U svijet na krilima promjene

  1267

  Agharti

  Change

  Datum izdanja: 11.08.2013.

  Izdavač: Wormholedeath Records

  Žanr: Symphonic Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Voice Of Freedom
  2. The Sky Is Falling
  3. Lost
  4. Away From Here
  5. Fallen
  6. End Of Your Domination
  7. The Voice Of Compassion
  8. Mendacity
  9. Rise Again
  10. Words Unspoken
  11. To A Friend
  12. Awaken
  13. The Voice Of Change

  Mladi samoborsko-zagrebački bend Agharti objavio je debitantski album “Change” četiri godine nakon osnivanja.

  Da je riječ o bendu koji ima potencijala može zaključiti svatko tko je u posljednje dvije godine pratio njihove live nastupe. Oni su im i osigurali interes i ugovor s talijanskom diskografskom kućom Wormholedeath, koja je kći veće Aural Music Group, a zbog njih su dobili prostor za snimanje u Mathlab studiju u Italiji, producenta Jonathana Mazzea i mikser/mastera Christiana Donaldsona. Bend čine Tina Bukić (vokal), Ivana Mrduljaš (klavijature), Alen Mršić (gitara), ta trojka je ujedno i siva eminencija benda, te Filip Pohanić (gitara), Hrvoje Grubač (bas gitara) i Marko Duspara (bubnjevi).

  S kolikom je promišljenošću ovaj bend pristupio snimanju svog službeno prvog albuma “Change“, izuzevši njihov demo-album “…Thoughtsof a SleeplessNight…” i EP “Away From Here” lako će zaključiti svatko tko ovlaš pogleda popis pjesama koje su njegove sastavnice. Riječ je, dakako, o konceptualnom poimanju albuma, jer se između očito povezanih intro, outro i intermezzo dijelova nalazi po pet pjesama koje su emotivno gradirane od negativnih do pozitivnih osjećaja.Od njih je polovica otprije poznata, a među njima su i one koje su najjači dio albuma. “Lost“, u kojoj do izražaja dolaze sve kvalitete benda, složen pulsirajući ritam, zanimljiva i kontrastivna suigra nježnog ženskog i grubog muškog vokala, razigrana melodičnost, “Away From Here” s dopadljivim, gotovo poperskim lead vokalom, koji ima ulogu biti pokretač fanovske energije zbog lako pamtljivog refrena, “Mendacity” sa zanimljivom melodijom isprepletenom rifovima i klavijaturama.

  Od ostalih ističe se “The Sky Is Falling“, s energičnom, brzom uvodnom kombinacijom riffova i klavijatura nakon kojeg slijedi oponašanje tog dijela vokalom, da bi potom istim usporila i u duetu s growl vokalom izvela refren. “Awaken” je minuciozno instrumentalno skladana balada iznimno aktualne lirike, snažne poruke vezane uz ratove za lažnu slobodu. Album ima problem što pjesme glazbeno dosta sliče jedna drugoj, pa slušatelju mogu lako postati zamorne, a tekstovi su iznimno jaki i također mogu uzeti danak glazbenom dijelu.

  Muziku podržava

  Ovdje se želim vratiti provodnim motivima ‘Voice of…’, od kojih samo posljednji ima trajanje cijele pjesme. Naime, u njima se otvorio jedan put koji je bend u ovom dijelu stvaranja premalo iskoristio. U njima Tina recitira govore Nelsona Mandele (“The Voice Of Freedom”), Dalai Lame (“The Voice Of Compassion”) i Mahatme Gandhija (“The Voice Of Change”), no ono što je ovdje važno jest kako takva dimenzija upotrebe njezinog vokala odlično zvuči u kombinaciji s kvalitetnim instrumentalnim simfonijskim rock aranžmanom. Tu je i ključ za odmak od ostalih bendova njihovog usmjerenja, stvaranje osobnosti benda.

  Ukupno gledano, bend se dobro predstavio s onim što radi i sad kad su to napravili, sve su opcije otvorene. Njihova će se dosadašnja baza fanova zahvaljujući izdavačkoj kući vjerojatno značajnije povećati na međunarodnoj glazbenoj sceni, a pravi će ispit slijediti na idućem albumu, kada će biti potrebno potvrditi doseg ili čak biti i bolji.

  Muziku podržava