Preslatko za svačije uši

  2202

  Sugababes

  Change

  Datum izdanja: 09.10.2007.

  Izdavač: Universal / Aquarius Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. About You Now
  2. Never Gonna Dance Again
  3. Denial
  4. My Love Is Pink
  5. Change
  6. Back When
  7. Surprise
  8. Back Down
  9. Mended By You
  10. 3 Spoons Of Suga
  11. Open The Door
  12. Undignified

  Nevjerojatno je koliko jedan uspješan singl može učiniti za prodaju cijelog albuma. Sugababes su definitivan dokaz da je to itekako moguće.

  Nažalost, u većini slučajeva smo osuđeni na one-hit-wonder bendove koji prodaju albume pune pjesmuljaka upitne kvalitete, a sve to zamotano u omot od jednog hita kojem sve i da hoćemo ne možemo pobjeći zahvaljujući opsesivnoj maniji radijskih urednika koji forsiraju te pjesme dok svima na kraju ne izađu na sve moguće tjelesne otvore.

  I sad, kakve veze to ima s ovim albumom? Apsolutno nikakve, na svu sreću, mada sa svakim sljedećim albumom opasno približuju tome. Npr. ‘noseća’ pjesma ovog albuma, pjesma koja zavrjeđuje preživjeti odumiranje ovog albuma je “About You Now“, koja je slučajno i pjesma koja otvara album.

  Ne zavaravajmo se, Sugababes su pop proizvod iste one industrije koja je lansirala Spice Girls, boy bandove pa ipak nisu ni približno toliko upropaštene tom istom industrijom. Sugababes je oduvijek bilo teško svrstati u neku skupinu. S jedne strane kao očiti industrijski proizvod stoje rame uz rame s jednom Britney Spears ili Spice Girls, dok su s druge strane uspjele ‘odfunkcionirati’ (u izmijenjenim sastavima) dobrih deset godina i proizvesti neke od najboljih pop singlova u tom periodu.

  Muziku podržava

  Sve gore navedeno dovodi nas do albuma “Change“, petog studijskog (šestog ukupno). Nakon gore spomenute, slijedi discom zaražen “Never Gonna Dance Again” i pomalo zasluženo krade pažnju s naslovne.

  Naslovi koji slijede, pogrešno variraju stilove i sve u svemu doprinose općem osjećaju ‘bućkuriša’ koji ne mora nužno značiti da je sve loše već samo da su pomalo pretjerali. Primjerice, lagana “Back When“, zatim srednjestrujaška balada “Mended by You” i “Undignified“, bi ipak bile mnogo bolje primljene da su izdavane kao singlovi s obzirom da zajedno na albumu djeluju pomalo nevezano.

  Primijetimo pomalo ironičan naziv albuma “Change” (‘izmjena, promjena’) uzmemo li u obzirom višestruke burne izmjene članica benda. No nastranu sve, “Change” ostaje jedan od boljih pop albuma prošle godine pa ipak ni približno ispunjen hitoidima koliko prethodna kompilacija singlova, stoga se ne možemo oteti dojmu da je sudbina Sugababesa, ukoliko žele i dalje vladati vrhovima top lista, neumitno vezana za singlove.

  Radije ćemo čekati sljedećih pet-šest godina i novu kompilaciju kvalitetnih singlova nego još jedan osrednji album.

  Muziku podržava