Možda su promijenili fix, ali stil nisu

  1110

  Bombay Bicycle Club

  A Different Kind Of Fix

  Datum izdanja: 26.08.2011.

  Izdavač: Island / Universal Music

  Žanr: Acoustic, Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. How Can You Swallow So Much Sleep
  2. Bad Timing
  3. Your Eyes
  4. Light Out, Words Gone
  5. Take The Right One
  6. Shuffle
  7. Beggars
  8. Leave It
  9. Fracture
  10. What You Want
  11. Favourite Day
  12. Still

  Bombay Bicycle Club londonski je bend koji nema nikakve veze niti s biciklizmom niti s Bombayem, a nazvali su se prema lancu indijskih restorana.

  Bolje i to nego, recimo, Nono Frane, McDonald’s ili još gore Kentucky Fried Chicken. Bend je uspješno kršten i osnovan (možda baš u tom indijskom restoranu) 2005. godine, a posljednje tri godine bend može smatrati najproduktivnijima. Po jedan album svake godine možda je nekada bio standard, ali danas je zapravo rijetkost. Što ih tjera na toliku produktivnost nije mi baš jasno, iako se odgovor možda krije u naslovu albuma?!Iako dolaze iz londonske četvrti Crouch End koja je (ako je vjerovati mašti Stephena Kinga) ukleta, Bombay Bicycle Club nema nikakve veze s onostranim svijetom, osim što im se pjesma “How You Can Swallow So Much Sleep” našla na soundtracku “Eclipse – The Twilight Saga”. 2010. godine osvojili su i nagradu NME-a za najbolji novi bend u jakoj konkurenciji. Za njihovim su ‘pedaliranjem’ zaostali bendovi Mumford & Sons, The xx i La Roux. Iako od tada i nije prošlo puno vremena, dojma sam kako su svi ti tada ‘poraženi’ bendovi do danas postigli veći komercijalni uspjeh nego Bombay Bicycle Club. Razlog tome možda se krije u njihovoj samozatajnoj pojavi, ali i u nedorečenoj muzici, koja se uz mnogo originalnih bljeskova ipak stapa s glazbom sličnih bendova. Brze promjene melodija, po čak nekoliko njih unutar jedne pjesme, a da ni jedna u potpunosti ne zaživi, ponekad zna zvučati i poprilično iritantno.

  U kreativnom smislu, novi album ne odskače dovoljno od albuma im prvijenca. Bombay Bicycle Club očito je izgradio vlastiti stil i ne odstupa od njega. “A Different Kind Of Fix” melodičan je i prilično slušljiv album koji se lako pamti, a isto tako i brzo zaboravlja. Osim već spomenute “How You Can Swallow So Much Sleep“, izdvojio bih još i singlove “Lights Out, Words Gone” i ” Shuffle“, te pjesme koje najbolje dočaravaju srž albuma i njihov stil: “Your Eyes“, “Beggars” i “Bad Timing“, ujedno i najbolja pjesma koju su do sada snimili.

  Novi album, ako je suditi po dosadašnjem tempu snimanja, obožavatelji neće morati dugo čekati, a do tada se nadam kako će Bombay Bicycle Club odpedalirati etapu koja će im osigurati više radijskog prostora jer ga ovaj bend zaslužuje.

  Muziku podržava