Shishi: Urbani litvanski indie pop

  194

  Shishi

  NA x 80

  Datum izdanja: 26.09.2018.

  Izdavač: Samoizdat

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Water
  2. Slight tension
  3. Conception
  4. You are
  5. Don’t talk
  6. Love
  7. Istanbul
  8. Homeless
  9. Na na na
  10. Çavasara
  11. Human-plant communication
  12. Oh God
  13. I get up

  Pred koji tjedan javile su mi se cure iz Litve s pitanjem bi li recenzirao njihov album. Uopće ne čuvši kako to zvuči, odgovorio sam da hoću i sad je ovaj izazov preda mnom. Na svu sreću, nije ispao preveliki izazov.

  Shishi su Dominyka na basu, Giedrė na gitari i Elena za bubnjevima. Njihova glazba bi se mogla okarakterizirati kao neki urbani indie jer spaja sve moguće žanrove u jedno, pa što ispadne, ispadne. Tako na ovom izdanju smo čas u klasičnom indie popu, pa skoknemo do uvrnutog funka, pa malo repamo, pa malo imamo surf glazbe…

  Muziku podržava

  Tu možemo djelomično naći izgubljenu sliku mladih Litvanki, ali trebamo pogledati sliku i malo s drugačije strane. Danas malo tko sluša cijele albuma, pa tako vjerujem da će i prvijenac “NA x 80” kao cjelina biti zaobiđen, ali neki dijelovi svakako imaju singl potencijal s kojim bi se lakoćom mogli približiti mlađoj publici.

  Kad vidimo koliko lijenih izvođača poput Maca DeMarca, Ariela Pinka i sličnih uspijevaju sa svojim indie pop zvukom koji je lišen svih stereotipa, ne bi me čudilo da Shishi barem na domaćem terenu uspiju doći do određene publike, baš zbog takvih kaotičnih pjesama u kojima je malo toga jasno nakon prvih preslušavanja albuma.

  Osobno, najviše mi se sviđa ta surf gitara koja daje poseban štih pjesmama, dok sve ostalo često zna biti previše razbacano za moje pojmove. Ipak, ne zvuči to loše, ponajprije jer taj svoj girl power fino uklope u retro pop priču, pa sve djeluje kao da je nastalo davno, davno prije, a ne u 2018.

  Kad čujem “Homeless”, ljupku baladu na tragu ranije spomenutih Maca DeMarca i Ariela Pinka kojima bih ovom zgodom nadodao i Devendru Banharta, znam da curke mogu mnogo. Prava je šteta što ipak malo previše šaraju i nemaju nešto čvršću ruku u želji za zaokruženijim dijelom.

  Početak “NA x 80” djeluje još koliko toliko koherentno, ali kako odmičemo ka njegovom kraju, kaos počinje bujati što u konačnici donosi i pjesme na španjolskom jeziku. Sve je to zabavno i neobavezno, sasvim solidno za prvijenac.

  Muziku podržava