Preminuo je Frank Kozik, grafički umjetnik čiji su plakati pomogli definirati cijelu jednu eru američkog underground rocka. Imao je 61 godinu.

Frank Kozik Facebook
Frank Kozik Facebook

Kozikovu smrt potvrdila je njegova supruga Sharon, koja nije navela uzrok smrti, ali je rekla da je njegov odlazak bio neočekivan. U izjavi je rekla: “Shrvani smo što vas obavještavamo da je Frank Kozik neočekivano preminuo prošle subote. Frank je bio čovjek veći od sebe, ikona u svakom od žanrova u kojima je radio. Dramatično je promijenio svaku industriju u kojoj je bio dio. Bio je kreativna sila prirode. Izuzetno smo sretni i počašćeni što smo bili dio njegovog putovanja i nedostajat će nam više nego što bi se riječima moglo opisati.”

Rođen je 1962. u Madridu, a formativne godine proveo je odrastajući pod španjolskim fašističkim diktatorom Francom. Kao tinejdžer preselio se u SAD, gdje je prvo živio u Sacramentu s ocem, a kasnije se pridružio američkim zračnim snagama, koje su ga dovele do stacioniranja u Austinu.

Muziku podržava

Kao samouki umjetnik, u kasnim tinejdžerskim godinama počeo je stvarati umjetnička djela za bendove prijatelja, počevši od crno-bijelih letaka zalijepljenih na telefonske stupove. Ubrzo se počeo baviti koncertnim plakatima, uključujući velike sitotiske, za bendove kao što su Pearl Jam, The White Stripes, The Beastie Boys, Green Day, Neil Young i Nirvana. Također je režirao brojne glazbene videospotove, među kojima je Soundgardenov “Pretty Noose”.

S vremenom je pokrenuo vlastitu diskografsku kuću, Man’s Ruin Records, te izdao više od 200 singlova i albuma izvođača uključujući Sex Pistols i Queens of the Stone Age (čiji je debitantski singl objavljen preko Man’s Ruin Recordsa). Kozik je dizajnirao i većinu covera albuma.

Kozik je bio najpoznatiji po svojim posterima – svijetlim, živopisnim, šarenim dizajnom koji predstavlja klasičnu amerikanu – malu djecu Normana Rockwella, glamurozne filmske zvijezde Andyja Warhola, slatke likove iz crtića… koje je stavljao u uznemirujuće okolnosti. Kozik je također dizajnirao omote za albume kao što su Melvisov “Houdini”, Spacemen 3 “Dreamweapon”, Kyussov “Into The Void”, istoimeni prvijenac Queens Of The Stone Age i “Americana” Offspringa.

Početkom 1990-ih zatvorio je label kako bi se mogao usredotočiti na druge medije, uključujući igračke i kolekcionarske predmete. Postao je glavni kreativni direktor kolekcionarske tvrtke Kidrobot, dizajniravši više od 500 ograničenih izdanja figura uključujući njegove ikonične likove Labbit (vinilne zečeve koji puše).

Kozik je surađivao s DC-jem i Marvelom, te s brendovima kao što su NIKE i Swatch.

Brojni glazbenici i umjetnici odali su počast Koziku na društvenim mrežama, uključujući bubnjara Martina Atkinsa, koji je radio s Public Image Ltd (PiL), Nine Inch Nails i Killing Joke. Atkins je tweetao: “”Žao mi je što je Frank Kozik preminuo. Jedan od njegovih prvih plakata bio je pigface iz 1991., koji nam je ljubazno dopustio da reproduciramo prije nekoliko godina. RIP brate.”

Izdavačka kuća Rocket Recordings također je odala počast, napisavši: “Tužni smo što smo čuli vijest o preranoj smrti Franka Kozika. Imao je veliki utjecaj na rane dane Rocketa, toliko da je dizajnirao naš prvi logotip. Ogroman i tužan gubitak za DIY umjetnost i kulturu. Počivaj u miru, Frank.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Juan D. ¡VIVA LA RAZA! (@jhulud)

0 Shares
Muziku podržava