Cindy Wilson: Sanjive mijene

  244

  Cindy Wilson

  Change

  Datum izdanja: 01.12.2017.

  Izdavač: Kill Rock Stars

  Žanr: Dream Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. People Are Asking
  2. Stand Back Time
  3. No One Can Tell You
  4. Change
  5. Mystic
  6. Things I’d Like To Say
  7. Sunrise
  8. On the Inside
  9. Brother
  10. Memory

  Sljedeće godine B-52 slave četrdeset godina karijere, a preludij tome solo je izdanje  vokalistice i osnivačice benda Cindy Wilson nazvano “Change“. To je njezin prvi solo album, koji je nastao u suradnji s članovima njezina benda Sunyijem Lyonsom, Ryanom Monahanom, Lemuelom Hayesom i Marie Davon. Wilson je 2016. izdala EP “Sunrise”, a sljedeće godine drugi, “Supernatural”.

  Wilson te Ryan Monahan i bubnjar Lemuel Hayes inicijalni su začetnici cijele priče koja je započela zajedničkim sviranjem i eksperimentiranjem da bi završila sa cijelim bendom i albumom. Za konačni proizvod Wilson je rekla da je glazba bila lijepa, a ona voli lijepe stvari. Producent je izdanja Suny Lyons, a rad na snimanju započeo je 2014. godine.

  Muziku podržava

  Kao velika kreativna snaga matičnoga benda Wilson je napisala neke od njihovih najvećih hitova, brusila njihov stil i izričaj te sudjelovala u cjelokupnom zamahu pop glazbe toga vremena. Njezina energija isijava i na ovom albumu, iako je itekako zrelija, prigušenija i istančanija. Cindy Wilson posjeduje stil i smisao za pop glazbu pa tako ovo izdanje nije površna zabava, nego bujna i slojevita mješavina tekstura, zvukova, stilova i tonova. Kako je sama priznala da je jako privlači psihodelija, a posebno voli Tame Impalu, tako je zvuk ovoga albuma nježna, suptilna i sanjiva psihodelija, nikako ne bučna, agresivna ili eklektična. Suptilan bas, prigušeni synthevi, nježni bubnjevi, sanjiva violina i odmjerena elektronika – minimalizam je ključ albuma.

  “Change” je izdanje koje znači promjenu ne samo za Cindy Wilson, nego znači i drukčiju, promijenjenu perspektivu na pop glazbu. Nije slučajno da Wilson pliva u dream pop vodama jer to je njezin način da spoji moderne tendencije pop zvuka s onim starijima. Rezultat je toga da “Change” ne nalikuje nekom potencijalno sličnom izdanju te da uspijeva izmaknuti zamkama u koje je lako upasti kada se teži dream popu i elektronici.

  Otvaranje sa sanjivom i eteričnom “People Are Asking” uvlači slušatelja u bujne zvučne kulise albuma. Vokalno je Wilson još dojmljivija negoli prije te njezino prigušeno i mekano pjevanje daje na uvjerljivosti priče izdanja. “Stand Back Time” zavodljivim zvukom i naglašenim bubnjevima otkriva koliko je Wilson spretna u dočaravanju sanjive i psihodelične atmosfere te koliko se dobro snalazi u dream popu. Najdalje se sa synthevima otišlo u numeri “Mystic” koja zbog toga zvuči hitoidno i moderno, kao i “Brother”, no u njoj dominira bas pa djeluje rokerskije od ostatka albuma.

  Svih deset pjesama ujednačene su kvalitete i jednako uvjerljive. Iako se “Mystic” ističe kao potencijalni hit koji će povući album, treba naglasiti da nijedna pjesma ne umanjuje snagu izdanja i da zajedno čine kompaktnu cjelinu.

  “Change” pokazuje zrelost, iskustvo, snagu i znanje Cindy Wilson, no jednaku tako njezinu svježinu, stil i neiscrpnu energiju.

   

  Muziku podržava