Rap-metal hakiranje aktivizma

  937

  Hacktivist

  Outside The Box

  Datum izdanja: 04.03.2016.

  Izdavač: Rise Records

  Žanr: Alternative, Metal, Rap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Our Time (feat. Marlon Hurley)
  2. Hate
  3. Deceive And Defy feat. Jamie Graham
  4. Taken feat. Rou Reynolds
  5. The Storm
  6. No Way Back
  7. False Idols
  8. Rotten feat. Astroid Boys & Jot Maxi
  9. Elevate
  10. Outside The Box
  11. Buszy
  12. The Storm II

  Nije teško odrediti highlight dosadašnje karijere i stvar koju bez iznimke svi prvo čuju od engleskih rap-metalaca Hacktivist.

  Obraditi “Niggas In Paris” u djent verziji nije samo hrabro, već i dobra kombinacija onoga što rade – gitarist Timfy James svirao je u metalcore bendu Heart of a Coward, imao je osmožičanu gitaru i hrpu riffova i pozvao lokalnog repera J Hurleya da nešto snime.Bez prevelike inicijalne ambicije, bend je nakon par godina aktivnosti zasjeo na mjesto predgrupe sunarodnjaka Enter Shikari. Aktivistička pozadina dovela ih je i k nama u Tvornicu i čini se da je tamo i nastala ljubav između domaće publike i ove petorke.

  Reperski agresivni napad na “Elevate” i refren “We fight fire with fire / We won’t burn / A middle finger for liars that won’t learn” bili su singl pred nekoliko godina, a “False Idols” sa svojim post-rock refrenom i “Deceive and Defy” (na kojoj gostuje trenutni vokal Timfyevog bivšeg benda) s lakšom kiticom predstavljaju srž ovog benda – debele producentske masti, čvrsti agresivni rap, i zvuk kojeg tako duboko mogu proizvesti samo djentovski basevi (6 žica) i gitare (još više njih)!

  Muziku podržava

  Interlude “The Storm” i njen nastavak na kraju albuma “The Storm II” drže nešto lakši tempo i lijepe melodije koje pršte i iz mikorofona i iz pojačala. Zadnji singl “Buszy” je izašao iz Fear Factory radionice, a “Rotten” iz elektronskih voda kao stvorenih da daju podlogu za poruku o kojoj pjevaju – politika, korporacije, okoliš, ratovi, religije i sve teme od kojih je tako lako složiti gnjevnu pjesmu.

  Nekad je to kombinacija Tesseracta i Linkin Parka, a nekad se sjetimo najboljih trenutaka od sunarodnjaka One Minute Silence i Enter Shikari – naravno, jer im Rou gostuje na himničkoj “Taken“. Naslovna stvar je vjerojatno jedina koja bi još zaslužila biti singl, jer je uz takvu djent power baladu jako lako i logično staviti ovakav hip-hop i podsjetiti na The Streets.

  Rap-metal etiketa mnogim zakletim metalcima diže želudac jer se valjda sjete perioda koji su toliko ljubomorno i mrko gledali, ali Hacktivist ne spadaju u grupu onih koji bi nekome trebali ili mogli smetati. Jer, ipak je 2016. i veća je šansa da ih netko shvati kao nostalgični bend suhoparno povezujući gitare i repera.

  Ipak, ovdje se radi o nečemu drugom – nečemu što definitivno izdržava test vremena i nečemu čega zadnje vrijeme baš i nema previše. Metalcore, djent, post-metal, ponešto elektronike i britanska verzija vokalno-reperskog dueta (njušite o kojem bendu pričam?) u sebi nosi kvalitetu i, ono čega često zna faliti – svjesnost svijeta oko sebe i iskrenost.

  Muziku podržava