Red Bull za metalcore

  1172

  Architects

  Daybreaker

  Datum izdanja: 28.05.2012.

  Izdavač: Century Media / Dallas Records

  Žanr: Metalcore

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Bitter End
  2. Alpha Omega
  3. These Colours Don’t Run
  4. Daybreak
  5. Truth, Be Told
  6. Even If You Win, You’re Still A Rat
  7. Outsider Heart
  8. Behind The Throne
  9. Devil’s Island
  10. Feather Of Lead
  11. Unbeliever

  Arhitektura u Hrvata značila bi sagraditi alpsku kućicu u najvjetrovitijem primorskom gradu, arkade i tornjeve u pitoresknom naselju i stambeno-poslovnu zgradu između dvije starinske kuće koje nisu uspjeli izvlastiti.

  Srećom, naziv Architects iza sebe krije nešto sasvim drugo. Rodnu Englesku, metalcore patnju i album “Daybreaker“.

  Kao da termin metalcore nije na sebe navukao i previše mrzitelja iz metal zajednice, Architects su svojim prošlim albumom “The Here and Now” čak i svoje fanove preplašili pokušajima da melodijom pofarbaju put prema komercijali. Nisu predugo čekali, i već 14-15 mjeseci kasnije ispravili su sve svoje grijehe i snimili najjači album svoje karijere.

  Uvijek su bili bend koji je u svojim prefiksima često nalazio riječ ‘post’, recimo najbliže post-hardcore, i uvijek su uobičajene prekide i melodične refrene znali zamazati svakojakim idejama koje se odmiču od nečega – tipičnoga. Gitaristi zato fasciniraju idejama na “Outsider Heart“, a iznenađujuće klasični ritmovi i riffovi na “Feather of Lead” svemu daju još zreliji okus.

  Muziku podržava

  Nije baš da graniče s nenormalnim, ali za jedan slušljivi metalcore bend usude se svašta. “These Colours Don’t Run” i ponajbolja “Alpha Omega” pokazuju sve od navedenoga – i brutalu, i melodiju, i evoluciju. Od tipično metalcoreaških tu je “Daybreak” i “Even If You Win, You’re Still a Rat” na kojoj očekivano gostuje frend benda – Oli Sykes iz Bring Me the Horizon. A kad smo već kod njih – “Behind The Throne” valjda je odgovor na “Blessed With a Curse“.

  Singl koji je predstavio album povratak je tuge i patnje – “Devil’s Island” koju su nadopunili spotom s kadrovima britanskih antikapitalističkih prosvjeda iz prošle godine. Album je obrubljen svojevrsnim prstenom koji čine prva “Bitter End” i zadnja “Unbeliever“. Obje lagane i tihe, polako se pretvaraju u apokaliptično rušenje svijeta.

  Možda su me Architects u 2012. godini uspjeli samo ugodno iznenaditi, jer preizlizani metalcore žanr rijetko uspijeva zainteresirati znatiželjnog i zahtjevnog čovjeka. Ali oni su uspjeli! Teme religije, korupcije, medija i općenitog stanja društva već su dosadne i bogu i vragu, ali sve skupa je muzički skroz dobro upakirano i prezentirano.

  Naravno, pod uvjetom da ikakvom post-metalcoreu uopće dajete nekakvu šansu. Ako ne, odmah prekinite s ovim mazohizmom i kliknite negdje drugdje. Internet je ionako prekrcat sranjima na koja se može gubiti vrijeme…

  Muziku podržava