1969. ulicama zapadnog Londona šetao je Farrokh Bulsara, mladi umjetnik koji je nekoliko godina ranije uslijed pobune u u Zanzibaru koja je odnijela na tisuće života s obitelji prebjegao u London. Farrokh, danas svima poznat kao Freddie Mercury, od ranog se djetinjstva zanimao za umjetnost. Klavir je počeo svirati u sedmoj godini, prvi bend osnovao je u dvanaestoj, a budući da su ga oduvijek zanimale samo zapadna kultura i umjetnost, ne treba čuditi da je po dolasku u London upisao fakultet za umjetnost i grafički dizajn. U blizini fakulteta nalazio se Kensington Market, trgovina puna neobičnih odjevnih predmeta zanimljivih mladim umjetnicima, u kojem je radila devetnaestogodišnja Mary Austin.

Prvi susret

Mary je dijete poprilično teškog djetinjstva. I majka i otac bili su joj gluhi, s kćeri su komunicirali znakovima i čitanjem usana te su radili teške poslove kako bi je prehranili. Otac je radio kao pomoćni radnik sa soboslikarima, dok je majka bila čistačica jedne male lokalne radnje. Nažalost, Mary je morala prekinuti školovanje te se zaposliti već kao petnaestogodišnjakinja. Upravo to će je dovesti do rada u trgovini i prvog susreta s Mercuryjem. Osnivanje Queena bilo je udaljeno još jednu cijelu godinu, no Freddie je na prvi pogled znao kako je pronašao svoju kraljicu. Iako ga je zbog svoje povučenosti, a njegove pretjerane samouvjerenosti, prvi put odbila za izlazak, svega 5 mjeseci nakon upoznavanja, uselili su u malen i trošan stan u blizini prodavaonice. “Nikada nisam upoznala nikoga poput njega. Bio je vrlo samopouzdan, ono što ja nikad nisam bila.”

Novi korak u životu

Muziku podržava

S talentom za skladanje i pisanje pjesama, kao i nevjerojatnim glasom od čak tri i pol oktave, Freddie je vrlo brzo osvojio svijet. Sam početak unatoč tome nije bio lagan. Naime, debitantski album nije naišao na pretjerano dobre kritike. Budući da su još uvijek bili nepoznati, satima su čekali da se studio oslobodi kako bi mogli snimati. Ipak, već tada su zaintrigirali javnost velikim odskakanjem od ostatka rock scene, kako izgledom, tako i zvukom. Osim što su se predstavili kao višeslojan i slojevit sastav (i glazbeno i tekstualno), album je sadržavao čuvenu krilaticu “No synthesizers” čime su se jasno ogradili od rock kalupa sedamdesetih, još više ističući vokalne dionice Freddieja Mercuryja i gitarističko umijeća Briana Mayja. “Queen II” predvođen hitom “Seven Seas of Rhye” otvorio im je put prema svjetskoj slavi koju su stekli četvrtim albumom “A Night at the Opera”.

Iako je predvodnica ovog albuma remek djelo “Bohemian Rhapsody”, za našu priču važnija je “Love of My Life“, napisana godinu ranije kada se Freddie spremao na novi korak u životu. Par je uselio u novi, veći stan, a na Božić 1973. Mary je dočekao neobičan poklon. Kao u Disney crtićima, otvorila je veliku kutiju zamotanu mašnom. U njoj se nalazila nova kutija, pa još jedna… i tako sve do najmanje veličine svega nekoliko centimetara. Pogađate, u njoj se nalazio zaručnički prsten, a zbunjena Mary prvo je upitala na koju ga ruku treba staviti. Nakon što je Freddie potvrdio da se radi o zaručničkom prstenu, Mary je u stanju šoka uspjela prošaptati “yes”.

Priznanje…

Kako je rasla slava Queena, i Freddie se mijenjao. Unatoč  frizurama, kostimima i ponašanju na pozornici, dok je bio uz svoju zaručnicu, nitko od javnosti nije sumnjao u njegovu seksualnost. Ipak, Mary je naslućivala da nešto nije u redu. Freddie se kući vraćao sve kasnije te je svaki put izbjegavao razgovor govoreći Mary kako se ništa ne događa i kako je sve u redu. Ipak, 1976., nakon 6 godina zajedničkog života, Mary je posumnjala da ju Freddie vara s drugom ženom. U svađi koja je uslijedila, Freddie je napokon pukao i priznao svoju biseksualnost. “Nikada neću zaboraviti taj trenutak. Bila sam tako naivna, i trebalo mi je toliko vremena da uvidim istinu. Nakon svega, osjećala sam se vrlo dobro kada mi je napokon sve priznao.”

Nakon priznanja, jedini odnos koji su Freddie i Mary prekinuli bio je onaj fizičke naravi, priča o njihovoj ljubavi nastavlja se i do danas, 27 godina nakon njegove smrti. Nakon što su se razdvojili, Freddie joj je kupio stan u blizini, i dalje je putovala s njim na turneje te čak radila i u menadžmentu Queena. Do kraja života smatrao ju je jedinom pravom prijateljicom: “Svi moji ljubavnici ispitivali su me zašto ne mogu zamijeniti Mary, ali to je jednostavno nemoguće. Jedina osoba koja mi je iskreni prijatelj je Mary i ne želim nikoga drugog, ona je moja srodna duša.” Dok je Freddie eksperimentirao s drogama i muškarcima, od kojih je svakako najpoznatija veza s Jimom Huttonom, Mary je izabrala ponešto drugačiji put. Sa slikarom Piersom Cameronom dobila je 2 sina, a prvom je kum bio upravo Freddie. Nakon Piersa udala se za biznismena Nicka Holforda, no ni on nije uspio upotpuniti prazninu koju je ostavio Freddie te se i od njega nakon nekog vremena rastala.

Čuvanje tajni

Od trenutka kada je Mercuryju 1987. otkriven virus HIV-a pa do njegove smrti, Mary je bila uz njega. Bila je jedna od rijetkih koja je cijelo vrijeme znala da Freddie umire, no sve do posljednjih dana uspješno je čuvala tajnu. “Kada je umro, osjećala sam se kao da sam izgubila muža. Bili smo zajedno u siromaštvu, u bogatstvu, u bolesti i zdravlju. Jedini način da se razdvojimo bila je smrt, a čak je i njoj to bilo teško.”

Ipak, pravo čuvanje tajni uslijedilo je tek nakon šokantne oporuke koja je zaprepastila cijeli svijet, pogotovo članove Queena koji su osjetili nepravdu i ljubomoru. Kada je saznao da umire, Freddie je za stol pozvao svoje odvjetnike kako bi sastavili jednu od najpoznatijih oporuka ikada napisanih. Imanje vrijednosti 20 milijuna funti te ušteđevinu od 10 milijuna funti ostavio je Mary, zatraživši od nje samo jedno. Zamolio je Mary da bude kremiran te da svijet nikada ne sazna gdje se nalaze njegovi ostaci. “Mislila sam kako mi je Freddie ostavio prevelik teret i mislila sam da se s tim neću moći nositi. Upozorio me je da će kuća biti veći izazov nego što sam svjesna. Zahvalna sam mu što me na to upozorio, jer sam se brzo sudarila s velikom ljubomorom.” Dok je mogla razumjeti tugu Freddiejeve majke koja je ostala uskraćena za posmrtne ostatke svog sina, ljubomoru članova benda nije shvaćala, budući da su za nju to bile samo cigle i prolazne stvari. “Bio je jako velikodušan prema njima (članovima benda), ali mislim da oni to nisu shvatili. Mislim da ne cijene i ne shvaćaju što im je Freddie ostavio. Ostavio im je četvrtinu profita posljednja četiri albuma, a nije morao to uraditi. Nikad se ne čujem s njima. Kad je on umro, oni su samo nestali.”

Ipak, veći problem bio je sačuvati urnu s pepelom Freddie Mercuryja. Naime, jedan od razloga zašto je Freddie želio biti kremiran bio je taj što se bojao da netko ne oskvrne njegov grob. Vila koju joj je Freddie ostavio ostala je ista, klavir i namještaj su na istom mjestu, jedino urna je nestala. Dvije godine nakon smrti, Mary se uspjela neprimjetno iskrasti iz kuće, prevariti poslugu te iznijeti urnu i sakriti je na mjesto koje nikada nitko nije otkrio. “Freddie je želio da njegovo posljednje počivalište bude tajno jer je znao da će obožavatelji uništiti njegov grob ako saznaju gdje je pokopan, a to nije želio. Morala sam pronaći idealnu situaciju da se iskradem iz kuće i neopaženo iznesem urnu. Uspjela sam jednog jutra i posluga srećom nije ništa posumnjala.”

I 27 godina poslije, Mary ga nije iznevjerila te je i dan danas unatoč brojnim pritiscima jedina osoba na svijetu koja zna gdje se nalaze posmrtni ostaci Freddieja Mercuryja. Tajna je to koju nije otkrila čak ni njegovoj majci… “Nisam ga nikada izdala tijekom života, pa neću ni nakon smrti.” izjavila je Austin.

1.4K Shares
Muziku podržava