Iskreno, bolno i uzbudljivo od početka do kraja

  1164

  IAMX

  Metanoia

  Datum izdanja: 02.10.2015.

  Izdavač: Metropolis Records

  Žanr: Alternative, Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. No Maker Made Me
  2. Happiness
  3. North Star
  4. Say Hello Melancholia
  5. The Background Noise
  6. Look Outside
  7. Insomnia
  8. Oh Cruel Darkness Embrace Me
  9. Aphrodisiac
  10. Surrender
  11. Wildest Wind

  Chris Corner je zaista jedinstvena pojava na glazbenoj sceni i to je pokazao od svog prvog albuma. Enigmatična persona i kompleksna pojava utkana je u njegovu glazbu.

  Usmjeren i na vizualni izričaj i vlastito produciranje svakog albuma jest vrijedno pažnje. Neovisnost i samostalnost ga je odvela u Berlin, gdje je trenutno situiran i gdje je pronašao atmosferu za svoje izražavanje. Ekspresivan i misteriozan, mračan i hermetičan, s vlastitim stilom koji ga izdvaja i vokal koji ima strašne mogućnosti. Na svakom albumu pomalo eksperimentira s izrazom pa tako i na šestom.Ovaj je album možda najbolji pokazatelj boli i patnje koju Chris nosi u sebi i glazba mu je svakako terapija. “Metanoia” je, kako i sam naziv sugerira, svojevrsna promjena u misli i postupanju, stilu i načinu. Kao da je još zreliji i kao da se još bolje nosi s boli i neredom u sebi, donio je melankoličnu i pomalo eklektičnu pjesmaricu koja je izrasla iz duboke kontemplacije i poniranja u najdublje slojeve vlastite psihe i podsvijesti. U svakoj se pjesmi osjeti taj svojevrsni napor da se izrazi ono najintimnije.Ako bismo trebali ovaj album usporediti s nekim prijašnjim, to je “The Alternative”, znači Chris se vratio svojim počecima, ali ujedno zaokrenuo kotač u smjeru mračne elektronike u kojoj synth nije toliko prisutan kao prije. Više je gothic, nego prije.

  Već na prvo slušanje primjetna je ta mračna energija i zavodljivi vokal koji gotovo ispovijeda vlastiti kaos i želi se izraziti tako da izbaci iz sebe svu patnju. No, rezultat nije mučan za slušanje, nego upravo suprotno – stanovit dijalog s Chrisom koji vas vodi na putovanje u kojem ćete bolje upoznati sebe.

  Muziku podržava

  Kreativnost izbija iz svake stvari i već iz uvodne “No Maker Made Me“, samosvjesne numere u kojoj traži identitet i odbija svako pripadanje nečemu izvan sebe – on je svoj i o tome pjeva.

  Iz mora laganijih pjesama, izdvaja se “Happiness” u kojoj je stara synth matrica najjača i podsjeća na “Kingdom of Welcome Addiction“.

  Oh Cruel Darkness Embrace Me” je bila drugi singl i još je jedna pjesma u višoj brzini. Vokalno savršena, s tekstom koji najbolje izražava Chrisovu personu, najjača je stvar na albumu.

  Pred sam kraj albuma krije se biser “Aphrodisiac” u kojoj koristi falsetto, a u refrenu ode do najviših nota. Ovo je najzabavnija stvar na albumu.

  U svojoj kompleksnosti i izmjeni ritma, “Metanoia” donosi još jednu iskrenu i eklektičnu priču glazbenika koji je svoj najbolji kritičar i koji zna što radi i zna svoju publiku. Vjerni fanovi će ostati zadovoljeni jer je IAMX opet pokazao kako iz boli i kaosa donijeti uzbudljivu glazbu.

  Muziku podržava