Zreli (i možda zadnji) synth hard rock s dozom humora

  854

  Electric Six

  Bitch, Don't Let Me Die

  Datum izdanja: 06.10.2015.

  Izdavač: Metropolis Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Drone Strikes
  2. Two Dollar Two
  3. Kids Are Evil
  4. 0Roulette!
  5. A Variation Of Elaine
  6. Slow Motion Man
  7. Big Red Arthur
  8. Dime, Dime, Penny, Dime
  9. If U R Who U Say U R
  10. When Cowboys File For Divorce
  11. Take Another Shape
  12. Electric Six!

  Jesen je došla što znači da nam je stigao i novi album Electric Sixa.

  Album se zove “Bitch, Don’t Let Me Die” (čudi me da nisu i ranije imali takav naziv pjesme ili albuma).Slobodno možemo reći da Electric Six spadaju u one bendove ‘ili ih voliš ili ih ne voliš’, a takvim osjećajem i izdaju albume, malo toplo, malo hladno. To se dobro osjeća i ovdje gdje su ponovno zažestili svoje glazbene kulise i time se ponovno približili hard rocku, a udaljili od synth rocka.

  Sve u svemu, nova zbirka pjesama je ono što E6 nudi od samih početaka, vrlo dobru zajebanciju koja ovaj put (ponovno) ima mnogo uporišta u mnogim glam rock bendovima, a od uzora bih svakako i jednim dijelom uzeo i Queen. Naravno, sad u sve to treba ubaciti veliku dozu humora i nastao je novi album.

  Muziku podržava

  Dick Valentine je fakat vraški dobar frontmen jer se i dalje ističe u svojem bendu urlajući i vrišteći mnoge stvari da bi one dobile na svojoj prepoznatljivosti, odnosno da to bude Electric Six u pravoj mjeri. Naravno, ima tu i potpuno laganih pjesama poput “Take Another Shape” koje se fino uklapaju svojom himničnosti s ostatkom albuma.

  Uvodna “Drone Strikes” valja sve pred sobom, a nalazi se na razmeđi Motörheada i The Darknessa, a prva prava pjesma koja bi mogla postati klasik benda jest “Kids Are Evil” gdje progovaraju o tome kako se današnji klinci ponašaju. Tu su ujedno i posudili zviždače što daje posebnu draž pjesmi.

  Sa “Slow Motion Man” pokazali su povratnicima Duran Duran i A-ha (koji su izdali nove albume svega tjedan-dva prije Electric Sixa) kako se može na zabavni način odraditi posjeta u ’80-e. “Big Red Arthur” je njihov naklon Queenu, dok kreativni vrhunac ludila na albumu dolazi s “Dime, Dime, Penny, Dime” koja nalikuje kao da Elvis svira u The Fratellisima.

  “Bitch, Don’t Let Me Die” nije donio ništa previše novog u pjesmaricu Electric Sixa, ali nakon toliko albuma iza sebe, teško je i izmisliti nešto novo. Ipak, ovdje se osjeća neka svojevrsna zrelost jer su pjesme mnogo zaokruženije, žešće i često ‘veće od života’, kao da se spremaju na neku stadionsku turneju. Takav iskorak pjesme čini radiofoničnijima i vjerojatno pristupačnijima ljudima, ali otom potom…

  Studijski album svake godine i ove godine je uspješno apsolviran albumom koji ima svoju težinu. Kad ga usporedimo s ostatkom njihovih materijala, “Bitch, Don’t Let Me Die” spada negdje u zlatnu sredinu jer se možda tom zrelošću izgubilo na dijelu humora u glazbenom dijelu, ali sve je i dalje onako kako smo i očekivali od Electric Sixa.

  S obzirom da se posljednja pjesma zove “Electric Six!” i cover albuma prikazuje spuštene zastore, mnogi nagađaju da bi ovo mogao biti i finalni album benda. Za početak sljedeće godine je najavljen izlazak rockumentaraca “Roulette Starts Of Metro Detroit”, ali bi bila prava šteta da E6 završe s radom, posebno što ih nismo imali prilike vidjeti u našim krajevima…

  Muziku podržava