Ludilo s istoka

  3371

  Ajs Nigrutin

  Štrokavi pazuh

  Datum izdanja: 15.01.2006.

  Izdavač: One Records / Menart

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ništa
  2. Spejs Nigrutin
  3. Bekam
  4. I bitove sinovac
  5. Proleće je stiglo (summer mix)
  6. Skit Asher
  7. Indo grasa
  8. Nasradna (sa timbetom)
  9. 3000 e
  10. Ostrugale pete (sa viklerom)
  11. Pjur pleja
  12. Nacos
  13. Masno sve
  14. Noviteti starih drogeraša (sa mikrijem,fratom i krivim rastamanom)
  15. Skvoš (sa timbetom i eufratom)
  16. Ortak velja cava
  17. Oklagija
  18. Flip mali
  19. Nema

  Moram priznati da sam bio izuzetno skeptičan kad sam u ruke dobio ovaj album. Ajs Nigrutin, jedan od predvodnika srpske hip-hop scene u naletu, član je grupe Bad Copy, a uz ekipni rad objavio je i dva solo albuma (prvi je isto hvaljeni “Nigrutinski rečeno” iz 2002.). Teško je zapravo opisati njegov osobiti glazbeni izričaj.

  Elektronski i minimalistički beatovi podsjećaju na one koje u svojim pjesmama koristi Roots Manuva, čak pomalo na dub raggae. Tekstovi i sam vokalni izričaj neodoljivo priziva u sjećanje neprežaljenog ‘divljaka’ ODB-a iz poznate njujorške supergrupe Wu-Tang Clan. Već sve navedeno dobar je pokazatelj kako ovaj album niti blizu nije za svačiji ukus.

  Neki su ga uspoređivali s Bolesnom braćom, ali ta je veza izuzetno tanka, jer iako i Nigrutin često u svojim pjesamam pribjegava humoru, ovdje se ipak radi o crnom, masnom i prljavijem humoru od onog na koji nas je navikao hrvatski hip-hop dvojac. Tako npr. u pjesmi “Spejs Nigrutin” govori kako odlazi na Mars i marsovcima nosi travu i hašiš, a zauzvrat je na Zemlju ponio ‘žbidelj’, čudotvornu travu koja liječi sve bolesti, a između ostalog i sidu.

  I bitove sinovac” bavi se razlikama između hip-hopa i ‘narodnjačke’ glazbe, prvenstveno se orijentirajući na količinu novca koji se okreće u pojedinom žanru, što odlično i čak prejednostavno kaže u refrenu: “J***š hip-hop i bitove sinovac“.

  Muziku podržava

  Indo grasa” fantastičan je komad underground hip-hopa i himna opijatima svake vrste, nevjerojatno moćnog zvuka koji doslovce ‘para zvučnike’. Općenito, tematika i ne odudara toliko od onih klasičnih za hip-hop, ali sama prezentacija nadilazi sve što ste mogli čuti na ovim prostorima, i definitivno se isplati barem poslušati.

  Sve u svemu, “Štrokavi pazuh” je jedan od najinovativnijih i najzanimljivijih albuma uopće, gledajući hip-hop scenu na Balkanu. Ali taj odmak od scene za sobom neminovno povlači i činjenicu da će brojati bitno manje fanova i poklonika od više mainstream izvođača, poput npr. Ede Majke, TBF-a, Elementala…

  Ukoliko tu nevjerojatnu energiju i osebujan stil uspijete uklopiti u polje vaše slušne tolerancije, bit ćete nagrađeni jednim od najboljih hip-hop albuma u posljednje vrijeme.

  Muziku podržava