Damir Avdić: Nerevolucionaran album balkanskog revolucionara

  682

  Damir Avdić

  Radikalno šik

  Datum izdanja: 14.11.2019.

  Izdavač: Kapital Rekord

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Nisam ja
  2. Radikalno šik
  3. Mund
  4. Afera
  5. Android
  6. Žena koju sam
  7. Kolone
  8. Šećer
  9. Sto mu neoliberala
  10. Spomenik

  Ako od nekog znamo kako će mu zvučati novi album i da ćemo ponovno uživati, to je slučaj s Damirom Avdićem, bosanski autor koji već godinama živi u Sloveniji. On je jednostavno jedinstven, drugačiji i kontra svih. Distorzirana gitara i britak jezik je sve što mu treba.

  Već je teško pobrojati koji mu je ovo album s više manje jednakom formulom, ali lijepo je vidjeti da i dalje ima svježih ideja koje ima volje predstaviti. Loša stvar je da ga i dalje naša okolina inspirira za takve stihove, što znači da se i dalje malo tog ili gotovo ništa ne mijenja. Živimo tu gdje živimo, a to svakako može biti odlična podloga za inspiraciju socijalno osviještenih autora.

  Muziku podržava

  Pjesme su najčešće klasičnih tri-četiri minute, pa centralna skladba “Afera” jasno odskače od tog. To je desetominutna epopeja u kojoj se gitara najviše poigrava, a ima i svojevrsni refren koji je brutalan… Ako smo tražili nešto posebno i upečatljivo na novom albumu, onda je to definitivno “Afera”!

  Ostatak albuma je forma koju voliš ili jednostavno ne voliš. Mnogima ne sjeda takva direktna distorzija bez maskiranja. Avdić ima mnogo tog za reći, a zna kako to i isporučiti. Tijekom vremena je svoju liriku dodatno izbrusio, pa kad čuješ stihove poput ‘neki plaču, neki se smiju, neke jebu, neki misle da jebu’ potpuno je jasno o čemu priča.

  Jedini minus albuma bi bio njegova predvidljivost, odnosno da Avdić tijekom vremena malo tog mijenja. Ima prokušanu shemu koju forsira, ali objektivno, taj njegov minimalizam je s razlogom, da se sva pozornost baci na tekstualni dio pjesama koji je ponovno obojen brutalno iskrenim stihovima o stvarima koji nas okružuju. Ako se studioznije prate stihovi, vidjet će se od kud Avdić crpi svoju energiju, od jada malog čovjeka koji si malošto može pomoći u životu.

  Vjerujem da se mnogi mogu pronaći u stihovima mnogih pjesama, ali nekako mi “Kolone” djeluje najbriljantnije. Posljednjih godina dešava se veliki val u iseljavanju naših naroda pa kad čuješ nešto poput ‘a ja idem gdje je keš, samo tamo ovo sunce zna da sija, nema sirotinje UV zraka, nema opekotina’. Zar nije to naša tužna stvarnost?!

  “Radikalno šik” je još jedan nerevolucionaran album balkanskog revolucionara. Rafali iz njegovih usta i gitara udaraju istinu, direktno i nekonvencionalno. Graha je ponovno složio album kakav se od njega i očekuje.

  Muziku podržava