Glasvegas: “Stvarno smo jako dobar bend uživo”

2545

Glasvegas su jedan od najboljih indie rock bendova s Otoka u zadnjih desetak godina. Tom uspjehu uvelike je pridonio prvijenac “Glasvegas“, kojeg slobodno možemo proglasiti jednim od najznačajnijih indie albuma prve dekade ovog stoljeća.

Zvuk im je baziran na britpopu ’90-ih obogaćen ‘wall of soundom’ uz većinom vrlo angažirane tekstove, pa ne čudi njihov rapidan uspjeh od samih početaka karijere. Kako je vrijeme odmicalo, tako su više-manje uspješno reprizirali prvijenac s albumom “Euphoric Heartbreak“, dok ovogodišnji “Later…When The TV Turns To Static” donosi značajniji glazbeni odmak.

Upravo posljednji album je i razlog skorašnjeg gostovanja u Zagrebu gdje će nam ga predstaviti, ali i ranije hitove, budući da će im ovo biti prvo gostovanje kod nas. Za tu priliku, telefonski smo popričali sa Šveđankom Jonnom Löfgren koja je na bubnjevima zamjenila Caroline McKay početkom 2010.

Jesi li osjećala kakav pritisak pred dolazak u veliki bend poput Glasvegasa?

Pa i nisam, više sam se bojala drugih stvari, kao što je preseljenje u skroz drugu državu gdje se priča skroz drugi jezik… Takve stvari su me više opterećivale, što i kako, a ne samo glazbeni dio, budući da sam tu doma, te stvari radim već dugo vremena. To mi je jednostavno prirodno.

Kao jedina žena u bendu, jel’ se možda osjećaš kao šefica? (smijeh)
(smijeh) Ma neee! Svi smo prijetelji i tu se ne dijelimo na muške i ženske.Tko je imao najviše utjecaja na tebe kao glazbenicu?
Kada sam počinjala, stvarno nisam imala nikoga kome sam se divila jer sam imala samo šest godina. Tada sam na jednoj TV emisiji vidjela nekog bubnjara i rekla sam ocu da bih i ja voljela tako bubnjati. Par mjeseci kasnije kupio mi je bubnjeve i tako sam sama počela bubnjati. Danas bih mogla reći da imam mnoge uzore i da dolaze doslovno iz svih krajeva svijeta, ali nekako mi se najviše sviđaju Steve Jordan iz John Mayer Trija i Kim Thompson iz pratećeg benda Beyoncé.Album “Later…When The TV Turns To Static“je tvoj prvi studijski proces s bendom. Što nam može reći o tijeku snimanja?
Album je sniman u Glasgowu u Jamesovoj kući. On je ujedno i napisao pjesme, te ih i producirao. Prvi put se dogodilo da bend radi sve sam, ranije smo uvijek imali vanjske producente koji su nam pomagali. James je imao mnogo ideja, a mi smo mu pomogli realizirati ih. Puno smo radili na pjesmama, sve dok nismo u potpunosti bili zadovoljni njima.

Tekstovi pjesama gotovo uvijek imaju neki dublji smisao. Što misliš, koliko danas mladi uopće obraćaju pažnju na ‘dubinu’ stihova?

Da, tekstovi su bitni i mi se trudimo da imaju nekog smisla, da svatko može povući svoju poantu iz njih bez obzira na dob. Često nam se događa da roditelji vode svoju djecu na koncerte, što znači da se različite generacije mogu naći u našim tekstovima, što je jako cool. Jednostavno, ne pišemo pjesme za neku određenu grupaciju, mislim da nas mogu razumjeti svi koji to žele.Na ovoj ploči ima manje ‘wall of sounda’ nego na prijašnjima. Kako to?
Jednostavno smo pokušali nešto drugačije, stvarnije, nešto poput pravog rock benda kad svira uživo. Tako smo osjećali da bi trebali napraviti album, pa smo krenuli u tom smjeru.

U posljednjem spotu “If” najavljuje vas William Shatner…
Snimka je nastala još prije mog dolaska u bend i jednostavno je tražila da bude uvrštena negdje (smijeh). Predobra je da ju ne bi iskoristili, pa smo tako uspjeli pronaći mjesto za nju. U trenutku nastupa, bend nije znao tko će ih najaviti, rekli su im da će netko biti, ali nisu rekli tko. Kad je predstavljanje krenulo, bend je bio jako poćašćen time, pa smo sada odlučili to i iskoristiti.

Muziku podržava

Uskoro ćete po prvi put svirati kod nas u Hrvatskoj. Što možemo očekivati od nastupa?
Baš smo nedavno završili turneju po Britaniji. To je bila klupska turneja, svugdje smo svirali pred otprilike 500-injak ljudi, da bi finale bilo u Glasgowu u mnogo većoj dvorani, pa nam je bilo malo čudno svirati pred toliko ljudi, kad smo dobar dio vremena proveli u klubovima. Mislim da u svakom slučaju, bez obzira na veličinu prostora, mi pružamo maksimalno od sebe i dobru svirku, pa će tako biti i u Zagrebu. Nadam se da će publika osjetiti našu vibru i da ćemo lijepo glazbeno komunicirati s njima. To je i poanta live nastupa.

Znači, Glasvegas je više live bend nego studijski bend?
O da, definitivno smo live bend! Možda to ne zvuči skromno, ali stvarno je tako, stvarno smo jako dobar bend uživo.

Dopremate li kakvu posebnu produkciju sa sobom ili ste čisti rock’n’roll bend?
(smijeh) Da čisti smo rock’n’roll. Samo mi bend, bez ikakvih posebnih dodataka.

Jeste li već počeli raditi na novim pjesmama?
James uvijek nešto sklada i piše, tako da mislim da već ima nešto novog materijala koji čeka pravu priliku za objavljivanje.

Kakvu glazbu slušaš ovih dana?
Slušam ponajviše mlade Šveđanke imena First Aid Kit.

Općenito više preferiraš švedske ili britanske bendove?
Mislim da nema nekog pravila, volim i jedne i druge. Isto tako volim i nešto stariju gardu poput Boba Dylana, Springsteena i slične…

Za kraj, kako vidiš Glasvegas u sljedećih pet godina?
Nadam se da ćemo i dalje raditi to što najviše volimo raditi, da ćemo snimati albume i ići na turneje.

Muziku podržava