Nakon izbora najboljih stranih albuma u 2017., vrijeme je za pregled regionalnih  Regija se ove godine još malo približila ušima hrvatskog slušateljstva, za što su svakako među najzaslužnijima organizatori (ponajviše) ljetnih festivala, među kojima se ističe Indirekt koji već godinama povezuje regionalnu scenu, a ove je godine stajao i iza prvog beogradskog showcasea. Izvozu regionalnih izvođača pomogli su i ljubljanski MENT, budimpeštanski BUSH i bečki Waves, a već na sam pogled line-up tih događanja jasno je da su granice u regiji, barem one glazbene, sve više počele blijediti.

Kriteriji po kojima su albumi ocjenjivani su: kvaliteta (zvuk i produkcija), trend (praćenje ili postavljanje trenda), inovacija (odmak od ustaljenosti, bilo zvukom, produkcijom, idejom, pristupom), potencijal (za investicije i rast) i lokalna prihvaćenost (koliko su prihvaćeni u Hrvatskoj, kriterij za korekciju).

U nastavku slijedi lista 5 najboljih regionalnih izdanja prema izboru redakcije Muzike.hr

5Koala Voice – “Wolkenfabrik”

Album poslušaj na Deezeru

Koala Voice trenutno je jedno od najvećih novih slovenskih imena, uz persons from porlock, koje treba slušati i pratiti jer bi ubrzo mogli postati jako veliki. “Wolkenfabrik” nema hita kao “Go Disco, Go” s prvijenca, ali je album mnogo zreliji i zaokruženiji zbog čega su me natjerali da počinjem ozbiljno pratiti kada će se naći u radijusu za odlazak na koncert. (iz recenzije)

Na repeatu: “Remain Silent”, “What the French really said”, “Vede premikanja”

4Bitipatibi – “Lešnici divlji 2”

Album poslušaj na Bandcampu

Nakon što su nas s debi albumom “Lešnici divlji” uveli u svoj sneni svijet, beogradski dragulj Bitipatibi uspješno je nastavio cijelu priču s novim izdanjem jednostavno nazvanim “Lešnici divlji 2”. Prepun sanjivih melodija, album je to koji izaziva poseban tip emocija i stvara posebnu ugodu kod svih ljubitelja shoegazea i dreampopa. Prepoznatljivi izričaj, interesantni i nježni stihovi, senzualni, gotovo hipnotički vokal Une Gašić, igre gitara i sintisajzera svakim slušanjem nas vode u neke nove dimenzije. Album i bend koji je zaista grijeh propustiti!

Na repeatu: “Mali Betmeni”, “Pesma Beogradu”, Glečeri

3Frenkie, Kontra, Indigo – “Egzil”

Album poslušaj na Deezeru

Svježe, no još uvijek tvrdo, agresivno i bez kompromisa. Frenkie, Indigo i Kontra uvjerljivo ocrtavaju duh i stanje društva na brdovitom Balkanu. Ipak, postoji odmak od dosadašnjeg načina na koji to čine okrećući se introspektivi kao glavnom lajtmotivu. Od trojice mušketira, svjetla pozornice neočekivano krade Indigo na kojega je put u Tokio očito blagonaklono djelovao. Njegova produkcija prerasta koncept beata i pretvara se u kompozicije koje imaju glavu i rep te izazivaju vrtlog emocija bez da zvuče klišejski kopirajući trendove kao što je to slučaj s mnogim producentima s ovih prostora. Pomalo konceptualan, s “Egzilom” se može poistovjetiti svatko tko je osjetio kako je to kada te balkanski čopor vuče k mediokritetu zbog nemogućnosti prihvaćanja drugačijih, boljih i perspektivnijih od sebe.

Na repeatu: “Tupakamaru”, “Tugy Plaky”, “Testament”

2Bojana Vunturišević – “Daljine”

Album poslušaj na Deezeru

Bojana je na svojem prvijencu pokazala da iznimno dobro shvaća tko je njena publika i na koji način joj se treba predstaviti. Gledajući scenu vani, uspjela je uzeti sve dobro i to predstaviti publici naših prostora kroz vrlo zabavnu i smislenu cjelinu koja ima svoju dubinu, a svrha joj nije tek trenutno skupljanje lajkova. Ako ste voljeli Svi na pod! dok je ona bila šefica, vjerujem da su “Daljine” logičan nastavak na to, s jednim jasnim odmakom i porukom mlađim (u prvom redu) djevojkama. Rekao bih da je Bojana nova Lorde, ali što kad Bojana udara jače od Lorde – takva bi poruka bila posve besmislena. (iz recenzije)

Na repeatu: “Kese etikete”, “E 70”, “Bes”

1Damir Avdić – “Amerika”

Album poslušaj na Bandcampu

Ovo nije glazba u kojoj će većina uživati, ovo je bijesni krik čovjeka koji pokušava što realnije sagledavati situaciju i to ispričati na svoj način, bez ikakvog ustručavanja. Avdić je relikt regionalne scene, Avdić je legenda i tako će i ostati. Hrabrosti mu ne nedostaje, motivacije ima na pretek jer su takva vremena pa ne treba čuditi da sve snimi za par dana i nakon toga praktički odmah objesi na Bandcamp s mogućnošću besplatnog downloada. Avdić bi želio da živi u nekom drugom vremenu, ali nažalost ne živi – živi danas na našim prostorima pa je samo iskren, a ta iskrenost je ponovno iznijela jedan ogroman album za svaki respekt. (iz recenzije)

Na repeat: “Detroit”, “Nuspojave”, “Amerika”