Kids See Ghosts: Novo ime Kanyea i Cudija za staru poznatu suradnju

  422

  Kids See Ghosts

  Kids See Ghosts

  Datum izdanja: 08.06.2018.

  Izdavač: GOOD Music

  Žanr: Hip-hop, Rap, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Feel The Love ft. Pusha T
  2. Fire
  3. 4th Dimension ft. Louis Prima
  4. Freeee (Ghost Town Pt.2) ft. Ty Dolla $ign
  5. Reborn
  6. Kids See Ghosts
  7. Cudi Montage

  Simbolično je sedam dana nakon izlaska osmog studijskog izdanja “Ye”, Kanye napao scenu s još jednim. Ovaj put mu uz bok stoji Kid Cudi i usudila bih se reći da je ovaj par jedna od najboljih glazbenih kolaboracija u mainstream rapu. Fanovi sigurno pamte trzavice i međusobna optuživanja iz 2016. godine, ali mi je zaista drago da je sve to skupa kratko trajalo i na kraju rezultiralo još jednim zajedničkim albumom.

  Od ove godine djeluju kao grupa pod imenom Kids See Ghosts i u tom izdanju snimili  su istoimeni prvi album. Jedva sam čekala njegov izlazak jer sam imala predosjećaj da će barem u tragovima sadržavati atmosferu starog Kanyea. Bez obzira na sve političke ili neke druge kontroverzne ispadne, ne može se poreći njegova genijalnost i utjecaj koji je imao na glazbenu scenu u posljednjih desetak i više godina.

  Kids See Ghosts također se sastoji od samo 7 pjesama kao i “Ye”, ali “Daytona” Pushe-T koji je Kanye u potpunosti producirao. Kaos koji prati njegovo ime gdje god se pojavi ili oglasi nije izostao niti u ovom albumu, ali definitivno zvuči malo “kompletnije” od prethodnog samostalnog izdanja.

  Muziku podržava

  Prva pjesma na albumu Feel The Love” nije zvučala obećavajuće za ostatak albuma. Cudijev pomalo zastrašujući vokal i vikanje naslova pjesme uz zvukove pucanja zvuči kaotično. “Fire” je popravila prvi dojam, zvuk joj obogaćuje puno više instrumenata i elemenata koji ne izazivaju strah. Sljedeća pjesma, “4th Dimension” je ono što sam očekivala da će album sadržavati. Pjesma čija je okosnica sample nekog starog hita uz veliku dozu karaktera obojice. Ono što je izvrnuto u ovoj priči, a budimo realni kad je Kanye u pitanju očito nešto mora bit, činjenica je da je ovoga puta korištena stara božićna pjesma Louisa Prime. Kanye repa o seksu i novim dimenzijama, a nakon njega Cudi svojim stihovima samo upotpunjuje taj dojam.

  Na “Freeee (Ghost Town Pt.2)” pridružuje se i Ty Dolla $ign, a prvi dio nalazi se na Kanyeovom posljednjem albumu. Najveće je osobno oduševljenje zbog količine gitare koja se čuje u pjesmi. Iako je prisutan žešći zvuk i odličan dominantan ritam, pjesma ostavlja dojam neopisive harmonije. Možda je to zbog poruke o egzistencijalnoj slobodi koju žele prenijeti ili jednostavno odlične usklađenosti vokala i činjenice da Cudi nikad nije zvučao bolje i preciznije.

  Simbolično se na “Reborn” dogodilo najveće uskrsnuće Kid Cudija. Obožavatelji njegovih prošlih albuma znati će točno što mislim s tim jer će u ovoj pjesmi prepoznati dosta elemenata iz starijih hitova, pogotovo “piano” zvuk u pozadini. “Kids See Ghosts” zapravo je nositelj eksperimentalnog zvuka na albumu. Ne ostavlja nikakav upečatljiv dojam, ali definitivno zvuči drugačije od ostalih. Kraj je označila pjesma “Cudi Montage”, a najviše je obilježava pomalo grunge zvuk gitare na samom početku. Točno to su ta eksperimentiranja s instrumentima koja su ostavila najveći dojam prilikom preslušavanja “Kids See Ghosts”.

  Presudni faktori u ovom albumu definitivno su bili rock elementi i odlična ukomponiranost svih pjesama. Kanye i Cudi ponovno zajedno zvuče odlično, ponovno se čuje njihov unikatni zvuk, ali i posebna energija koju ovaj dvojac prenosi svojom glazbom.

  U globalu, imam osjećaj da je ovaj album obojici nekakav oblik GPS uređaja za povratak na stare sigurne ceste. Vlastite borbe s mentalnim zdravljem nisu skrivali od javnosti i vjerujem da će zbog toga uvijek dobiti trunku više podrške nego ostali. Ne zbog sažaljenja već totalno suprotno. I dalje se trude stvarati novu glazbu, utjecati na promjene oko sebe i ono najvažnije – ne predaju se.

  Muziku podržava