina’ posjetili su ovog ponedjeljka Ljubljanu i održali koncert u maloj dvorani Hale Tivoli, koncert nakon kojeg mišljenja i dojmovi nisu kod svih bili isti, dapače.

  Pomalo iznenađujuće koncert je počeo već nešto prije 20:30 i odmah na početku s 15-minutnim otvaranjem dalo se naslutiti što nas čeka u sljedećih sat i pol, koliko je na kraju koncert trajao.

  Nastup – koji nije donio niti jedan hit iz njegove bogate karijere, osim “Sweet Jane” kao pozdrav na kraju. Nastup – koji se kretao od nevjerojatno uzbudljivog pa do totalno dosadnog, ili od manično šizoidnih do očaravajuće briljantnih dionica. Nastup – koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. I sve to morali smo proći sjedeći, osim nekoliko nabrijanih fanova koji su nepresatno skakali malo podalje od pozornice, a znate kako je kad vam netko testira živce.

  Lou Reed je oduvijek bio poznat kao čovjek i glazbenik koji nije nikad pravio kompromise ili podilazio svojoj publici, a još manje glazbenoj industriji, i to je od njega stvorilo kultnog glazbenika, kojeg volio ili ne moraš poštovati, jer je tim svojim stavovima stvorio ime kojem se i oni slabiji poznavatelji njegova rada dive. A i samim time je ‘njegova veličina‘ oduvijek bila posebno istaknuta, poput Empire State Buildinga u njegovom New Yorku.

  To sve mogli ste doživjeti na ovom koncertu, a vjerujem da niti posjetitelji ostalih koncerata Reeda nisu bili uskraćeni za isti doživljaj. Sad, sve je stvar kako gledate na to, pa će vam takav biti i koncert.

  Muziku podržava

  Ja sam bio jedan od onih kojem to nije smetalo i koji je uživao u “Why Do You Talk“, “The Day John Kennedy Died” i poglavito u “Tell It To Your Heart“, i koji je ovaj koncert doživio kao jedan veliki trenutak, jer sam gledao glazbenika koji je kreirao ne samo glazbenu već i opću kulturu u ’60-ima i ’70-ima.

  I na kraju sam mogao samo zaključiti da je ovaj koncert Lou Reeda bio je jedan od najčudnijih koncerata kojem sam prisustvovao dosad, i kao takav će mi vjerojatno ostati duboko urezan u pamćenje – niti sam bio previše oduševljen, a još manje razočaran, ali sam potvrdio svoja uvjerenja i mišljenja o Lewisu Allenu Reedu i njemu sličnima – briljantni umjetnici nisu skroz čisti, ali baš zato su nam zanimljivi.

  Foto: S.B.

  Zahvaljujemo se Urban Travelu
  na prijevozu!

  Muziku podržava