Nils Frahm: Tipke ili žice, njemu je sasvim svejedno

  318

  Nils Frahm

  All Melody

  Datum izdanja: 23.01.2018.

  Izdavač: Erased Tapes Records

  Žanr: Dance, Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Whole Universe Wants to Be Touched
  2. Sunson
  3. A Place
  4. My Friend the Forest
  5. Human Range
  6. Forever Changeless
  7. All Melody
  8. #2
  9. Momentum
  10. Fundamental Values
  11. Kaleidoscope
  12. Harm Hymn

  Njemački glazbenik, skladatelj i producent Nils Frahm iščarobirao je još jedan, sedmi po redu magični album pod nazivom “All Melody” u kojem su klasična glazba i elektronika u istinskoj simbiozi, baš poput raka samca i moruzgve. Ta dva žanra u njegovom su performansu skladna cjelina u kojoj se obje strane međusobno nadopunjuju i čine jedno moderno umjetničko djelo. Ovo nije ni isključivo ambijentalni album već fuzija svih tih elemenata koji se stapaju i, ovisno o skladbi, preuzimaju primat. Ovaj nekonvencionalni pristup sviranju klasičnog instrumenta, kao što je glasovir u njegovom slučaju, te angažman, predanost i posebice emocija prilikom nastupa bacaju publiku u ekstazu.

  Nakon što nas je navikao na izdavanje samostalnog albuma svake ili svake druge godine, ovog smo se puta morali strpiti čak tri godine. Opraštamo mu jer nije besposličario nego je radio na filmskoj glazbi ili na drugim suradnjama (od kojih treba izdvojiti najbližeg suradnika Ólafura Arnaldsa). Jedan od razloga također je i činjenica da je odlučio otvoriti vlastiti studio smješten u Berlinu u kojem je i nastao ovaj album.

  Muziku podržava

  Svaki album donosi novi pomak u njegovoj viruoznosti manipulacijom nad instrumentima i miksetom za što je, osim neupitnog talenta, potreban i trud, predanost te puno vježbe. Naravno, Nilsu ni to nije dovoljno pa osim klasičnog sviranja klavira, on svira i po žicama ili podešava žice na sebi svojstven način kako bi stvorio unikatne zvukove. Novitet na ovom albumu je uvođenje novih instrumenata poput orgulja i trube koji dodatno upotpunjuju zvuk i zaokružuju skladbu, a vokali daju jednu humanu dimenziju. Kao rezultat toga svijet ugleda jedno ovakvo remek-djelo koje tek u nastupima uživo otkriva koliko znoja se prolije za kreiranje ovog stvora.

  Ovaj album meditativnog zvuka odiše bezvremenskom dimenzijom i minimalističkom pristupu elektronskoj glazbi te svakom slušatelju pruža priliku da slušanjem albuma odluta mislima u nepoznatom smjeru u kojem si kreira vlastiti plan puta. Ambijentalni zvuk na “All Melody” mijenja oblike i formu, pejsaže i boje, mirise i okuse. Ako se ipak odlučimo ostati u ovoj realnosti, album može poslužiti i kao izvrsna pozadinska glazba koja nam neće odvraćati pozornost od onoga što radimo.

  Aptinencija od koncerata koja je trajala od 2015. napokon je završena tako da ga napokon možemo gledati i slušati uživo. Svi oni koji to požele učiniti korisna je informacija da je dovoljno skoknuti do Ljubljane 26. travnja i prisustvovati njegovoj maestralnoj izvedbi.

  Muziku podržava