Bolesna vremena i bolesni potezi – Suffocation snimili uputu kako kupiti CD

domination
1364

Svega smo se naslušali i načitali zadnjih godina od kada je muzički biznis otišao milijunima kilometara od dobrih starih CD-shopova i kupovanja fizičkih izdanja. Bendovi plaču, izdavači cmizdre, a najglasniji u borbi protiv manijakalnih ‘skidača sveg živog’ upravo su oni najbogatiji i najrašireniji.

Sjetimo se samo ljubavne romanse između Napstera i Metallice, sjetimo se tih davnih vremena kada su počeli nicati svakojake stranice na kojima možete jednim klikom povući neki album na svoje računalo, sjetimo se i razvoja streaming servisa, pa i famoznih iTunesa na kojima sve skupa možete napraviti legalno. “Ali, čemu?!” rekli bi mudraci.Bendovi se okreću nekim novim smjerovima, skupljaju financijska sredstva za album prije samog snimanja, gruntaju u kojem obliku da ga uopće izdaju, neki pokušavaju sve napraviti besplatnim da izbjegnu ikakve pravne peripetije, a američki death metalci Suffocation načinili su još jedan očajnički korak dalje.

Gitarist Guy Marchais snimio je instrukcijski video upućen svim ilegalnim ‘skidačima’ o njihovom novom albumu “Pinnacle of Bedlam”. Čovjek je snimio svoj odlazak u šoping centar i, više manje, pokazao kako izgleda taj drevni postupak kupovanja CD-a.

Muziku podržava

Usput je poručio: “Mi nismo Beyonce ili Metallica, nemamo love i nemamo kako snimati novu muziku. Skinite album i, ako vam se sviđa, idite ga kupiti. Pomozite bendovima, inače će nestati…” Čovjek je dobio CD besplatno (malo je reći, jer ga je sam i kreirao) i kasnije ga je kupio… Sada je i drugima pokazao kako to napraviti.

Učinkovito? Nimalo. Simpatično? Skroz…

Muziku podržava