Potjera za kreativnošću tek je počela…

  1426

  Kid Cudi

  Man On The Moon: The End of Day

  Datum izdanja: 11.09.2009.

  Izdavač: Dream On / Universal Music

  Žanr: Alternative, Hip-hop, Trip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Act 1: The End Of The Day – In My Dreams (Cudder Anthem); Soundtrack 2 My Life; Simple As…
  2. Act 2: Rise Of The Night Terrors – Mr. Solo Dolo (Nightmare); Heart Of A Lion (Kid Cudi Theme Music); My World feat. Billy Cravens
  3. Act 3: Taking A Trip – Day N Nite (Nightmare); Sky Might Fall; Enter Galactic (Love Connection Part 1)
  4. Act 4: Stuck – Alive (Nightmare) feat. Ratatat; Cudi Zone; Make Her Say feat. Kanye West & Common; Pursuit Of Happiness (Nightmare) feat. MGMT & Ratatat
  5. Act 5: A New Beginning – Hyyerrr feat. Chip Tha Ripper; Up, Up & Away (The Wake & Bake Song)

  Iskreno, nisam očekivala ništa svježe niti inovativno od Kid Cudija. Nekako mi se činio kao još jedan ‘wannabe’ koji electro-zvukom pokušava u hip-hop svijet donijeti nešto novo kao što to radi u remiksu poznatih producenata/DJ-a Crookersa, u pjesmi “Day N Nite“.

  Poznatim suradnicima kao što su Kanye West i Common pokušava nas zadiviti na “Make Her Say“, a na kraju, niti da je dobio na umjetničkoj kvaliteti niti je ta suradnja ostala upečatljiva. Jasno se čuje kako mu je Kanye mentor i da ovaj učenik mora još puno ‘papati’ da bi nam imao ponuditi atraktivan i upečatljiv, ali što je najvažnije, svoj vlastiti zvuk.

  No, nije sve tako crno. Mora se uzeti u obzir da je svoj glazbeni stil tek počeo graditi i da se bogovski trudi. Na albumu se čuje Cudijeva oštrina, grubost koja bi trebala u riječima interpretirati njegova najdublje strahove, najviše strah od neuspjeha, ranjivost i usamljenost.

  Album je podijeljen u 5 scena, dok se na prijelazu u svaku čuje Commonov glas koji ima ulogu pripovjedača. Teme prelaze fazu usamljenog djetinjstva i pričaju o tome kako do dana današnjeg autor traži sebe. Pravo značenje stihova bi se možda ipak dalo lakše zaključiti u marihuansko-pušačkim krugovima jer Cudija se često može čuti kako ‘repa’ o travi. No, treba i to moći, iskreno pričati o svom životu i ni trunčicu uljepšavati.

  Muziku podržava

  Iako ima moćne ljude iza sebe, za početak je i ovo malo originalnosti koliko se može čuti na albumu vrijedno spomena. Najviše dobrih, kvalitetnih beatova može se čuti na pjesmama “Soundtrack 2 My Life“, “Simple As” te Ratatatovoj “Pursuit of Happiness” (na njoj gostuju i MGMT), koja je ujedno i treći singl izbačen s ovog albuma.

  Pjesme su mu možda preduge no iz načina na koji je ova ‘puzzla’ složena može se iščitati kako je ciljano da se kvaliteta može odrediti s cjelovitošću albuma i njegovom homogenošću, ne svakim djelom, pjesmom posebno.

  Hoće li ostati u sjeni svoje izdavačke kuće, nametnuti nešto novo ili pokleknuti pred zahtjevima publike radije nego ‘utrti’ svoj put, svoje ime identificirati na pozitivan način, to su pitanja koja, kada su u pitanju mladi izvođači, uvijek budu postavljena. Odgovor dolazi s vremenom jer prvi album ne mora nužno biti ogledalo čitave buduće glazbene karijere.

  Muziku podržava