The Strange: Naša glazbena reprezentacija

  1832

  The Strange

  Echo Chamber

  Datum izdanja: 12.10.2018.

  Izdavač: Dancing Bear

  Žanr: Americana, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Lonesome Rider
  2. Echo Chamber
  3. Dead End Shore
  4. Last Summer Song
  5. Killing Time
  6. Dime a Dozen
  7. Broken Down Blues
  8. Shoot the Bear
  9. Fast Train To Nowhere
  10. Lights of Red Valley

  Gledamo li priču kako je ovo malo remek djelo nastajalo, kao deja vu se javila 1968. i to ne nužno po zvuku ili stilu, nego po tome što je dotična godina donijela nekoliko sjajnih albuma bendova koji su trpjeli tektonske potrese u svojim postavama, no ipak su nastavili raditi i isporučili cijenjene albume. Beatlesi, Traffic, Byrdsi, Buffalo Springfield, na neki način Stonesi i Velveti su iskusili barem jako turbulentnu godinu, ako ne i promjene u postavama, ali čak i u tim okolnostima su stvarali zapažena djela.

  Grupu The Strange su godinama sačinjavali članovi grupe Bambi Molesters i Chris Eckman, da bi se potiho postava širila i na Luku Benčića te na puhačku sekciju. Odlaskom Lade Furlan-Zaborac, Hrvoja Zaborca i Dinka Tomljanovića prvo iz Bambi Molestersa (koji su prestali postojati) i iz grupe The Strange (koja je nastavila funkcionirati u izmijenjenom sastavu) grupa je doživjela značajne promjene, no jedna je stvar ostala konstanta: i dalje njeni članovi rade lijepu muziku, iako treba naglasiti da su Lada, Hrvoje i Dinko također svirali na ovom albumu, koji službeno izlazi 12. listopada.

  Muziku podržava

  “Echo Chamber” je projekt kojim je nakladnička kuća Dancing Bear Publishing osvojila nagradu na natječaju ‘Internacional’ Hrvatskog društva skladatelja. Kolokvijalnim jezikom rečeno, isti onaj natječaj na kojem je Gibonni prije 5 godina dobio 20.000 eura. Za razliku od Gibonnija, čiji “20th Century Man” nije požnjeo veliki uspjeh ni kod publike ni kod kritike, “Echo Chamber” je moćan album svjetla i sjene, američkog i europskog, koktel načinjen od mnogo emocija i umijeća.

  “Echo Chamber” zvuči poput vrlo konkurentne hrvatske reprezentacije u nekom sportu (recimo, nogometu): u svakom trenutku se nešto na ovom albumu događa, prisutne su emocije između svirača i iskre između instrumenata, tako da slušatelju nije problem držati pažnju. Ovaj se album može uspoređivati s bilo kojim u tom žanru i teško je naći neki album koji bi bio značajno bolji od ovog što su ovdje odsvirali i otpjevali članovi sastava Bambi Molesters, My Buddy Moose i Chris Eckman, uz pripomoć Irene Žilić i Praške filharmonije na nekim pjesmama.

  Album otvara možda najopuštenija stvar “Lonesome Rider” koja bi mogla biti mila poštovateljima Toma Pettyja i grupe The Byrds. Naslovna pjesma koju bi možda rado potpisao Steve Earle plijeni pažnju svojom žestinom, no pravi bombon je “Dead End Shore”. Ambijentalna americana i kontrast muškog i ženskog vokala te jazzy ritam kreiraju atmosferu pogodnu za kazališne predstave o ukletim ljubavnicima. Sličan teren posjećuje i aktualan singl “Killing Time“, dok je življa “Dime a Dozen” vjerojatno najbolji kandidat za pjesmu koja će izazivati najviše “čagice” na koncertima ovog sastava. “Fast Train To Nowhere” također isijava singl-potencijalom, i ima nešto onog starog dobrog “twanga” koji je proslavio Bambije. “Lights of Red Valley” spušta slušatelja u područje neugodnih emotivnih melankoličnih balada, a osjećaj usamljenosti dodatno podcrtavaju limeni puhači. Drugim riječima, popilo se sve što se trebalo popiti, balon je puknuo, ostao je neugodan osjećaj neshvaćenosti i otuđenosti.

  Najteži posao je ipak naći slabiji trenutak na albumu, lakše je ipak priznati da je nešto državnih ili javnih novaca otišlo na pravu stvar i da imamo umjentičko djelo kojem neće biti problem izdržati teret vremena.

  Muziku podržava