Još jedan uspješni polaznik kanadske indie škole

  1017

  The Dears

  Gang Of Losers

  Datum izdanja: 28.08.2006.

  Izdavač: Bella Union

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sinthtro
  2. Ticket To Immortality
  3. Death Or Life We Want You
  4. Hate Then Love
  5. There Goes My Outfit
  6. Bandwagoneers
  7. Fear Made The World Go ‘Round
  8. You And I Are A Gang Of Losers
  9. Whites Only Party
  10. Ballad Of Humankindness
  11. I Fell Deep
  12. Find Our Way To Freedom

  Montrealska šestorka The Dears, oformljena je još 1995. godine dok svoj prvi komercijalniji uspjeh dosežu 2000. godine prvijencem “End Of A Hollywood Bedtime Story”. Nakon toga gotovo u jednakim vremenskim intervalima izdaju albume, “No Cities Left” te ovogodišnji “Gang Of Losers”.

  Zvuk njihove glazbe opisuju kao mješavinu The Smithsa, Serge Gainsbourga te Joy Divisiona, dok Murray Lightburn glasom koketira između Damona Albarna i Morresseya, što po meni i je i nije točno.

  Kad bi ih morao uspoređivati, za što realniji prikaz upotrijebio bih bend Ocean Colour Scene i to iz razdoblja “One From The Modern” ili možda “Moseley Shoals”, uglavnom iz njihova, kronološki, srednjeg stvaralačkog razdoblje. Zbog toga su iznimno dobro prihvaćeni u Britaniji jer zvukom zaista podsjećaju na njima svojstven pop rock. Zapravo, sve više dobivam dojam da su sklopljeni po formuli OCS + Oasis + Blur, dodate malo crnačkog revolta i dobijete The Dears.

  U vrijeme kad su se pojavili na kanadskoj sceni, prikazuju se u nešto mračnijem izdanju s akcentom na upoznavanje i prezentiranje mračne strane sebe, svojom muzikom doslovno su izveli napad od kojeg se nitko nije mogao obraniti te su zaslužili pridjev najrevolucionarnijeg i najuspješnijeg benda Kanade, što potvrđuju mnoge nominacije za razne nagrade od kojih kao kruna dolazi ‘Canadian Juno Award’ gdje su 2004. godine, proglašeni za najbolju novu grupu.

  Muziku podržava

  Da bi priča bila što sličnija drugim montrealskim indie divovima – Arcade Fire, Lightburn i Natalia Yanchak, svoju dugogodišnju životnu i muzičku suradnju nadogradili su vjenčanjem što svima daje do znanja da su The Dears jedna sretna muzička obitelj.

  Karizmatični frontmen Murray Lightburn upornošću i radom uspio je iskristalizirati čisti simfonični pop rock koji se uspješno isprepliće sa zaista opakom indie muzikom. Odbacivši izbrušene gitarističke rifove te dodavanjem dobro kombiniranih vokala nastao je jedinstveni zvuk “Gang Of Losers” albuma.

  Samim time dosta odskače od ostalog The Dears materijala, a karakterizira ga nešto kompleksnija muzika rastegnuta od instant pop pjesmuljaka, balada koje bi uspavale i najzagriženije fanove pa do pravih, i nešto žešćih rock djela.

  Iako ih na posljednjem albumu nama pretjerano punu, u tu skupinu svrstao bih “Death Or Life We Want You” gdje pokazuju da nisu zaboravili što je to pravo gitarističko prangijanje, pjesma u kojoj njihova ljepša strana za klavijaturama nije imala bas puno posla, pa čak niti u vokalnom pogledu. Pjesma koja nas ujednačenim rifovima, praćena bubnjem sigurno i točno dovodi do imena pjesme koji se u velikom dijelu pojavljuje u refrenu.

  Inače kod ovog albuma zanimljivo je kako je Lightburn bez pretjeranog muzičkog kompliciranja, sa dosta siromašnom lirikom uspio prikazati mnogo toga – humor, ironiju, revolt, nezadovoljstvo…

  Pjesme “You And I Are A Gang Of Losers” te “There Goes My Outfit” najbolji su primjeri za potkrijepiti moju tezu o izrazitoj sličnosti s Ocean Colour Scene. Stvari koje počinju jako sporo te se kroz razvoj same teme postepeno pojačavaju, uz uvijek prisutne ženske soft back vokale, s najvećim naglaskom na refren koji se u većini slučajeva kontinuirano ponavlja, mnoštvo udaraljki što daje punoću te pomaže laganom zaokruživanju u uhu prijaznu melodičnu cjelinu.

  Teško je slušati, a ne primijetiti da Ligtburna još uvijek more problemi s rasizmom, što se osjeti kod “Whites Only Party” koja se izravno nadopunjuje na “Find Our Way To Freedom“.

  Pjesma koje glatkim stiliziranim refrenom, odličnim ulaznim rifom i ujednačenom glasovnom intonacijom slušaoca uvodi u “Gang Of Losers” svijet nalazi se na drugoj poziciji iako je kod mene naspram svih ostalih na prvoj. Imenom “Ticket To Immortality“, prva je odaslana kao singl te je za nju snimljen ne pretjerano zanimljiv video spot. Pjesma zbog koje ovaj album zaslužuje bar pola ocjene više, pjesma zbog koje se isplati ovaj prosječan album uvrstiti na policu.

  Još jedan album koji će fanovima biti ništa više nego dobar, dok će kod ostalih, bojim se, izazvati ravnodušnu i ne pretjerano upečatljiv dojam.

  Muziku podržava