Heeeey Bo Diddley!!!!

  1359

  Bo Diddley

  The Story Of Bo Diddley (The Very Best Of)

  Datum izdanja: 13.03.2006.

  Izdavač: Chess / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Mumblin’ Guitar
  2. Bo Diddley
  3. I’m A Man
  4. Diddy Wah Diddy
  5. Pretty Thing
  6. Bring It To Jerome
  7. Diddley Daddy
  8. Who Do You Love
  9. I’m Bad
  10. Cops And Robbers
  11. Walkin’ And Talkin’
  12. Say Man
  13. Shut Up Woman
  14. Hush Your Mouth
  15. You Can’t Judge A Book By It’s Cover
  16. Story Of Bo Diddley
  17. Crackin’ Up
  18. Craw Dad
  19. She’s Fine She’s Mine
  20. Bo’s A Lumberjack
  21. We’re Gonna Get Married
  22. Don’t Let It Go
  23. Greatest Lover In The World
  24. Hey Good Lookin’
  25. 500% More Man
  26. I’ve Had It Hard
  1. Hey Bo Diddley
  2. Mona (I Need You Baby)
  3. Here Tis
  4. Down Home Special
  5. I’m Looking For A Woman
  6. Before You Accuse Me
  7. Road Runner
  8. Bo Diddley Is Loose
  9. Cadillac
  10. Oh Yea
  11. Who May Your Lover Be
  12. You All Green
  13. Pills
  14. Bo Diddley’s A Gun Slinger
  15. I Can Tell
  16. Run Diddley Daddy
  17. Hong Kong Mississippi
  18. Dearest Darling
  19. Willie And Lillie
  20. I Know (I’m Alright)
  21. You Don’t Love Me (You Don’t Care)
  22. Ride On Josephine
  23. Say Boss Man
  24. Mr. Krushcev
  25. Ooh Baby
  26. Elephant Man
  27. Bo’s Bounce

  Uz Chucka Berryja, drugo ime izdavačke kuće Chess bio je Bo “The Originator” Diddley, čovjek koji je najviše zaslužan za transformaciju rock glazbe iz bluesa utjecavši pritom na mnoge nadolazeće glazbenike. Kompilacija “The Story Of Bo Diddley“, naslovljena po istoimenom hitu The Animalsa, fantastično je približavanje glazbi izvođača koji je patentirao tako često imitirani ‘Bo Diddley beat’, za kojeg njegov tvorac kaže kako ga je ‘otkrio’ pokušavajući svirati “The Green Green Grass Of Home”.

  Lou Reed rekao je jednom: “Jedan akord je dovoljan, dva su previše, tri su jazz”. I upravo je to maksima koja najbolje opisuje glazbu Bo Diddleyja: njegove pjesme nemaju izmjene akorada, glazbenici sviraju jedan te isti akord kroz cijelu pjesmu (posebno valja izdvojiti Jeromea Greena na maracasima, prvog sideshow glazbenika u povijesti), a uzbuđenje se stvara i održava čistim ritmom. Da parafraziram Jerryja Lee Lewisa: “Bo Diddley postao bi preopasan da ikad odluči izaći iz E-dura.”

  Ritam je ono što vas pokreće na cupkanje, pa čak i na ples slušajući Bo Diddleyja, jer taj ritam kao da dolazi iz afričkih plemena kojima ste dali električnu gitaru u ruke. Bo Diddley sam je rekao da gitaru svira kao da svira bubnjeve. Ne znači to da udara ili lupa po njoj, već stvara takva ritmička rješenja – od bluesa, popa, rocka, balada – koja će kasnije iskorištavati mnogi drugi glazbenici, počevši od klasika “I Want Candy” The Strangelovesa, do “Desire” grupe U2.

  Diddleyjeva “Mona” često je obrađivana od strane The Rolling Stonesa, no oni su ju zvali “I Need You Baby”, a “I’m A Man” (s jednim od najboljih tekstova ikad napisanih) poslužila je kao osnova za pjesmu “Mannish Boy” Muddyja Watersa; njoj je slična i “I’m Bad” (s genijalnim “I can eat nails, honey /And drink gun powder too”).

  Muziku podržava

  Iz Diddleyjeve riznice posuđivali su The Yarbirds (obradili “Here Tis”), The Animals, Buddy Holly, Guns N’ Roses (i njihova “Mr. Brownstone”), Manfred Mann, Bruce Springsteen (za svoju pjesmu “She’s The One”), Elvis Presley, ZZ Top (obradili “Who Do You Love?“), a inovativna gitaristička rješenja – poslušajte samo “Mumblin’ Guitar” – inspirirala su gitariste ’60-tih godina prošlog stoljeća, između ostalih i Jimija Hendrixa.

  Bo Diddley ima jednu simpatičnu dozu samodopadnosti, većina pjesama govori o njemu (“Bo Diddley“, “Hey Bo Diddley“, “Bo Diddley Is Loose“…), no on o sebi pjeva u trećem licu, šeta s jaknom na kojoj je velikim šljokičastim slovima izvezeno njegovo ime, a da ne spominjemo aerodromske susrete s fanovima gdje nepobitno znate kome pripada određena prtljaga…

  Nebitno za čovjeka koji je postavio smjernice rock ‘n’ rollu, R&B glazbi, pa čak i rapu (“Say Man” bila je prva pjesma gdje si Bo i Jerome međusobno dobacuju uvrede, a što bijela Amerika nikad prije nije imala priliku za čuti.)

  Istina, Diddley nikad nije imao hitove, nikad nije bio među najprodavanijim izvođačima svog vremena, ali kao što jedna njegova pjesma kaže “You Can’t Judge A Book By It’s Cover“. Uistinu ne možete procjenjivati glazbenika prema uspjehu na ljestvici, jer Bo Diddley poklonio je svijetu puno više od bilo kojih najboljih ranih rock izvođača.

  A onog trenutka kad prvi put čujete ‘bomp, ba-bomp-bomp, bomp-bomp’ ritam njegove prepoznatljive pravokutne Gretsch gitare (s druge strane jedne od najružnijih gitara svih vremena), moćan ritam prostrujit će vam tijelom tjerajući ga na ples. I neće proći dugo prije nego ćete, na sveopće čuđenje ukućana, skupa s Diddleyjem glasno povikati “Heeeey Bo Diddley!!!!

  Muziku podržava