Koliko su groblja mnogima atraktivna, potvrđuje činjenica da se u mnogim gradovima nude turistički obilasci grobova poznatih ličnosti. Među tim turama diljem svijeta, mogu se naći i obilasci grobova poznatih glazbenika. Dok su grobovi pojedinih glazbenika uključene u ture, za pojedine grobove potrebno je malo više truda kako bi se došlo do njih, a neki ni nemaju svoje grobove, već im se počast odaje na druge načine. U nastavku doznaj više o najpoznatijim grobovima i mjestima gdje se odaje počast preminulim glazbenim ikonama.

1Elvis Presley

Kralj Rock’n’rolla zapravo ima dva groba. Nakon što je Elvis Presley umro zbog komplikacija sa srcem u kolovozu 1977. godine, pokopan je u mauzoleju na groblju Forest Hills u Memphisu. Kako su fanovi često “čačkali” po njegovom grobu, Elvisovo tijelo i tijelo njegove majke Gladys prebačeni su u Graceland. Posjet njegovom grobu, naravno, dio je svake turističke ture u Gracelandu. Grob svake godine posjeti oko 600 tisuća fanova “The Kinga”.

2Jim Morrison 

View this post on Instagram

Jim Morrison. 🖤

A post shared by Toni (@toni_w_p) on

Groblje Pére-Lachaise u Parizu, ustanovljeno 1804. za vrijeme Napoleona, prepuno je groblja poznatih umjetnika, pisaca i glazbenika, među kojima su Edith Piaf i Oscar Wilde. Ipak, najposjećeniji grob na pariškom groblju je onaj Jima Morrisona, koji je umro zbog zakazivanja srca 3. srpnja 1971. godine. Svakodnevno se horde turista upute prema Morrisonovom grobu, koji je prekriven grafitima previše entuzijastičnih fanova. Upravo zbog tih vandalističkih izleta, posjetitelji mogu grob vidjeti grob jedino iza ograda, gdje se nalaze mnoge bilješke, a i boce alkohola, koje obožavatelji Jima Morrisona ostavljaju. Na njegovom spomeniku stoji grčki natpis: “KATA TON ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ”. To se interpretira kao: “vjeran svom duhu”, a natpis na spomeniku odabrao je njegov otac.

3Bob Marley 

Otkako je 1991. godine vlada u Jamajci službeno prozvala 6. veljače, rođendan Boba Marleyja, nacionalnim blagdanom, tisuće obožavatelja jednom godišnje okupi se na glazbenom festivalu pored njegovog groba. Njegov grob, preciznije mauzolej, nalazi se nedaleko od njegove kuće u selu Nine Mile. Tamošnja zajednica “dobro je iskoristila” njegovu smrt pa se tako pored njegovog groba nalazi i reggae gift-shop. Bob Marley umro je od raka u 36. godini 1981. godine.

4Frank Sinatra 

Hoboken (New Jersey) i dalje gaji emocije prema svom pjevaču, mada se ne može reći da je ta ljubav bila obostrana, s obzirom na to da je Sinatra svoj rodni grad nazvao kanalizacijom. Kako ljubav nije bila obostrana i kako je Sinatra više težio Kaliforniji, pokopan je na groblju pored Palm Springsa. Umro je 1998., kada je imao 82 godine, a pokopan je sa svojim “vjernim životnim drugovima” – bocom Jack Danielsa i pakiranjem Camel cigareta. Na njegovom nadgrobnom spomeniku upisan je naziv jedne njegove pjesme: “The best is yet to come”

5Johnny Cash

“The Man in Black” umro 2003. godine, samo četiri mjeseca nakon što je umrla njegova voljena žena June Carter. Njegovo tijelo pokopano je odmah pokraj njenog, pored njihove kuće u Hendersonvilleu. Nažalost, kuća je uništena 2007. godine. Njihove grobovi su mali, a na njima pišu samo njihova prezimena, zajedno s rečenicama koje su ih obilježili. Na grobu Johnnyja Casha piše “I Walk the Line”, a na grobu June Carter “Wildwood Flower”, što je jedna od njenih najpoznatijih pjesama. Iako njihova groblja ne privlače posjetitelje, kao što su mnogima atraktivna groblja Elvisa Presleyja i Jima Morrisona, ipak se s vremena na vrijeme nađe netko tko im dođe odati počast u Tennessee. 

6John Lennon

Lennon nema grob, njegov je pepeo posipan na području Central Parka, koje danas nosi naziv “Strawberry Fields”. Ondje danas ulični svirači sviraju pjesme Beatlesa, a fanovi ostavljaju cvijeće, kao što ostavljaju i na ulazu i njegov nekadašnji dom, Dakota apartments, gdje ga je i ubio Mark David Chapman 8. prosinca 1980. godine. 

7Freddie Mercury

Nitko ne zna gdje se nalazi pepeo Freddija Mercuryja, osim njegove bivše partnerice Mary Austin, koja ga je pokopala. Svi drugi mogu mu odati počast u Montreuxu, gdje se nalazi njegov spomenik s pogledom na Ženevsko jezero. Fanovi mu, također, odaju počast na zidovima Garden Lodgea u Londonu, gdje se nalaze mnogi grafiti u njegovu čast.