Editors i publika u zagrljaju vrele Tvornice

  1047

  Editors

  150Kn – 200Kn
  Rasprodano
  Datum i vrijeme: Utorak, 17.4.2018. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture Zagreb , Šubićeva 2

  Sinoć smo još jednom posvjedočili sad već standardno kvalitetno odrađenoj svirci zagrebačkih miljenika Editorsa. Turneja u svrhu promocije novog albuma “Violence” ( s kojeg je drugi singl, “Darkness at the Door” izašao upravo jučer) opet ih je nanijela na poznate im prostore, točnije u zagrebačku Tvornicu kulture koju su, očekivano, rasprodali nekoliko tjedana prije samog koncerta, pa se tako ispred ulaza mogla naći nekolicina fanova kako s nadom u očima ‘škicaju’ prodaje li još tkogod kartu, dvije.

  A post shared by Ana Jurc (@anajurc) on

  Kao što je i najavljeno, Tvornica je svoja vrata otvorila u 19:30, što su najvjerniji fanovi iskoristili i odmah zauzeli svoje mjesto. Tu su dočekali i predgrupu October Drift koja je koncert započela 45 minuta poslije. October Drift, koji su noć prije nastupali s Editorsima u Budimpešti i koji bend prate na turneji zaključno sa Španjolskom, zagrijali su publiku za velikane večeri.

  October Drift je engleski bend koji se pojavio na sceni 2015. godine, ali je još uvijek enigma na glazbenoj sceni. Imali su uistinu sjajan nastup: jednom kada su se ovi karizmatični momci našli na pozornici, preuzeli su ulogu zagrijavanja – do kraja svirke nisu prestali sa skakutanjem i bacanjem na sve strane nošeni novim valovima energije. Takvi high-energy nastupi njihov su potpis, a vidljivo je i zašto – na licima ljudi koji su ih došli poslušati mogla se pročitati jedna te ista oduševljena misao: “koji su ovo momci?!”, “imaju pregršt energije” i “čim dođem doma, bacam uho na neke njihove stvari”. Osobno mislim (a sudeći po reakciji publike vjerujem da nisam sama u tome) da bi mogli odraditi samostalan koncert u Zagrebu, pogotvo sa sinoćnjim novonastalim interesom za njih. Toplo bih ih preporučila tragačima ambivalentnosti u glazbi: sastav je indie i eksplozivan istovremeno.

  A post shared by Ana Jurc (@anajurc) on

  Kako su ovi simpatični momci uz pozdrave publike napustili pozornicu, tako je klub postao već dupkom pun, s još ‘pola sata fore’ za one koji još nisu stigli te za one koji su tu da se ‘utabore’. Točno u 21:30 entuzijastično smo dočekali zvijezde večeri, The Editors, koji su koncert bez puno priče otpočeli prvim singlom s novog albuma, “Hallelujah (So Low)” i kojeg smo u posljednje vrijeme mogli često čuti (osim na radiju) čak i na MTV-u, što je dokaz kako se bend opet malo poigrao sa svojim zvukom, davši veći naglasak na pop zvuk no ikad.  

  Smatram da je setlista turneje fantastično ukomponirana: neke starije stvari su izbacili, što i je normalno za bend s opusom od šest albuma, ali nisu bili ni previše orijentirani na nove stvari kako se ne bi zamjerili nostalgičarima. Izmjenom starih-novih blokova postigli su da nijedan trenutak svirke ne prođe dosadno; energija i iščekivanje su bili konstantno na razini. Tako je središnji dio koncerta bio fokusiran na bendove klasike poput “Blood”, “Munich”, “In This Light And On This Evening”, dok su na početku bile novije stvari (“Hallelujah”, “Violence”, “Darkness At The Door”), s krajem koji je ravnomjerno uključio ‘something old and something new’ – “Nothingness” i “Ocean Of Night”, s kojima su završili koncert.

  Bend je, unatoč nenormalnoj vrućini (što se vidjelo ponajviše na Tomu koji je bio mokar do kože,) nekako ipak uspio zadržati dah i energiju te dovesti publiku do točke usijanja (osobito hitovima “Papillon” i “Eat Raw Meat = Blood Drool”). Ta naizgled neiscrpna energija dala je dvosatnoj svirci neku novu dimenziju: neumorno deranje Tomovog eteričnog vokala dok kapi znoja frcaju s članova benda dodatno je napalilo publiku koja je i tako već bila u deliriju.

  A post shared by Ivan Pelić (@ivan.pelic) on

  Bis je započeo, a publika se primirila kako bi si dopustila da ju mazi Tomov akustični solo s pjesmom “No Sound But the Wind”. Mirnijoj atmosferi izazvanu ovom baladom i novim singlom “Magazine” bend je ‘udrio kontru’ i ponovno razdražio publiku, bacajući je u još jedan grčeviti trans svojom himnom “Papillon”. Ovo transcedentalno iskustvo bend je zaključio pjesmom “Marching Orders”. Izmorena, ali oduševljena publika tu se s ljubavlju pozdravila s bendom, mislima već daleko – na idućem susretu.

  Set-lista:

  1. Hallelujah (So Low)
  2. A Ton of Love
  3. Formaldehyde
  4. Darkness at the Door
  5. Violence
  6. No Harm
  7. Blood
  8. Munich
  9. An End Has a Start
  10. In This Light and on This Evening
  11. Eat Raw Meat = Blood Drool
  12. Nothingness
  13. Belong
  14. Sugar
  15. The Racing Rats
  16. Ocean of Night
   _____
  17. No Sound but the Wind (Tom solo acoustic)
  18. Cold
  19. Magazine
  20. Papillon
  21. Marching Orders
  107 Shares
  Muziku podržava