Stara škola

  4111

  Ben Harper

  Give Till It's Gone

  Datum izdanja: 17.05.2011.

  Izdavač: Virgin / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Don’t Give Up On Me Now
  2. I Will Not Be Broken
  3. Rock N’ Roll Is Free
  4. Feel Love
  5. Clearly Severely
  6. Spilling Faith
  7. Get There From Here
  8. Pray That Our Love Sees The Dawn
  9. Waiting On A Sign
  10. Dirty Little Lover
  11. Do It For You, Do It For Us

  Novim albumom “Give Till It’s Gone“, Ben Harper nastavlja marljivo voditi pop-rock stare škole u 21. stoljeće. Njegova glazba temelji se na postulatima rocka definiranim u zlatno doba The Beatlesa i Stonesa, uz dodatak snažnog prizvuka alt-rocka ’90-ih.

  To je glazba glasnija i ekspresivnija od današnjeg indie rocka, sporija i mesnatija od punka, te manje sklona instrumentalnim ekshibicijama od hard rocka, premda s vremena na vrijeme skrene u funk-rock jam.“Give Till It’s Gone” pun je radiofoničnih, pijevnih pjesama kakve Ben Harper i inače isporučuje na svojim albumima. No premda pjesmama ne nedostaje ni mišićave svirke, ni emocija, ni slojevite produkcije, a iznad svega toga je Harperov kvalitetni soul vokal, ipak imate osjećaj da nešto fali.

  Harperovo pjevanje na albumu prilično je emotivno, pa vam se čini da su tekstovi pjesama ozbiljniji i dramatičniji nego što stvarno jesu, jer u njima je uglavnom riječ o uobičajenim temama ljubavi, borbe za prave moralne vrijednosti i vlastitu osobnost, te su često optimističniji nego što to atmosfera pjesme sugerira.

  Muziku podržava

  Može se reći da pjesmama nedostaje karizme, jer premda su pitke i melodične, ne uspijevaju vas čvršće zgrabiti i duže ostati u uhu. Harperova glazba je takva da joj trebaju moćni singlovi koji bi imali potencijal većeg hita.

  Najbliže tome na ovom albumu dolazi završna “Do It For You, Do It For Us” koja vas odmah privuče ljepljivom i pomalo jezovitom melodijom, a drama pjesme postepeno se gradi do eksplozivnog vrhunca.

  Dva slavna gosta uklapaju se u orijentiranost na klasicistički pop-rock. Jackson Browne pjeva u “Pray That Our Love Sees The Dawn“, a Ringo Starr bubnja u “Spilling Faith” koja se nastavlja u instrumentalni jam “Get There From Here”. Ringovo graciozno bubnjanje podiže pjesmu na novu razinu, te je njegovo gostovanje uz spomenutu zaključnu stvar najbolji dio albuma.

  Muziku podržava