Pop metal uzvraća udarac

  1284

  Lacuna Coil

  Dark Adrenaline

  Datum izdanja: 23.01.2012.

  Izdavač: Century Media / Dallas Records

  Žanr: Gothic, Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Trip The Darkness
  2. Against You
  3. Kill The Light
  4. Give Me Something More
  5. Upsidedown
  6. End Of Time
  7. I Don’t Believe In Tomorrow
  8. Intoxicated
  9. The Army Inside
  10. Losing My Religion
  11. Fire
  12. My Spirit

  Metal je nekad bio hevijanerska meka, lišena bilo kakvog šminkeraja i visokog budžeta.

  Ali tko sam ja da pričam?! Odrastao sam u vrijeme kada su bendovi sve više zvuk pretvarali u bombastičnu slušljivost, pjevači masovno morali biti zgođušni, a ritmovi i riffovi spremni za najveće radijske kuće. I onda se iz svega toga stvori Lacuna Coil – dugovječni Talijani stigli su do svog šestog studijskog albuma. Likovi postoje već 15-ak godina i prošli su sve i svašta, zainteresirali javnost prvim izdanjima i onda nastavili cupkati na ziheraškom mjestu – na razmeđi metala i popa.

  Imam nekoliko frendova koji su odvaljivali na “In a Reverie” i skraćeni “Halflife”, a nakon koračanja u novo tisućljeće nisu pojma imali da Lacuna Coil i dalje vrijedno gura. Baš zato je i prošli album bio samo puko ‘održavanje pogona’.

  Dark Adrenaline” je definitivno jači album, kvalitetniji i bolji s trajnim problemom – predvidivost i generičko stvaranje kitica, refrena i dualnih vokala. Ono što im uvijek ostaje – kad čujete pjesmu (posebno kad Cristina zapoji) znate točno koji je to bend.

  Muziku podržava

  Upravo zgođušna Scabbia ostaje najveća snaga benda koja zna izvući pop baladice kao “End of Time” ili tipičnu “Kill the Light“. Pored nje, Andrea (da, nama zvuči kao žensko ime, ali nije…) svojim alternativnim rock (nema više vrištanja) vokalom djeluje kao pomoćni kotačić na dječjem biciklu.

  Mid-tempo stvari, moćan groove zvuk i pokoji dobar riff – najkraće je kako se može opisati većina stvari. Ono što će rijetko kome promaknuti totalni je Korn riff, Korn zvuk, Korn aranžman i Korn miks na pjesmi “I Don’t Believe Tomorrow“, te neka čudna, nedefinirana, prearanžirana i skroz nepotrebna obrada REM-a i njihove “Losing My Religion“.

  I onda su se na kraju potrudili pjesmom koja možda i neće najbolje leći onima koji se više kunu u macho pjesme. “My Spirit” je epska (oh, kako volim taj opis) stvar, spora i troma, a talijanska recitacija i floydovsko-oldfieldovski solo izdigli su je pored ostatka.

  Očekivani ishod albuma nije nužno loša stvar. Izmjene, promjene, eksperimenti i iznenađenja nisu dragi svima, a kad neki bend obožavaš onda “business as usual” ne može biti loš koncept. U tom njihovom zanimljivom svijetu samo neka dobro maze i paze Cristinu, jer bi bez nje (unatoč usporedbama s Evanescence) zbilja bili samo još jedan wannabe-goth pop-metal-rock bend. Bez isključivo loših konotacija, neka bude jasno…

  Muziku podržava