Gretta: Zaokruženih prvih 15 godina karijere

  554

  Gretta

  15

  Datum izdanja: 19.04.2019.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Malena (feat. Geby)
  2. Moderna
  3. Sreća
  4. Vatromet za kraj
  5. Kaos
  6. Gravitacija
  7. Sjaj
  8. Tražimo
  9. Volim te od sutra
  10. Tobogan
  11. Biti sam
  12. Bez riječi
  13. Gdje je ovdje ljubav
  14. Voli me (feat. Tara Rosandić)
  15. Mi smo najbolje
  Bonus:
  16. Hologram
  17. Superstar

  Sve je počelo u klubu Route 66, 20. travnja 2004. Tad je Gretta imala prvi koncert, a sada, 15 godina kasnije, žele sve ponoviti na istom mjestu (trebala bi biti ista cijena ulaznice, slična odjeća, dobro staro društvo…). Ovaj put će promovirati kompilaciju “15” čija brojka jasno pokazuje godine postojanja.

  Iskreno, kako je sve izgledalo u vrijeme prvijenca “Fanatik”, nisam mislio da bi Gretta mogla doseći drugi album, a kamoli 15 godina. Taj prvijenac je bio dosta neprohodan, uz svega jednu pjesmu koja se isticala jer je bila potpuno drugačija od ostatka vrlo mračnog albuma. Zanimljivo je da iako je ta pjesma postala baza za daljnje albume (prvenstveno po uzorima s veselijim melodijama u prvom planu), nije uspjela pronaći svoje mjesto na ovoj kompilaciji, što je prava šteta. Ako se mene pita, nakon toliko vremena, pjesma “Sami” jest i danas njihova top pjesma.

  Muziku podržava

  Ipak, već s drugim albumom su sve posložili, krenuli u nešto komercijalnije vode s utjecajima bendova kao što su Franz Ferdinand, The Killers, pa čak i U2. Time su izbrisali loš početak i postali sve sigurniji faktor na domaćoj sceni. Nešto kasnije su došli i najveći hitovi, pa od tad možemo pričati da je Gretta jedna konstanta sa zvukom koji bi mogao spojiti onaj ne pretjerano zahtjevan dio publike koji sluša radio te onaj malo kritičniji koji ipak traži nešto više od pukog hita.

  Ekipa je imala svoju računicu kako posložiti kompilaciju “15” te se na njoj uglavnom nalaze najvažniji momenti iz njihove karijere. Kažem uglavnom, jer smatram da svakako nedostaje pjesma “Sami”. Ovako, slušajući ih sve na jednom mjestu, jasno se vidi koliko je bend napredovao tijekom karijere, da su sad potpuno sigurni u ono što stvaraju i sviraju.

  Mislim da vam posebno ne trebam opisivati pjesme, pa ću reći da je sama kompilacija dobro posložena, iako nije sve napravljeno kronološkim redom. Njihov najveći hit “Malena” otvara izdanje, pa potom slijedi vrtlog vrlo plesnih i zaraznih pjesama, da bi na samom kraju ubacili i dvije nove pjesme koje pokazuju da se bend zaželio nešto više elektro/synth dodataka.

  Iako nisam baš preveliki fan ‘best of’ kompilacija, moram priznati da je ova Grettina napravljena u gotovo idealnom formatu. Nije tek suhoparan pregled karijere jer ima i dvije nove pjesme koje ukazuju na potencijalno novi zvuk kojeg bi mogli testirati u narednim radovima. A hitovi su tu. Možda bi pokoji fan još neku pjesmu ubacio, vjerojatno i neku izbacio, ali kad se pucalo na brojku 15, uz dvije nove stvari, ovo vjerojatno jest ono najbolje od benda, samo što je s “Fanatika” svakako trebala biti “Sami”, a ne “Gdje je ovdje ljubav”.

  Muziku podržava