Žestoki Nijemci i vatreni Brazilci

  1677

  Edguy

  Fucking With F*** - Live

  dvd Live

  Datum izdanja: 03.05.2009.

  Izdavač: Nuclear Blast / Trolik

  Žanr: Heavy Metal, Power Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Catch Of The Century
  3. Sacrifice
  4. Babylon
  5. Lavatory Love Machine
  6. Vain Glory Opera
  7. Land Of The Miracle
  8. Fucking With Fire
  9. Superheroes
  10. Save Me
  11. Tears Of A Mandrake
  12. Mysteria
  13. Avantasia
  14. King Of Fools
  15. Out Of Control
  16. Superheroes (video)
  17. Lavatory Love Machine (video)
  18. Ministry Of Saints (video)
  19. King Of Fools (video)
  1. Catch Of The Century
  2. Sacrifice
  3. Babylon
  4. Lavatory Love Machine
  5. Vain Glory Opera
  6. Land Of The Miracle
  7. Fucking With Fire
  1. Superheroes
  2. Save Me
  3. Tears Of A Mandrake
  4. Mysteria
  5. Avantasia
  6. King Of Fools
  7. Out Of Control

  Sedamnaest godina nakon svog osnutka njemački heavy-power metal bend Edguy izbacio je na tržište svoje prvo pravo, ‘bogato’ i opširno koncertno DVD-izdanje. Danas, kada Edguy iza sebe ima osam studijskih albuma i navedeni broj godina na sceni, sasvim je razumljivo da se odlučio za objavu izdanja ovakvog tipa.

  Jedino što je problematičan ‘tajming’, obzirom da se radi o materijalu s turneje povodom izlaska “Rocket Ride” albuma, a obavljenom nakon što je izašao “Tinnitus Sanctus“, dakle, aktualni album. Malo zbunjujuće, ali…

  Naime, materijal za ovaj DVD (i CD-e) snimljen je tijekom “Rocked Ride” turneje, 3. studenog 2006., na koncertu u Credicard Hallu u Sao Paulu. Iz ovog datuma vidljivo je kako se na albumu ne nalaze naslovi s posljednjeg albuma “Tinnitus Sanctus“, kojim je bend ponovno krenuo velikim metalnim korakom naprijed, nakon pomalo neočekivano rockerskog “Rocked Ride“.

  Fucking With F*** – Live” na DVD-u ima četrnaest pjesama, a njihov je odabir vrlo dobar i spoj je naslova s “Rocked Ridea” i neizostavnih klasika, među kojima se mnogima zasigurno krije i najveća draž. Ipak, nije za zanemariti da noviji ‘hitovi’ “Lavatory Love Machine” i “Superheroes” u koncertnoj verziji zvuče mnogo bolje, mnogo metalnije, od originalne studijske. “Vain Glory Opera“, “Tears Of A Mandrake“, “Babylon” kojima bih svakako i pridodao jedan od ponajboljih naslova iz novije ere benda “King Of Fools“, pjesme su koje svi ‘edguyovci’ jako dobro poznaju i sigurno će ih razveseliti što su i ovdje uvrštene.

  Muziku podržava

  Jednako kao i “Avantasia“, pjesma istoimenog Tobiasovog projekt-benda, koja je također vrlo često dio koncertnog repertoara Edguya, i spada u kategoriju najboljih, bez dileme. Uz činjenicu da se Edguy i ovdje pokazao kao sjajan live-bend, za pravi koncertni ugođaj se zajedno s besprijekornim tonom i slikom pobrinuo i ugođaj u dvorani, kojeg stvara tradicionalno ‘vatrena’ i uvijek odlična brazilska publika, koju se može vidjeti i čuti ne samo kao dekor, nego i kao nekog tko je dobio bitnu sporednu ulogu.

  Stvarno su impresivni, strastveni ti Brazilci i nije čudno što svi metal bendovi vole nastupati pred njima, tako da se publika koja nije bila na koncertu može u potpunosti uživjeti u njega, a u konačnici, dobila je jedan lijepi i kvalitetan live-zapis benda koji je godinama sinonim za moderni power metal.

  No koncert iz Sao Paula nije sve što nudi DVD, jer tu je i dokumentarac s mnogo ‘usputnih’ materijala i intervjua snimljenih tijekom “Rocked Ride” turneje od 2006. do 2008. Uz to, na disku se nalaze i četiri videospota s posljednja tri studijska albuma, od kojih je možda najzanimljiviji “Ministry Of Saints“, budući da se radi o naslovu s aktualnog albuma “Tinnitus Sanctus“. Njime je zaokružen sadržaj vizualnog dijela, na kojem svega ima taman, i ne stječe se dojam da nečeg fali ili ima u prevelikom obujmu.

  Limitirano izdanje, uz spomenutu, ima i dvostruku audio-verziju, odnosna dva CD-a, s potpuno istim materijalom koji se, možda će to nekog posebno zanimati, mogu kupiti i zasebno. Usto, pakiranje vrlo lijepo izgleda, ‘ljepljive’ je vizualnosti i sigurno će, u periodu dok DVD i CD-i neće biti angažirani u playerima, biti lijep ukras na policama..

  Vjerujem kako će upućeniji u rad Edguya površnim pogledom na ‘dodatak’ od dva diska uočiti sličnost s bonusom “Tinnitus Sanctus” albuma, na čijoj se specijalnoj ediciji nalazio koncert snimljen također tijekom “Rocked Ride” turneje. Ali, za razliku od ovoga, snimka je nastala u Los Angelesu, produkcija dosta ‘tanka’, pa je ovaj profesionalniji i puno autentičniji prikaz live-nastupa Edguya.

  Bez obzira na većinu pozitivnih dojmova, ipak ostaje ona procjena s početka da se s ovakvim izdanjem možda moglo još malo pričekati, snimiti ga za vrijeme aktualne turneje, te bi se na njemu i našli naslovi poput “Sex Fire Religion” ili “Dragonfly”, a ovako se stječe dojam da se radi o nečem što smo čuli i vidjeli mnogo puta.

  No tko zna, možda i zadnja turneja u skorijoj budućnosti ‘iznjedri’ kakav live-DVD pa će tako biti ‘vuk sit i sve ovce na broju’.

  Muziku podržava