Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2018. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. S najviše glasova čitatelja, prošlotjedni singl tjedna je pjesma “Vidova” benda Mel Camino. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Jall Aux Yeux – “Adieu”

Bihaćki bend Jall Aux Yeux u pjesmi “Adieu” okupio je vrlo šaroliko društvo. Bišćani zajedno s Mirzahom iz Toulona, Sašom Antićem (TBF) iz Splita i migrantima koji se trenutno nalaze u Bihaću sviraju i pjevaju “migrantsku internacionalu”. Pjesma se dotiče bitnih tema poput odlaska i aktualne migrantske krize. Vidjevši paranoju koja se širi poput pošasti, Saša Antić je odlučio dati glas jednom od migranata, a poruka pjesme je jednostavna: budimo ljudi i pružimo ruku onima kojima je pomoć potrebna.

2. Krešo Bengalka – “Stroj”

Prvak tvrdog đira predstavlja drugi singl koji će se naći na njegovom nadolazećem albumu, pjesmu “Stroj”. Ona opisuje konstruktivno stanje pojedinca, a video spot i glazbena podloga dočaravaju Bengalkinu “demonstraciju moći”. Nakon upečatljivog “Otpora”, novi singl nastavlja sa svježim eksperimentiranjima zvukom, od glazbene podloge do autotunea kojim simulira evoluciju: “nekad sam bija biljka, danas sam posta stroj”.

3. 2Cellos – “Hallelujah”

Pjesma “Hallelujah” objavljena je na aktualnom albumu “Let There Be Cello” ovog gudačkog dvojca. Slavnu pjesmu neprežaljenog Leonarda Cohena Cellosi su odabrali kako bi zaokružili ovu godinu i poželjeli svima sretne blagdane: “Hallelujah je predivan glazbeni komad. Budući da se 2018. približava kraju, ovo je savršena pjesma koja odražava nevjerojatnu godinu koju smo imali i radovanje još boljoj 2019”. 2Cellos od veljače promoviraju novi album na koncertima u SAD-u.

4. Ogenj – “Hej, haj”

Ogenjova stara-nova stvar je pjesma “Hej, haj”, božićni singl koji stiže taman u vrijeme adventske ludnice kako bi podsjetili ljude da se bit Božića nalazi daleko od vanjskog blještavila. Pjesma je veselica na kvadrat, s pregršt unutarnjeg blještavila srca, duše i radosti. Tekst i glazbu pjesme napisao je Tomislav Mihac Kovačic, snimio je Ante Prgin Surka, a miks i mastering potpisuje nepogrešivo uho bubnjara Denisa Kuzela.

5. Porto Morto – “Kuća”

Mladi perspektivni izdanak Jeboton familije objavio je najavni singl nadolazećeg albuma, pjesmu “Kuća”. Lokacija noćnog spota je Knežija, a snimljen je u režiji Maje Alibegović i Roka Crnića. “Kuća” je plesna stvar koja najavljuje novi album, ali i skori nastup Porto Morta na MENT Ljubljani. Bend je posljednjih godina puno radio i istraživao smjerove kretanja, što ćemo do proljeća imati priliku čuti u cijelosti.

6. Dregermajster – “Sve znam”

Dregermajster je izbacio još jednu novu stvar popraćenu spotom pod nazivom “Sve znam”. Lokalni prvaci grimea znaju sve, pa i kako napraviti dobru klupsku stvar. Produkciju pjesme odradili su Luka i Zembo Latifa, dok je za mix i mastering zaslužan Luka. Čitava pjesma snimljena je u Dregerbojsi Studiju, a spot na trešnjevačkim lokacijama. Za snimanje su zaslužni Manuel Perlić i Ivan Radović.

7. Fluentes – “Bez riječi”

Porinov “najbolji novi izvođač”, grupa Fluentes, ima novu pjesmu “Bez tebe”. Za pjesmu su kazali da je smiljena i napisana na probi u par minuta dok su bili zaokupljeni drugim ozbiljnim poslovima. Ova petorka voli takve neočekivane trenutke, a spot je snimljen na osebujan način kako bi slikovito prikazao čar minimalističkih stihova. Redatelj spota je Josip Grizbaher i provjerena ekipa iz “Cinematic Studia”.

8. Tkivo – “The Unsuspecting Voyeur”

Tkivo je projekt iza kojeg stoje Filip Majdak, Karlo Vuković i prijatelji. Spot za pjesmu “The Unsuspecting Voyeur” je “uvrnuto erotičan” poput samog teksta pjesme. Majdak je pjesmu opisao kao odnos žene i uvrnutog promatrača u kojem je ona svjesna njegovih prljavih želja te ih i sama želi, ali veće uzbuđenje nalazi u samom promatranju. On je s druge strane nesvjestan njenih želja pa su “zapravo zajedno zaglavljeni u limbu strasti i pohote, ništa ljubav , ništa karanje , samo mindfingering”.

9. Igor Geržina – “Dvorani neba”

Igor Geržina ovim spotom najavljuje album “Svim na zemlji” koji će nas uvesti u hrvatsku božićnu baštinu. Videospot donosi duh Božića te kroz jednostavne kadrove prikazuje blagdansku radost u emotivnoj interpretaciji. Igor je dugo razmišljao o ideji albuma: “Konačno sam za prošli Božić dobio pravu inspiraciju i konkretnu ideju kako bi moj božićni album trebao zvučati: instrumentalno, toplo, intimno i odsvirano bez puno produkcijskih zahvata, što prirodnije”.

224 Shares