Hail! Hail! Rock ‘n’ Roll!

  1578

  Chuck Berry

  Reelin' And Rockin' (The Very Best Of Chuck Berry)

  Datum izdanja: 20.03.2006.

  Izdavač: Chess / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Guitar Boogie
  2. Johnny B. Goode
  3. Bye Bye Johnny
  4. Go Go Go
  5. Bio
  6. Maybellene
  7. You Can’t Catch Me
  8. Beautiful Delilah
  9. School Days
  10. I’m Talking About You
  11. I Got To Find My Baby
  12. Memphis Tennessee
  13. No Money Down
  14. Jaguar And Thunderbird
  15. Down The Road Apiece
  16. Run Rudolph Run
  17. I Want To Be Your Driver
  18. Promised Land
  19. Back In The U. S. A.
  20. Thirty Days
  21. Havana Moon
  22. Rock And Rool Music
  23. Too Pooped To Pop
  24. Come On
  25. Viva Viva Rock ‘N’ Roll
  26. I’m A Rocker
  27. Back To Memphis
  28. Check Me Out
  29. Deep Feeling
  1. Liverpool Drive
  2. Roll Over Beethoven
  3. Let It Rock
  4. Sweet Little Sixteen
  5. Nadine
  6. It Wasn’t Me
  7. Confessin’ The Blues
  8. Too Much Monkey Business
  9. Around And Around
  10. Almost Grown
  11. Brown Eyed Handsome Man
  12. You Never Can Tell
  13. Wee Wee Hours
  14. Little Marie
  15. Little Queenie
  16. Carol
  17. Oh Baby Doll
  18. Jo Jo Gunne
  19. No Particular Place To Go
  20. Dear Dad
  21. Sweet Little Rock & Roller
  22. Ramona Say Yes
  23. Tulane
  24. Festival
  25. Flying Home
  26. Reelin’ And Rockin’
  27. My Ding-A-Ling

  Kompilacija “Reelin’ And Rockin’” Chucka Berryja idealan je diskofilski izbor najpoznatijih i najvažnijih uspješnica ‘najbitnijeg pojedinačnog imena u povijesti rocka’ bez kojeg bi bilo nemoguće zamisliti današnji rockerski svjetonazor.

  Da nije bilo Chucka Berryja, ne bi bilo ni The Beatlesa, The Rolling Stonesa, The Beach Boysa, Boba Dylana, Elvisa Presleyja i mnogih drugih; ne bi bilo standardnih gitarističkih uvoda u pjesmu; ne bi bilo ‘pačjeg hoda’ Angusa Younga (AC/DC) i prepoznatljivih ‘clippety-clop’ i ‘backbeat’ ritmova koji se provlače troakordnim pjesmama jednostavnih melodija naslonjenih na strukturu blues skladbi.

  Chuck Berry najvažnije je ime rock ‘n’ rolla: on je njegov najveći kantautor, najbolji gitarist, veliki zabavljač i čovjek koji je najzaslužniji za oblikovanje rock glazbe kakvu danas poznajemo. Sve rock ‘n’ roll pjesme na svijetu napisao je Chuck Berry, sve što je došlo poslije njega samo su varijacije na temu.

  Na ovoj kompilaciji skupljeno je 56 pjesama snimljenih za izdavačku kuću Chess Records koju su 1950. osnovali braća Leonard i Philip Chess nakon razlaza s partnerima iz kuće Aristocrat Records, kako bi čikaškim blueserima pružili priliku snimanja materijala u studiju. Prva velika zvijezda Chess Recordsa bio je Muddy Waters, a upravo je njega, u proljeće 1955., Chuck Berry došao poslušati uživo, a ovaj mu je preporučio da se okuša za Chess.

  Muziku podržava

  Prvi hit za novu diskografsku kuću bio je “Maybellene“, no kasnije uslijedili su bezvremenski rock standardi, a lista izvođača koja ih je obrađivala tijekom godina je impozantna i predugačka: “Johnny B. Goode“, “Brown-Eyed Handsome Man“, “Roll Over Beethoven” (čak su i Iron Maiden obradili ovu pjesmu nazvavši ju “Roll Over Vic Vella”), “Sweet Little Sixteen” (Brian Wilson iz Beach Boysa jednostavno je uzeo Berryjevu glazbu, napisao drugi tekst i naslovio, danas čuvenu pjesmu, kao “Surfin’ USA”), “My Ding-a-Ling” (kontroverzni pjesmuljak čija se igra riječima interpretira kao masturbacija, s obzirom da je ding-a-ling eufemizam za muški spolni organ), “Nadine“, “No Particular Place To Go“, “Rock ‘n’ Roll Music” (na koju ni Bijelo dugme nije ostalo imuno obradivši ju kao “Ne spavaj mala moja muzika dok svira”), “Too Much Monkey Business” (koja je izravno utjecala na Dylanovu “Subterrenean Homesick Blues”), “Back In The USA“, “Carol” (koju su pjevali i The Doors), nezaobilazna i zahvaljujući Quentinu Tarantinu ponovno otkrivena “You Never Can Tell (C’est La Vie)” i mnogi, mnogi drugi klasici iz školske pjesmarice rock ‘n’ rolla.

  Berryjev repertoar s albuma “Reelin’ And Rockin'” savršeno je glazbeno štivo za sve ljubitelje njegovih uradaka, ali i starog dobrog rocka, koje je na dva diska skupilo čitav presjek jedne od najutjecajnijih karijera u svijetu glazbe.

  Muziku podržava