Izuzetna jazz izdanja

2473

U proteklih nekoliko mjeseci u prodaji se pojavilo nekoliko izuzetnih jazz izdanja sa etikete Blue Note records. Kako jazz freakovi koji posjećuju www.muzika.hr ne bi bili zakinuti za koju porciju dobrog jazza, koristimo ovu priliku da vas sa njima upoznamo.

CASSANDRA WILSON – GLAMOURED

Cassandru Wilson ne treba dodatno predstavljati, jer ona već odavno privlači publiku koja ne dolazi isključivo iz jazz okruženja. Novi album “Glamoured” mogao bi taj krug dodatno proširiti obzirom da se radi o jednom od njezinih najboljih izdanja u karijeri. I ovoga puta, Cassandra, na svoj karakterističan način, predstavlja eklektičnu kolekciju nadahnutih prepjeva, pomno odabranih pjesama Stinga, Boba Dylana, Williea Nelsona i Muddy Watersa, u kombinaciji sa svojim originalnim temama. Ova fluidna fuzija jazza, popa, bluesa i countryja nesumnjivo je jedno od jazz izdanja godine, koje će oduševiti svakog tko ga barem jednom posluša…

DIANNE REEVES – A LITTLE MOONLIGHT

Nakon Grammyjem nagrađenog albuma “The Calling: Celebrating Sarah Vaughan” jazz vokalistica Dianne Reeves odlučila je vratiti se jednostavnijem, akustičnom zvuku kako bi snimila novi album. Rezultat je iznimno topla, intimna ploča “A Little Moonlight” koju je producirao još jedan vlasnik Grammyja, Arif Mardin, u zadnje vrijeme ponajviše poznat po suradnji sa Norah Jones. “Većina pjesama na albumu je predstavlja atmosferu koja vlada u trenutku kada ste spremni zaljubiti se, a na ploči se istovremeno nalazi jedna od mojih velikih ljubavi – moj trio. Imala sam u karijeri nekoliko sjajnih bendova, ali suradnja sa Peterom Martinom, Reubenom Rogersom i Gregom Hutchinsonom nešto je posebno. Ovaj album uspješno dočarava svu magiju koja vlada kada zajedno nastupamo”, kaže Dianne. Uz nju i njezin trio kao posebni gosti na album sudjeluju trubač Nicholas Payton i gitarist Romero Lubambo.

Muziku podržava

RON CARTER – THE GOLDEN STRIKER

Ugledni ‘Time’ magazin nedavno je proglasio Rona Cartera basistom koji ‘kao malo tko unapređuje glazbu, što svojim idejama, a što izvođačkom vještinom’. Samostalno je do sada snimio više od 50 albuma, sudjelujući istovremeno na više od 3000 različitih izdanja i snimaka. U povijest jazza upisao se zlatnim slovima kao član slavnog kvinteta Milesa Davisa tijekom šezdesetih, a svoje mjesto u pop povijesti osigurao je suradnjom sa hip hop ikonama A Tribe Called Quest na njihovom albumu “The Low End Theory”.

Na albumu “The Golden Striker” najugledniji jazz basist svijeta predstavlja niz vrhunskih izvedbi među kojima je i nekoliko novih originalnih skladbi, a prate ga gitarist Russell Malone i pijanist Mulgrew Miller. “The Golden Striker” nezaobilazno je izdanje za svakog tko cijeni jazz i ono ulazi u sam vrh Carterove diskografije.

PAT MARTINO – THINK TANK

“Think Tank” četvrti je album gitariste Pata Martinoa za etiketu Blue Note i za razliku od prethodnih, ovaj je, na neki način, odlutao u smjeru koji nije planirao uoči snimanja. “Najveći dio albuma posveta je Johnu Coltraneu. Nikada nisam svjesno razmišljao o ideji da napravim takav projekt ali aluzije na njega stalno su se pojavljivale”, kaže Martino. Na koncu “Think Tank” donosi samo jednu Coltraneovu stvar ‘Africa’, dok se Pat Martino ipak javlja kao autor većine tema. Uz sjajnu podršku all-stars benda u kojem su se našli saksofonist Joe Lovano, pianist Gonzalo Rubalcaba, basist Christian McBride i bubnjar Lewis Nash, Martinov novi album predstavlja novi kreativni vrhunac gitariste koji je već odavno zaslužio mjesto među slavnim imenima jazz scene.

CHUCHO VALDES – NEW CONCEPTIONS

Na svom novom albumu, kubanski pijanist Chuco Valdes, nastavlja eksploatirati i istraživati glazbenu tradiciju Afrike, Amerike, Europe i rodne Kube. Za razliku od iznimno uspješnog prošlog albuma “Fantasia Cubana” na kojem je predstavio niz varijacija na klasične komade europskih skladatelja poput Chopina ili Ravela, “New Conceptions” vraćaju loptu na teren jazza, conge i sona, uz iznimku posveta velikanima Milesu Davisu i Dukeu Ellingtonu.

ELIANE ELIAS – BRAZILIAN CLASSICS

Eliane Elias već dugo je prisutna na američkoj i svjetskoj jazz sceni. Iako je do danas višestruko potvrdila svoj status iznimne jazz pijanistice nikada nije zaboravila svoje brazilske korijene, pa je tako tijekom karijere snimila cijeli niz tema koje ulaze u sam vrh brazilske glazbene povijesti. Na kompilacijskom albumu “Brazilian Classics” nalazi se tako 16 klasičnih Elianinih tema u kojima još jednom možemo čuti kako je ova vrsna umjetnica uvijek znala u svojim izvedbama zadržati karakterističan zvuk Brazila, ne oduzimajući im pritom jazz elemente. Album će oduševiti sve zaljubljenike u latin-jazz osobito u izvedbama evergreena kao što su “Girl From Ipanema” ili “Brazil”.

JASON MORAN – THE BANDWAGON

“The Bandwagon” novi album jazz pijaniste Jasona Morana, donosi live snimku nastupa iz newyorške katedrale jazza, kluba ‘Village Vanguard’ koji je već više puta bio scena na kojoj su zabilježene neke od najuzbudljivijih jazz snimaka svih vremena. Uz Morana na albumu se pojavljuju basist Tarus Mateen i bubnjar Nasheet Waits, zajedno, kao trio koji mnogi nazivaju jednim od najinovativnijih na aktualnoj jazz sceni.

TERENCE BLANCHARD – BOUNCE

“Bounce” je Blue Note debi za iznimnog trubača Terencea Blancharda, na kojem se predstavlja sa skupinom mladih talentiranih glazbenika, koji su, svaki na svoj način pripomogli oživotvorenju njegove glazbene vizije. Poput mnogih jazz glazbenika svoje generacije i Blanchard svojim izvedbama ruši barijere i postavlja nove standarde jazza, tumačeći tradiciju u skladu sa svojim glazbenim interesima. “Bounce” je izvrsna prilika da upoznate još jedno od imena koje bez sumnje predstavlja budućnost jazza.

GREG OSBY – ST. LOUIS SHOES

Kao jedan od lučonoša jazz scene Greg Osby jednostavno je klasa za sebe. Na svom novom albumu “St. Louis Shoes”, Osby stvara snažne aranžmane u izvedbama devet tema, od kojih su neke dobro znani standardi, a druge malo poznati biseri, dokazujući još jednom svu raskoš svog izvođačkog i skladateljskog talenta.

Muziku podržava