Svijet je početkom listopada 1970. šokirala vijest o smrti Janis Joplin. Osim što se tragičnim predoziranjem Janis pridružila klubu 27, svoje mjesto našla  je i u klubu slavnih s neobičnim posljednjim željama. Janis Joplin je kremirana, a njezin pepeo rasut je iznad Tihog oceana 13. listopada.

Ipak, “Pearl” se konačno od svijeta oprostila tek dva tjedna kasnije, i to na kakav način… Budući da joj je cijeli život izgledao poput velike zabave, tako je odlučila i otići. U oporuci, koju je sastavila samo dva dana prije smrti, izrazila je želju da se njena životna ušteđevina nakon što umre iskoristi za organiziranje velikog partija kojim će se proslaviti njen život. Na današnji dan 1970. godine, u kalifornijskom klubu Lion’s Share, uz pomoć obitelji i prijatelja, organizirana je jedna od najpoznatijih zabava svih vremena. Dvjesto glazbenika, prijatelja i članova obitelji ispunilo je posljednju želju Janis Joplin te su na račun pokojne tulumarili sve dok nije svanulo. Povodom toga, donosimo vam najzanimljivije oporuke bogatih i slavnih.

Frank Sinatra (He did it his way)

Muziku podržava

Frank Sinatra zasigurno je jedan od najvećih showmena prošlog stoljeća. Osim što je punio glazbene i kino dvorane, zbog sklonosti prema alkoholu, vezama s talijanskom mafijom i brojnim brakovima i ljubavnim aferama, punio je i naslovnice žutog tiska. Posljednja Frankova žena Barbara razlog je zbog kojeg s njim krećemo u ovu priču. Od samog početka njihove veze, Frankovoj djeci Barbara se nije svidjela. Do kojih se razmjera mržnja razvila najbolje dočarava Frankova smrt. Iako su mu djeca bila u blizini, Barbara im nije javila da im otac umire kako bi s njim proveli posljednje trenutke. Pravi šok uslijedio je tek nakon čitanja oporuke. Prije svega, budući da je znao kako mu djeca i žena odbijaju “udisati zrak u istoj prostoriji” zatražio je da se ponašaju pristojno. U slučaju da to prekrše, automatski će biti isključeni iz oporuke. Ipak, zaista se bilo teško ponašati pristojno u koži Nancy, Franka Jr. i Christine Sinatre. Njihov otac, s obzirom na procijenjeno bogatstvo, ostavio im je sitniš, dok je Barbari, svojoj četvrtoj ženi, ostavio tri i pol milijuna dolara, kao i vile na Beverly Hillsu i Malibuu te ranč u blizini Palm Springsa. Nancy tvrdi kako im je namjeravao ostaviti puno više novca, kao što je ogromnu količinu planirao donirati u dobrotvorne svrhe, no Barbara ga je tijekom braka nagovorila na drugačiju oporuku.

Kada već govorimo o Sinatri, ne možemo se ne dotaknuti njegove najpoznatije “ljubavnice” Marilyn Monroe. Imala je samo 36 godina kada je napustila ovaj svijet zbog kombinacije alkohola i velike količine tableta, no oporuku je unatoč tome sastavila. Ne možemo reći kako se nije pobrinula za majku i još nekolicinu bliskih ljudi, ali iznenadila je time što je sve svoje osobne stvari ostavila poljskom učitelju glume Leeju Strasbergu. Zanimljivo, iako je na njima mogao zaraditi milijune, Lee nikada do svoje smrti nije ni pomislio na prodaju Marilynih stvari. Ipak, mišljenje Leeja Strasberga nije dijelila njegova žena, koja ih je odmah nakon muževe smrti prodala za 13 i pol milijuna dolara.

Where No (Dead) Man Has Gone Before

Iako su gore opisane iznenađujuće oporuke, možda i pomalo nepravedne, u svijetu showbiza ima i puno bizarnijih. Krenimo od Houdinija, jednog od najpoznatijih iluzionista i mađioničara u povijesti.  Houdini je vjerovao kako će se nakon smrti pretvoriti u duha te je od svoje žene zatražio da svake noći vještica, kad su duhovi najbliže svijetu živih, čeka tajni kod putem kojeg će joj se javiti.

Ne znamo je li Houdinijev duh sišao s nebesa, ali zato sa sigurnošću možemo tvrditi kako se na njih nakon smrti popeo Gene Roddenberry. Doslovno. Naime Gene, autor Zvjezdanih staza, nakon smrti je kremiran. Ne bi tu bilo ništa čudno da njegovi posmrtni ostaci nisu lansirani u svemir. NASA je 1997. godine lansirala Pegasus XL, kapsulu veličine ruža za usne koja je s Geneovim pepelom plutala svemirom sve do 2004., kada se dezintegrirala u atmosferi. Kad smo kod science fictiona, bio bi grijeh ne spomenuti posljednju želju Marka Gruenwalda, jednog od zaslužnih za Kapetana Ameriku i Iron Mana. Mark je izrazio želju da i nakon svoje smrti nastavi raditi i doprinositi Marvelu. Točnije, da njegov pepeo bude pomiješan s tintom kojom će se printati stripovi.

Prije nego nas je krajem lipnja 2009. napustio Michael Jackson, mnogi su mediji nagađali kako je u velikim financijskim problemima. Ipak iza sebe je ostavio pravo bogatstvo, a njegova raspodjela izazvala je pravi rat u obitelji Jackson. Michael je optužio svog oca za zlostavljanje te ga zajedno sa svojom bivšom suprugom izostavio iz oporuke. Najviše kontroverzi izazvalo je pitanje komu će pripasti Michaelova djeca. Po oporuci, ona su trebala pripasti Michelovoj majci Katherine, a ukoliko ne bude u mogućnosti, ili ne bude željela, njihova skrbnica bila bi pjevačica Diana Ross. Oporuku su željeli opovrgnuti Michaelova sestra Janet te braća Randy i Jermaine. Ovaj trio nije se mirio s tim da osamdeset posto nasljedstva ide Michaelovoj djeci i majci, a preostalih dvadeset posto u dobrotvorne svrhe. Naravno, na njihovu stranu stala je i Debbie Rowe, bivša Michaelova žena i biološka majka dvoje njegove djece. Iako je prije saznanja da oporuka postoji Janet izjavila da će ona o njima brinuti kao da su njezina, nakon oporuke je naglo promijenila mišljenje te iznenada zaključila kako Paris, Prince i Blanket ipak ne zaslužuju nasljedstvo jer nisu Michaelova biološka djeca.

Maknimo se ipak od teških sudskih slučajeva i vratimo se bizarnim oporukama poput one kojom je 1999. šokirala Dusty Springfield. Britanska pjevačica koja je među prvima probila led na sjevernoameričkom tržištu pop glazbe u oporuci se pobrinula za svog trinaestogodišnjeg mačka Nicholasa. Do kraja svog života mačak je uživao u mnogim povlasticama. Primjerice, morao je biti hranjen isključivo hranom uvezenom iz SAD-a, puštana mu je serenada prije spavanja, a ugovoreno mu je i vjenčanje s drugom rasnom mačkom. Mada, Nicholas se i nije toliko dobro proveo u usporedbi s nekim drugim ljubimcima milijunašica. Milijunašica Leona Helmsley ostavila je 12 milijuna dolara svom maltezeru. Svojim unucima ostavila je po 5 milijuna, ali isključivo pod uvjetom da redovno posjećuju groblje.

Romantični Freddie i Jack Benny

Legendarni komičar Jack Benny autor je najromantičnije oporuke ikad napisane. Nakon što je preminuo 1974., njegovoj shrvanoj ženi Mary Livingstone svakoga dana, do kraja života, na vrata je stizala crvena ruža.

Freddie Mercury, kada je saznao da umire, za stol je pozvao svoje odvjetnike kako bi sastavili jednu od najpoznatijih oporuka ikada napisanih. Imanje vrijednosti 20 milijuna funti te ušteđevinu od 10 milijuna funti ostavio je svojoj nekadašnjoj zaručnici Mary Austin, zatraživši od nje samo jedno. Zamolio je Mary da bude kremiran te da svijet nikada ne sazna gdje se nalaze njegovi ostaci. Freddie nas je od posljedica AIDS-a napustio šest mjeseci nakon sastavljanja oporuke, ali tajna o njegovom grobu živi i dalje. Mary je uspjela zakopati njegovu urnu te ispuniti obećanje ne otkrivši tajnu čak ni njegovim roditeljima. Iako je nakon prekida zaruka s Mary bio poznat po rastrošnom životu i brojnim vezama s muškarcima i ženama, nakon sastavljanja ovakve oporuke, kao i truda koji je od strane Mary uložen kako ispunila želju koja se u njoj nalazi, zaista nije upitno za koga je napisana pjesma “Love Of My Life.”

195 Shares
Muziku podržava