(Pre)dugo očekivani album prvijenac

  1404

  Sett

  Dnevnik dvorske lude

  Datum izdanja: 07.03.2006.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Ne znate kak’ živimo
  3. Dok popijem piće
  4. Hrvatske stepenice (jebi ga…)
  5. I bogati plaču
  6. Ful, ful star
  7. Superstar
  8. Rutina
  9. Ne pitaj me…
  10. Klupska
  11. Kazaljke
  12. Tata kupi mi auto feat. Kandžija
  13. Balkana (pismo sinu) feat. Looney
  14. Mi… (outro)
  15. Jedanaest (zabranjeno voće)

  Hrvoje Marjanović a.k.a. Sett je poznato ime s hip-hop demo/underground scene, na kojoj egzistira još od 1996. godine, kada je sa Fastahom činio dvojac Tar Pit. U početku su miješali različite žanrove, od hip-hopa preko drum’n’bass do metala. 2000. počinje solo karijeru, a godinu dana kasnije na DJ Pimpovoj kompilaciji “Hip Hop Generacija 2001” našla se i njegova prva oficijalno izdana pjesma “Nasljeđe”. Nakon još nekoliko underground izdanja (“Demo za demos” i “…Izmi”) napokon je i njegov službeno prvi album “Dnevnik dvorske lude” ugledao svjetlo dana.

  Settov album prvijenac gotovo je 100% njegovo djelo, sve beatove izuzevši pjesme “Ful, ful star” (Balkanski špijun) i “Rutina” (Shalla) potpisuje on sam, a ista je stvar i sa tekstovima. I bez tih saznanja, treba reći da se radi o odličnom albumu sjajnog tekstopisca koji definitivno može stajati uz bok najboljim izvođačima žanra, poput Ede Majke i TBF-a.

  Od početka albuma i pjesme “Ne znate kak’ živimo“, žestoke i agresivne stvari o socijalnim problemima hrvatske mladeži pa sve do posljednje “Jedanaest (zabranjeno voće)“, disko-funky zafrkancije s na pomalo infantilni način obrađenom tabu temom incesta i pedofilije (koja opet uspjeva ispasti vrlo simpatično), album ostavlja dojam cjeline bez ijednog promašaja.

  Od boljih pjesama svakako treba izdvojiti “Hrvatske stepenice (jebi ga)” – sjajno obrađene teme nasilja nad ženama, “I bogati plaču” – kritike socijalne neosjetljivosti i bahatosti hrvatskog jet-seta. “Superstar” je zapravo izrazito neinventivna ego-trip hip-hop stvar, no upakiravši ju u old school beat i uz inteligentan odmak, imajući na umu koliko je to česta tema, i pristupivši joj na ležeran i zafrkantski način opet je potpuno pogodio.

  Muziku podržava

  “Rutina” je klasika, osobna priča o njegovoj svakodnevici, a “Klupska” je, kako joj i samo ime kaže, ultimativni dancefloor hit. Zapravo, apsolutno svaka pjesma je na mjestu i album nema uopće za žanr toliko ‘neophodnih’ album fillera, koji ih često čine tek amorfnom glazbenom masom nakupljenom oko dva tri radio-friendly singla.

  Sjajan prvijenac Setta, sa sampleovima koji pokrivaju nevjerojatno različite žanrove glazbe te inteligentnim tekstovima pokazuje kako se ipak isplati ustrajati u ovom poslu, jer morate priznati da 10 godina tavorenja na demo sceni bez oficijalnog albuma uopće nije kratko vrijeme. Tim više mi je drago što je uspio, i želim mu dugu i plodnu karijeru.

  Muziku podržava