Prilika da se veselimo uz jazz

  848

  Igor Geržina

  Bucket List

  Datum izdanja: 01.12.2016.

  Izdavač: Status Production

  Žanr: Funk, Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bucket List
  2. I Feel Lucky
  3. A Gentleman Never Tells
  4. Stay Cool and Play Sax
  5. Eastern Magic feat. Magdalena Chovancova
  6. Back On My Feet
  7. Living On Our Suitcase feat. Josip Grah
  8. Nail Your Part in A Single Take feat. Elvis Stanić
  9. The Moment She Walked In (for Dushka In Frenchie)
  10. Capital City
  11. Smart Cookie (For My Daughter Ira)
  12. Suburban Soul fest. Frank Folgmann

  Renomirani hrvatski saksofonist Igor Geržina na svom petom albumu je odlučio slušateljstvu podariti plesnu, vedru kolekciju instrumentala uz koje se raspoloženje diže poput žive u termometru kada dolazi proljeće. Većim je dijelom uspio u tome.

  U goste je pozvao bandu muzičara koji sjajno barataju svojim glazbalima i u Geržininim su se kompozicija pronašli. Naprosto, na snimkama se osjeti kada muzičari sviraju da plate račune i kad sviraju jer vole to u čemu sudjeluju. Na “Bucket List” je riječ o potonjem. Na “Bucket List” Igor se veseli i daje priliku da se vesele i drugi s njim kroz dionice koje se čine kao razgovor dvojice ili više prijatelja koji su se našli na cugi, ali umjesto rečenica – tu su muzičke rečenice. To je suvremeni funk i jazz kroz koje protiče Geržinina ljubav prema saksofonu, dobrom ritmu i jasnom, pristupačnom zvuku. Neke su kompozicije bazirane na atmosferi, dok druge baštine vrlo interesantne melodije, a treće su naslovljene tehnički, kao što je “Nail Your Part in a Single Take” u kojoj gostuje Elvis Stanić. Nešto mi govori da je Stanić odsvirao i snimio svoju dionicu u jednom ‘cugu’ na ovom inače propulzivnom soul-funk broju na kojem bi ipak dobro došlo da su snimali još jedanput, no valjda bi se izgubila spontanost – tko će ga znati.

  Uvodna naslovna pjesma će podastrijeti slušatelju Igorov smisao za melodiju koja nikad ne završava, uvija se, probija i iznenađuje kroz instrumentalnu potku te nastaviti kroz pjesme. Geržinine dionice su autoritativne, napisane od strane čovjeka koji želi i zna što želi reći, a gosti nisu tu da drže ‘lojtre’, niti da se potpišu na album iz reklamnih razloga, već zato što su Geržinine kompozicije doživljavaju malo i kao svoje te uglavnom uspijevaju se suvislo uključiti u Geržinine koncepte, s promjenjivim rezultatima, ali nikad nitko nije podbacio, nego je samo riječ o uspjelijim ili manje uspjelim interakcijama. Od svih gostiju, najbolji dojam ostavlja Frank Folgmann koji uvjerljivo pika na gitari na zaključnoj “Suburban Soul“.

  “Bucket List” ne donosi razočaranje ni nelagodu, on privlači i zadržava pažnju slušatelja i daje mu energetske kapacitete i pozitivnu energiju.

  Muziku podržava