Slušanje bez ikakvih predrasuda

  5389

  Postolar Tripper

  Sve što iman san ukra

  Datum izdanja: 09.05.2005.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro… Uzavrela atmosfera
  2. Vuci, vile i balave sopile
  3. Metuzalemska
  4. Drukanje
  5. Sve što iman sam ukra
  6. Superdeka
  7. Brackanova žienska
  8. Diskografija 1
  9. Ljubio se bijeli golub feat. Lidija Bajuk
  10. Patliđani & češnjaci
  11. Prijatelj iz bosanskog grahova
  12. Čuvaj se Sinjske ruke
  13. Diskografija 2
  14. Tužna priča o selu
  15. Debela

  Prvi puta sam gledao ovaj duhoviti dalmatinski duo davno u emisiji Briljanteen u rubrici demo bendova. Nastupili su s pjesmom “Tužna priča o selu” i osim dobrog imidža, te duhovitih rima, bili su vrlo simpatični i karizmatični.

  Kasnije sam vidio njihov spot za pjesmu “Čuvaj se Sinjske ruke“,
  koja je posvećena našem jedinom kung fu majstoru Bore Leeu. Prošli
  tjedan je konačno u moje ruke dospio njihov album prvijenac “Sve što iman sam ukra“.Nakon preslušavanja sam shvatio da ipak najviše volim ovakvu vrstu domaćeg hip-hopa, tj. Duhovitost na prvom mjestu. Postolar Tripper se ne isfurava na američke gangsta spike, niti ne kopira nikoga, već karikirano opisuje događaje iz njihove sredine i na duhoviti način, bez vrijeđanja, oslikavaju svima dobro poznate situacije iz stvarnoga života. Uz njihovu glazbu vrlo dobro pristaje i design omota albuma, oslikanog rukom legendarnog Dubravka Matakovića, koji je na svoj osebujan način prikazao samog Postolara Trippera.

  Na albumu se nalaze 10 opičenih pjesama, izvedenih više-manje namjerno isforsiranim dalmatinskim žargonom potencirajući duhovitost. Uz pjesme nalazimo spot, kojeg je režirala Mare Milin za već spomenutog Bore Leea, te 5 kratkih zezancija, poput Intra koji nam donosi dijelić atmosfere sa njihovog koncerta (dobra fora), izvrsne Matakovićeve štorije “Patlidžani i češnjaci“, te “Diskografija 1” i i “Diskografija 2” u kojima dečki opisuju kako je zapravo teško u ovoj zemlji zabavnjaka i narodnjaka snimiti ovakav album (opet dobra fora).

  Muziku podržava

  Ne bih posebno izdvajao neke pjesme, jer se zaista isplati poslušati čitav album Postolara Trippera, samo bih pohvalio inventivnost autora i naglasio da mi se posebno sviđa reggeae štih i način repanja, pomiješan s autentičnim hrvatskim instrumentima i etno glazbom. (u jednoj pjesmi je gošća Lidija Bajuk).

  Album je zapravo mješavina mnogih stilova, ali u globalu ta mješavina izvrsno funkcionira, te album svojom vedrinom, energijom i pozitivno nabijenom vibrom premašuje večinu hip hop izdanja ove godine. Moja preporuka je definitivno poslušati album, bez ikakvih predrasuda. Bit ćete ugodno iznenađeni.

  Muziku podržava