Finska metal zvijezda, Tarja Turunen, najavljivana je za prvi Pannonian Rock Festival u Rajevom Selu ovog ljeta što je idealan izgovor za intervju. Tarja je već nastupala kod nas nekoliko puta, zadnji put i u većem sastavu od prijavljenog.

Prošlo je već previše godina od zadnjeg nastupa, no ipak ćemo nastup morati još sačekati obzirom da je festival odgođen za sljedeću godinu, no zasad se zadovoljimo odgovorima na pitanja koja još uvijek vise u zraku, naročito vječno pitanje – njen odnos s metal senzacijom koja ju je i probila, grupom Nightwish. Krenimo redom.

Mnogi se pitaju kako je Tarja nakon zdravstvenih problema. Moždani udar prije 4 godine, na turneji, čini mi se? Da li sve u redu sada?

Muziku podržava

Hvala na pitanju, sve je u redu što se tiče zdravlja u mom današnjem životu. Umjesto na turneji, moždani udar koji ste spomenuli dogodio se srećom kod kuće, tako da sam brzo dobila pomoć. Pretpostavljam da je to bilo prvo upozorenje. Trebalo je promijeniti nekoliko stvari u svom životu, a jedna od njih bila je više odmora između turneja. Nikad nisam prestala s turnejama i moje tijelo nije moglo podnijeti sav stres kojem sam ga izlagala. Dakle, sada pokušavam malo bolje slušati sebe. Ali imala sam sreće, jer još uvijek pjevam, kao što vidite.

Prošlo je dosta vremena otkako si nastupala u Hrvatskoj, u Zagrebu 2009. pa 2012. – čega se sjećaš s tih koncerata? 

Od zadnjeg posjeta sjećam se da sam bila trudna tijekom koncerta! Budući da nitko izvan mog tima i obitelji nije znao za to, nastavila sam nastupati koliko sam mogla, i da budem iskrena, osjećala sam se sjajno.

Mi ovdje volimo pitati jesi li bila kod nas, kao nekakvo nepisano ‘cheezy’ pravilo. Jesi li otad bila u Hrvatskoj?

Imala sam obiteljski odmor u Hrvatskoj nekoliko godina nakon svojih nastupa. Unajmili smo automobil i vozili se prekrasnom obalom od Dubrovnika do Zadra, obilazeći mnoga mjesta usput. Bilo je to prekrasno vrijeme i sjećam se da sam napravila puno fotografija. Imate tako nevjerojatna mjesta! Rado bih se vratila.

U jednom od intervjua rekli si da baš i ne voliš Euroviziju, iako si 2000. nastupila na finskom natjecanju s Nightwishom. Čitao sam i kako si bila protiv, ali kako je bend htio pa si se priklonila – misliš li da je to korisno za rast prepoznatljivosti umjetnika? Jedan od velikih primjera je Maneskin koji sad puni arene.

Naravno, natjecanje nudi veliku priliku za umjetnike da dobiju priznanje i publicitet. Ali to bi također moglo naškoditi vašoj karijeri ako je već imate i ne ide vam dobro u njoj. Ne bih voljela imati takav pečat na čelu, iako volim gledati Euroviziju svake godine i naravno podržavam svoje kolege finske umjetnike. Maneskinu ide odlično i super sam sretna zbog njihovog uspjeha.

A ove godine? Zapazila možda Konstraktu na ovogodišnjoj Euroviziji?

Srpska pjesma je bila jedna od omiljenih mojoj kćerki! I dalje to često provjerava preko YouTubea 🙂

Što je s TV emisijom The Voice? Hoćeš li nastaviti s tom ulogom? I to je jedna jaka platforma za lansiranje karijera, vjeruješ da je korisna za razvoj (karijere) umjetnika?

Ja sam dio te “obitelji” već dugi niz godina i da budem iskrena, voljela bih nastaviti raditi na tome da se mene pita. Uvijek cijenim trenutke u emisiji, budući da je program doista o glasu i glazbi općenito. Iz toga imam samo lijepe uspomene. Poput Eurovizije koja daje puno publiciteta za umjetnike i velike medijske TV rade velike kampanje oko toga, tako i The Voice. Poznajem mnoge pjevače koji su stvorili karijere nakon nastupa u showu. Mnogima je to prilika.

Već si govorila kako ne vjeruješ u reunion Nightwisha, ali kao gost na turneji ili na  pjesmama?

Ne vjerujem da će do ponovnog okupljanja doći, ali sam nedavno snimila pjesmu za ekipu Nightwisha za njihov novi album. Pretpostavljam da ćete ga uskoro moći i čuti.

Što je s Outlanderima, to je vaš svježi projekt s Torstenom Stenzelom, a tu je i niz ogromnih gitarističkih imena kao što je Joe Satriani…? 

S Outlanderima objavljujemo nove pjesme svaka dva mjeseca i ima ukupno 12 pjesama s nevjerojatnim gitaristima. Također možete vidjeti vizualizatore svake od ovih pjesama snimljene na prekrasnom otoku Antigua, na Karibima. Još nemamo nikakve konkretne planove da idemo na turneju, ali ne znate što budućnost donosi.

Intervju je napravljen pred objavu o odgađanju festivala te su dijelovi vezani za festival izbačeni.

0 Shares
Muziku podržava