Festivali su obično meka zabave, događaji koji bacaju u delirij i tjeraju te da tražiš još, još. Uronimo u neku vrstu mjehura izvan običnog prostora vremena, nošeni valovima dobre energije i divnih ljudi. Netko bi rekao da briga o zdravlju ne ide u isti koš s rejvanjem, ali recite to onoj osobi koja vas stalno podsjeća da ostajete hidratizirani tijekom večeri, odnosno onom impulsu samobrige zbog kojeg ćete jesti breskve i naranče sljedećeg dana. Osim brige o fizičkom zdravlju, valjalo bi podignuti svijest o važnosti seksualnog zdravlja.

Australci imaju zanimljiv pristup problemu

Toga je dobro svjesna vlada australskog New South Walesa koja se odlučila za krajnje neuobičajen marketinški potez i zanimljiv pristup festivalima. Naime, polaznicima australskog festivala Splendour in the Grass pružila se jedinstvena prilika da osvoje pristup VIP zoni festivala u zamjenu za testiranje na klamidiju, najučestaliju spolno prenosivu bolest među mladima.

Testiranje se provodi uzimanjem uzorka urina, rezultate dobijete nakon tjedan dana, a sve zajedno traje 5 minuta. Dijagnosticiranje klamidije preko uzorka urina posljednjih godina postaje sve dostupnija i učestalija praksa. Urinom se mogu ustanoviti bakterijske bolesti poput klamidije i gonoreje, dok je samo testiranje mnogo lakše i praktičnije od uzimanja briseva. Festivalci se za dodatna pitanja mogu obratiti dežurnoj medicinskoj sestri, a odmah potom se zadovoljiti instant nagradama.

Mjera za svaku pohvalu i uzor drugim državama

VIP zona na festivalu u principu uključuje sadržaje koji su teže dostupni običnim festivaldžijama, a uključuju pristup hladnoj vodi, čiste wc-ove, besplatno punjenje mobitela i otvoreni glitter bar. Ne’š ti VIP-a, rekli bi sumnjičavi, tko zna na što te još testiraju, dodali bi, ali čini se da u ovoj ponudi nema loših namjera. Festivaldžije znaju koliko prijeko potrebni znaju biti ovi sadržaji (šljokice, halo?), a ova mjera australske vlade je za svaku pohvalu, ali i uzor drugim državama.

Besplatno testiranje na spolne bolesti nastalo je kao reakcija na drastičan porast spolnih bolesti kod mladih Australaca između 15 i 29 godina. Odluka je provedena krajnje praktično – logičnim odabirom lokacije s velikom koncentracijom mladih uz brz i jednostavan pristup. Testiranje je bezbolno i pomaže prevenciji daljnjeg širenja bolesti, usto i podiže svijest o brizi za vlastito spolno zdravlje. Mokraćni testovi također uvelike olakšavaju dijagnosticiranje, zbog čega se ljudi lakše odvaže na takve poteze. Ovakvim se mjerama također miče stigma sa spolno prenosivih bolesti kao nečega što pogađa samo rijetke ili teme o kojoj “nije lijepo govoriti”.

Mjeru je usvojilo nekoliko australskih festivala ove godine, “Mountain Sounds” i “Yours and Owls” su neki od njih. Ostaje nadati se da će se podignuta svijest i novi level marketinga prenijeti preko bare i postati redovna pojava i na drugim kontinentima.

81 Shares
Muziku podržava