Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2018. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Barbara Munjas – “Men”

Barbarina pjesma “Men” predstavlja odmak od prijašnjeg zvuka koji je radila s grupom Barbari. Kombinira elektroniku i duh bendovske svirke, pa bi se dala svrstati između indie popa i art rocka. Barbara želi skrenuti pozornost na poruku pjesme: “Ženska energija je stvaralačka energija koja pokreće svijet. Muška energija bez ženske nije kompletna, kao i obrnuto. Yin i Yang savršen su prikaz muškarca i žene.”

2. Gretta – “Šaljem oblake”

Zagrebački kvartet Gretta predstavlja pjesmu s aktualnog albuma “Gravitacija”, prvu koju su snimili i koja je vodila stvaranje ostatka albuma. “Šaljem oblake” privlači jer je zabavna i “pomalo bondovska”. Spot je sniman u jedinoj hrvatskoj pustinji, Đurđevačkim pescima pod palicom Dinka Pasinija. Kao što možete vidjeti u spotu, atmosfera na snimanju pratila je dinamiku pjesme.

3. Jal – “Big Town”

Jal dolaze iz Novog Sada, a zvuče kao crossover reggaea i ska. Pjesma “Big Town” je jednostavna kratka ska forma koja ironično govori o masovnim migracijiama u veliki grad zbog želje za velikim uspjehom, a glavni preduvjet velikog uspjeha je engleski jezik, na kojem je pjesma i otpjevana. Pjesma najavljuje novi album benda Jal pod imenom “Izmišljena sećanja”.

4. Krešo Bengalka – “Otpor”

Krešin novi singl predstavlja nam tvrdog repera u novom, nešto drukčijem izdanju. Kroničar splitskih ulica ovog puta govori o emocionalnom sazrijevanju i novoj fazi životnog ciklusa: “Tekst pjesme sam pisao u trenutku emocionalnog sloma, a glazbu sam skladao u vrijeme kad sam bio psihički najstabilniji što je na koncu ispao jako zanimljiv spoj.” U spotu glumi Gabrijela Periš, prošlogodišnja Miss Adriatic Hrvatske, poznata iz prijašnjih Krešinih spotova.

5. Laibach – “My Favorite Things”

Laibach uskoro izbacuje novi album “Sound of Music” s kojeg dolazi singl “My Favorite Things”. Ideja albuma začeta je tijekom turneje po Sjevernoj Koreji na kojoj su izvodili pjesme iz mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi” iz 1965. Ova pjesma je premijerno izvedena upravo na toj turneji, nakon čega je postala koncertni favorit. Laibach vas tjera da mislite, plešete i marširate u istoj pjesmi.

6. Vatra – “Ukleti Holandez”

“Ukleti Holandez” pjesma je koja vraća na staze djetinjstva i u one male naizgled beznačajne, ali bitne trenutke, kako kažu članovi benda. Spot je sniman u kući u Gospiću gdje je Dečak provodio ljetne praznike u djetinjstvu: “U toj kući sam prvi puta čuo ploče Doorsa, Stonesa, Floyda, pročitao knjigu ‘Bludni sin’ Charlesa Bukowskog, a sve me je to zapravo privuklo glazbi.”

7. Stidnice – “Lucifer me čeka”

Stidnice su novi zagrebački bend, “iskrenost bez c dijelova, odsutnost nepotrebnog i kratka pozornost.” Ako ih ne zapamtite po prljavom i žestokom lo-fi punku, sjećat ćete se njihovog nastupa u Močvari, ako budete tamo ovog četvrtka, 18. listopada. Stidnice će tada odsvirati čitavih 8 minuta EP-a u polusatnom gigu. To bi moralo biti zanimljivo. Podršku im pružaju post punkeri No No Instigator, koji će vas podsjetiti na pionire žanra poput Joy Divisiona.

8. Mangroove – “Laka sam”

U jesen ulazimo plesno, ljubavno i lako uz novi singl Mangroovea. Pjesmom “Laka sam” najavljuju novi, četvrti album po redu. Autorski dvojac i ovoga puta su Željka Veverec i Toni Starešinić. Spot je dinamičan i razigran, a pomalo i psihodeličan. Pogledajte kako izgleda kad Mangroove odluči krenuti u nekom sasvim novom smjeru, a na kraju završi u kineskom SF filmu iz sedamdesetih.

9. Tomislav Goluban – “Locked Heart”

“Locked Heart” je pjesma o neprolaznoj temi slomljenog srca. To je blues jada i tuge, beznađa i oprosta. Tomislav Goluban njom najavljuje deseti studijski album “Chicago Rambler” sniman u istom gradu. Za singl je snimljen i video spot koji je režirao Dinko Pasini, a glavnu žensku ulogu tumači Hana Hegedušić, a ovo je prva pjesma u njegovoj karijeri koja će biti simultano objavljena u Hrvatskoj i SAD-u.

269 Shares