Slavuj je utihnuo. R.I.P. Luciano!

  1536

  Luciano Pavarotti

  Pavarotti Forever

  Datum izdanja: 24.09.2007.

  Izdavač: Decca / Aquarius Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Nessun dorma
  2. Che gelida manima
  3. Brindisi
  4. Celeste Aida
  5. Una furtiva lagrima
  6. Questa o quella
  7. M’appari
  8. E lucevan le stelle
  9. Amor ti vieta
  10. Vesti la giubba
  11. Donna non vidi mai
  12. La donna e mobile
  13. O paradiso
  14. Pourquoi me reveiller
  15. La fleur que tu m’avais jetee
  16. Tra voi, belle
  17. Cielo e Mar!
  18. Recondita armonia
  19. Spirto gentil
  20. Di quella pira
  21. Suzel, buon di
  1. ‘O sole mio
  2. Torna a Surriento
  3. Core ‘ngrato
  4. Funiculi, funicula
  5. Notte ‘e piscatore
  6. O Holy Night
  7. Panis angelicus
  8. Ave Maria
  9. Mattinata
  10. La danza
  11. Caro mio ben
  12. Caruso
  13. My Way
  14. Santa Lucia
  15. Tu che m’hai preso il cuor
  16. Mamma
  17. La mia canzone al vento
  18. Volare
  19. Passione
  20. Granada

  Il grande tenore, tako su ga zvali. I bio je velik, zaista. Velik umjetnik, velik čovjek s dušom djeteta. Jedan je od rijetkih koji je u tolikoj mjeri uspio približiti operu ‘običnom čovjeku’ otkrivši nam najljepše primjere iz bogate riznice opernih arija, dueta, crkvenih napjeva i omiljenih mu napolitanskih pjesama.

  Pavarotti je rođen 12. listopada 1935. godine u Modeni. Iako nikad nije previše pričao o svom djetinjstvu, poznato je da je odrastao u mnogočlanoj siromašnoj obitelji, a glazbeni talent je naslijedio od oca Fernanda. Već kao dijete Pavarotti je slušao ploče tadašnjih opernih velikana – Beniamina Giglia, Giovannija Martinellia, Enrica Carusa i drugih, koji su uvelike utjecali na njegov glazbeni rad.

  Nakon što je diplomirao u Scholi Magistrale, Pavarotti je krenuo ostvarivati karijeru nogometaša, no pod utjecajem majke ostavio se sporta i posvetio pedagoškom radu. Svjestan njegove ljubavi prema glazbi, otac mu je u to vrijeme dao ultimatum: “Probaj uspjeti u glazbi, a ako ti to ne pođe za rukom do tvoje tridesete, pokušaj preživjeti kako znaš i umiješ”. Na sreću svih nas, uspio je. Ipak, nikad nije zaboravio odakle je potekao – iz siromaštva.

  Nije nikad zaboravio na one kojima je potrebna pomoć. Zato je svoju popularnost iskoristio na najplemenitiji mogući način, za dobrotvorni rado. Karizmatični Talijan u rodnoj je Modeni redovito održavao koncerte pod nazivom “Pavarotti i prijatelji”, a u tom su mu se projektu, zbog humanitarnog karaktera i velike medijske pozornosti, pridružile brojne pop zvijezde današnjice – U2, George Michael, Spice Girls… U sklopu UN-ovih akcija nastupao je i u zaraćenim područjima – Bosni, Gvatemali, Kosovu i Iraku.

  Muziku podržava

  Godine 1998. postao je jedini operni pjevač koji je nastupio u popularnom talk showu “Saturday Night Live”, a iste je godine dobio nagradu Grammy za životno djelo. Osim glazbom, omiljen u javnosti i među kolegama postao je zahvaljujući volji, strpljenju i profesionalizmu koji, pričaju njegovi bližnji, nikad nisu odavali kako je riječ o tako velikom umjetniku.

  Nakon Pavarottieve smrti diskografska kuća Decca odlučila je izdati prigodnu kompilaciju “Pavarotti Forever“, sastavljenu od najpopularnijih arija i dueta iz niza opera (na prvom CD-u), koje su obilježile njegovu dugogodišnju pjevačku te nizom popularnih, uglavnom talijanskih, napjeva (na drugom CD-u). Našla su se ovdje i tri dueta – s Cecilliom Bartoli, Andreom Bocelliem i Frankom Sinatrom.

  Decca je također izdala i istoimeni DVD s najljepšim trenucima iz karijere karizmatičnog tenora. Našle su se tu njegove najpoznatije scenske izvedbe – “Che gelida manina“, “Vesti la giubba“, “E lucevan le stelle“, itd.

  James Levine, Nuccia Focile, Andrea Griminelli, Zubin Mehta i Leone Magiera samo su neka od imena koja su na ovom DVD-u imala čast naći se uz Pavarottievo. DVD uz dvadeset brojeva sadrži i dva bonus-videa s izvedbama pjesama “Ti adoro” i “Il canto“.

  Pisane riječi o Pavarottievom djelu kao i pjevačkom umijeću su suvišne. Poslušajte ovu kompilaciju, ne u potrazi za savršenom produkcijom, ne za ekstra kvalitetom zvuka ili savršenim omjerom zbora, orkestra i solista. Otvorite srce i prepustite se emocijama, toplom i melodioznom tenoru najvećeg od najvećih. Oživite slavuja.

  “Jer ja živim i kad pjesma umre. Ja živim i kad patnja mine.
  Ima u meni nemira dragog, a ima i moje širine.
  Ja puštam i drugog da govori za me.
  A i sam govorim druge same.”
  – Tin Ujević –

  Muziku podržava