Psihodelični jazz i funk s kraja ’60-ih i početka ’70-ih

  1160

  Psychedelic Jazz & Funky Grooves

  Kompilacija

  Izdavač: Chess / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Tales Of Brave Ulysses
  2. Crosstown Traffic
  3. I Can’t Get Next To You
  4. Woman Of The Ghetto
  5. Afro-Harphing
  6. Listen Here
  7. Do Whatever Sets You Free
  8. Thanks I Needed That
  9. Tight Money
  10. It’s Your Thing
  11. Third Stone From The Sun
  12. Everlasting Love
  13. Bad Trip
  14. Tom Cat
  15. I Wish It Woud Rain
  16. Les Fleur
  17. I Am The Black Gold Of The Sun

  Poznata po sjajnim izdanjima slavnih jazz, blues, soul, funk itd. glazbenika, tvrtka Chess je odigrala značajnu ulogu u dokumentiranju afroameričke glazbe pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, iako se ne radi isključivo o crnačkim glazbenicima. Nakon albuma “Chess Pieces – The Very Best Of Chess”, te niza drugih kompilacija: “Tearjeakers”, “Soul Sisters”, “Northern Soul” i “Chess Originals”, tvrtka Universal je objavila još jedan izbor, ovaj pod zajedničkim nazivnikom psihodelični jazz i funk, iako vrlo rastezljivo tretiran.

  Naime, neke izvedbe imaju tek malo dodira sa zadanom temom. Album na koji su uvrštene izvedbe glazbenika različitih stilskih profila predstavlja tvrtku Chess u doista širokom rasponu, ali i kao iznimno značajnu u dokumentiranju razdoblja koje je bilo obilježeno zajedničkim utjecajima, bez obzira o kojem se glazbenom i ne samo glazbenom žanru radilo.

  To je kraj šezdesetih i počatak sedamdesetih, doba kada je na cjelokupan život i umjetnost, pa tako i na glazbu utjecao pokret djece cvijeća, antiratne poruke, slobodna ljubav i rušenje uvriježenih konvencija. Osjeća se to i iz retro omota albuma koji je rađen u stilu većine albuma iz tog razdoblja. Pod tim utjecajem mijenjala se i glazba što ju izvode slavni glazbenici koje inače poznajemo kao značajne predstavnike pojedinih stilova. Ne mogavši ignorirati snažne poruke kojima su bili obasipani u to doba i oni su prolazili fazu zaluđenosti trendom.

  Tako su na ovu kompilaciju uvrštene za njih više-manje neuobičajene izvedbe, u skladu s naslovom. Pažljivijim preslušavanjem otkrivamo kako se u zajedničkoj ulozi mogu ruku pod ruku voditi Rotary Connection, Phil Upchurch, Woody Herman, Marlena Shaw, Dorothy Ashby, The Soulful Strings, Ramsey Lewis, Solomon Burke, Reuben Wilson, John Klemmer, Bo Diddley i Muddy Waters.

  Muziku podržava

  Osim vlastitih izvode i skladbe drugih autora koji su obilježili to razdoblje poput Erica Claptona, Jimija Hendrixa ili Eddiea Harrisa.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava