Izvorni ‘Made in Texas’

  934

  Billy Joe Shaver

  Live at Billy Bob's Texas

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Smith Music Group

  Žanr: Country

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Heart Of Texas
  2. Georgia On A Fast Train
  3. Honky Tonk Heroes
  4. That’s What She Said Last Night
  5. Black Rose
  6. Wacko From Wacko
  7. Old Chunk Of Coal
  8. Star In My Heart
  9. Live Forever
  10. Hottest Thing In Town
  11. Thunderbird
  12. Good Old USA
  13. Ride Me Down Easy
  14. Love Is So Sweet
  15. I Couldn’t Be Me Without You
  16. The Git Go
  17. Old Five and Dimers
  18. You Asked Me To
  19. Try And Try Again
  20. You Can’t Beat Jesus Christ
  21. Wacko from Waco (Bonus Track)
  22. The Git Go (Bonus Track)

  Karijere započinju u trenutku kad se talent prepozna.

  Billyu Joe Shaveru to se dogodilo jedne večeri 1973. u zadimljenom backstageu nekakvog američkog kluba, nakon koncerta Waylona Jenningsa. Mladi Shaver mu je tada odsvirao nekoliko svojih pjesama prateći se na akustičnoj gitari. “To je to!” uzviknuo je dobri stari Waylon oduševljeno, pljesnuo se po koljenu, okupio bend te snimio album “Honky Tonk Heroes”, sastavljen od Shaverovih pjesama. Ploča je ubrzo postala ultra popularna. Prodavala se poput vrućih kestena u zimu.

  Za Shaverov talent uskoro su čuli i ostali poznati glasovi, te su ga počeli snimati i Cash, i Nelson, i Elvis. Njegov najveći obožavatelj danas jest Bob Dylan. U pjesmi “I Feel a Change Comin’ On” od prije nekoliko godina on pjeva: “Slušam Billya Joea Shavera i čitam Jamesa Joycea“. Billy Joe je nedavno izdao live album “Live at Billy Bob’s Texas“. Dobar sirovi country počinje još jednom prašiti iz zvučnika kad se u CD player ubaci ovaj disk i stisne tipka play.Shaver je zašao u sedamdeset i petu godinu života. Kroz te godine prošao je put dostojan jednog velikog country džentelmana kakav on jest: religija, iskupljenje, grijeh, sukob sa zakonom, gubitak sina, narkotici, slomljeno srce, alkohol… Jedna epizoda uključuje putovanje s Jenningsom u kombiju s jedne gaže, kad im nastup nije bio plaćen, te je Waylon u znak protesta dinamitom dignuo to mjesto u zrak. Druga uključuje pokušaj suicida kad se Shaver, drogiran i pijan, htio baciti s litice u provaliju. Navodno ga je spasio sam Bog, obrativši mu se i vrativši ga u život.

  Izdanju ovog live albuma prethodio je sličan incident. Shaver, uvrijeđen u nekakvom barskom naguravanju, ustrijelio je u samoobrani suparnika u glavu. Kad je proglašen nevinim, te se prašina oko suđenja slegla, otprašio je ovaj koncert u klubu Billy Bob’s u Teksasu. Njegova snimka pravim country afisionadosima dolazi kao prvoklasna poslastica. On je puna potvrda one otrcane izreke da ‘što te ne ubije, to te ojača’. Billy Joe izgleda i zvuči snažnije nego ikad!

  Muziku podržava

  Ploča se sastoji od čak dvadeset i dvije pjesme. Najduža traje pet minuta. Ostale su kratki troakordni biseri sastavljeni od malih mudrosti koje se nakon nekoliko slušanja pokazuju kao velike istine. One udaraju snagom dobrog krošea i energijom pametnog i dosjetljivog aforizma.

  Georgia on a Fast Train” jest svojevrsna Shaverova autobiografija u malom koja pulsira u u ritmu brze lokomotive; “Star In My Heart” je dirljiva posveta preminulom sinu ispisana rukopisom pravog pjesnika; “I Couldn’t Be Me Without You” i “You Asked Me To” neke su od najljepših ljubavnih pjesama spjevanih u žaru countrya, a “Old Chunk Of Coal” od slušatelja jednostavno čini bolju osobu!

  Nova “Wacko From Waco” je inspirirana navedenim vatrenim okršajem koji je završio pucnjem u suparnikovu glavu – u slušateljevoj mašti projicira scene poput barskih okršaja u starim filmovima Waltera Hilla. “Try and Try Again” jest oda neodustajanju. Mnogo toga je Shaverovim slušateljima ovdje već poznato: “Thunderbird” zvuči slično verziji snimljenoj na albumu “Electric Shaver”; “Hottest Thing In Town” slično verziji snimljenoj na prethodnom live albumu “Unshaven”… Razlike su u malim nijansama koje čine Shaverova nadahnuta izvedba, distorzirana gitara Jeremya Woodalla i oštar bubanj Jasona Mc-a. Te sitne nijanse kao da je ispisalo samo vrijeme koje mijenja čak i country pjesmu, duboko zatvorenu i konzervativnu.

  Poezija je, kaže se, put u život. Pjesnici osvjetljavaju realnost iz drukčijih kutova. Shaver je u svojoj osnovi pjesnik čija je poezija izravna, iskrena i prvoklasna. “Nisam završio ni srednju pa vas neću daviti onim dugačkim i mudrim riječima. Vokabular sam pokupio s ulice i farme” kazao je u nedavnom intervjuu. Pjesnik je to čija poezija ne čeka unutar stranica prašnjavih knjiga, već ju on izvikuje na pozornici direktno publici u lice, sav u jeansu, sa Stetsonom na glavi i čizmama na nogama. Pjesnik koji je sazdan od istog materijala od kojeg je i lik Bad Blakea, kojeg je u filmu “Crazy Heart” utjelovio Jeff Bridges, svirajući svaku večer za malenu ali vjernu publiku. O tome se radi i na albumu “Live at Billy Bob’s”.

  Svaki stih otpjevan ovdje osvijetli realnost nekim novim bojama, čineći ju podnošljivijom. Sa stihom na usnama i grmećim sastavom u pozadini krči se put kroz život i prkosi smrti. “Ako mi se Vrag se skloni s puta, pljunut ću mu u oči” pjeva Shaver u jednoj pjesmi. Poezija je put u život.

  Muziku podržava