Svijet ljepote i jednostavnosti

  1370

  Lonesome Wyatt and Rachel Brooke

  Bad Omen

  Datum izdanja: 21.04.2016.

  Izdavač: Tribulation Recording Co.

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Not Over You
  2. Death Watch Blues
  3. Ice Cold Betrayal
  4. If The Beasts Should Haunt Us
  5. Miles And Miles
  6. Dance With Me
  7. When You Are Young
  8. This Terrible Mess
  9. Evil One
  10. Don’t Leave Me
  11. In Flames
  12. What Happens To Our Love

  Nakon jako dobrog albuma iz 2009. “A Bitter Harvest”, Lonesome Wyatt (Those Poor Bastards) i kantautorica Rachel Brooke udružili su snage na novom izdanju nazvanom “Bad Omen“.

  Suradnja ovog dvojca je posljedica sličnih glazbenih stremljenja koji se očituju u cuntryu, folku i americani. Lonesome s Those Poor Bastards svira mračni gothic country, dok je u suradnji s Rachel nešto više usmjeren na klasični folk izričaj koji je ipak dovoljno mračan da Lonesome Wyatt ostane svoj na ovome albumu.“Bad Omen” je jedna prekrasna, iskrena, radosna i tužna ujedno, pjesmarica prepuna dirljivih balada ispjevana uz mjesec i sjene koje rastu. Zvuk je prvenstveno na tragu americane i fokla, no stil je gothic od prve do zadnje numere. Možemo reći da je riječ o gothic folku koji je najprikladniji izraz za ovaj album.Spoj ova dva vokala je savršen – muški je desperantan, mračan i izaziva blagu nelagodu, dakako pozitivno, dok je ženski nježan, sjetan, ali opet snažan. Nadopunjuju se na svakoj pjesmi bez greške i dionice su podijeljene smisleno i strukturirano.

  Album obiluje ljubavlju, ali ona je ovdje tek slutnja i nagovještaj, ono neizrečeno i opasno što svatko doživljava na svoj način. Wyatt i Brooke pjevaju o svakome i o nikome, o sebi i drugima, spajaju pojedinačno i opće, ali nikad ne odlaze u patetiku i propovijedanje. Kao da samo žele ukazati da se ljubav treba i može pjevati bez generaliziranja, banaliziranja i igranja na kartu seksa i tjelesnosti. Ovdje je ljubav cjelokupno iskustvo fizičkoga i psihičkoga, emocije i direktnog kontakta.

  Muziku podržava

  Album počinje s “Not Over You”, a završava s “What Happens To Our Love” i to je krug u kojem je ispričana priča o neizvjesnoj vezi, a za njih je ljubav uopće takva te o njenom vremenu – prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Shvaćanje neizvjesnosti svakog odnosa i prihvaćanje iznenađenja od druge strane najbolje je prikazana upravo u zadnjoj stvari albuma.

  Na albumu nema loše stvari, ali je “If The Beasts Should Haunt Us” najljepša od mora lijepih pjesma. Savršena balada bez trunke podilaženja emocijama i patetike, nego iskreno opjevano iskustvo o kojem je na albumu riječ. Žanrovski je najbliže folku, ali je toliko ekspresivna i dojmljiva da ju se ne može jednostavno odrediti.

  Dance With Me” je najiskričavija i najradosnija stvar na albumu s jasnom porukom ljepote odnosa u dvoje metaforom plesa. A “Miles And Miles” je najeksperimentalnija u kojoj vokal Rachel Brooke potpuno dominira i ona pokazuje koliko može.

  Pred sam kraj dolazi do direktne poruke s “Don’t Leave Me” s kojom neizvjesna veza treba doći do odluke, no to se ne događa jer album završava s pitanjem što se događa s tom ljubavi, dakle otvoren je slušatelju za tumačenje.

  Suradnja ovo dvoje jako talentiranih glazbenika je urodila prekrasnim albumom koji je jedan od jačih izdanja što se tiče kolaboracija u protekloj godini. Pjevati tako hrabro o ljubavi, bez patetike i licemjerja, nego iz dubine iskustva i sa slutnjom o tome što ljubav jest, je rijetkost.

  Iskrena i strastvena priča ovog albuma nadilazi žanrovske i stilske odrednice. Odvede vas u svijet ljepote, iskrenosti i jednostavnosti kojeg dobra glazba može proizvesti.

  Muziku podržava