Konstrakta je predstavnik Srbije za Eurosong 2022. i to je dobra stvar za regionalnu muziku. Šta se tu uopće dogodilo? Konstrakta je pobrala pažnju neočekivanim performansom i recitacijom pjesmom “In Corpore Sano” te u subotu osvojila natjecanje Beovizija 2022. čime odlazi u Torinu predstavljati Srbiju na Eurosongu.

Konstrakta iz Zemlje gruva predstavlja Srbiju

Sama pjesma te ulovi da želiš poslušati šta nam to Konstrakta ima za reć. Pjesma i izvedba su posve neočekivane i to je najveći adut koji pjesma ima, a time se i izdvojila i zbog toga će ostati i zapamćena. Ana Đurić Konstrakta iskusna je izvođačica, iako nam imenom nije toliko poznata, oni koji više prate, znaju da je dio funk kolektiva s tri vokala Zemlja gruva, zajedno sa Zoe Kida koja je također bila jedna od favorita ovogodišnjeg natjecanja svojom pjesmom “Bejbi“.

Muziku podržava

Društvene mreže (uključujući YouTube) su također prepoznale Konstraktu, a naročito stih “Umetnica mora biti zdrava” koja ima taj meme moment koji je jako bitan u današnjoj komunikaciji.

No, za nastup na Eurosongu, sama recitacija će biti problematična obzirom da neće shvatiti jezik teksta koji je ključan za uvlačenje u pjesmu tako da je bitna sama promocija pjesme pred natjecanje. Ako se dobro prenese ljudima, onda ima puno veće šanse da dobar prolaz u finalu.

Sara Jo očekivano

Sara Jo kao drugo mjesto vrlo je očekivana stvar. Sara je vrhunski izvođač i to radi na svjetskoj razini i to je njena najveća prednost. U ovom slučaju, “Muškarčina” je cjelokupan paket kao odgovor na “Tko bi Srbiju dobro predstavljao na Eurosongu?”. Iza pjesme je tim iskusnih modernih tekstopisaca, odnosno Coby i Bojana Vunturišević, iza pjesme je i uigrana produkcija koja niže hitove. Kad tome dodaš njezin energičan i zapadnjački nastup, očekivano je bilo da će biti na vrhu.

Zorja prema nepisanim pravilima

Zorja ima pjesmu koja je točno ono za šta bi svatko rekao da je pjesma za Euroviziju. Sve je jako kvalitetno i, da se razumijemo, zasluženo je na trećem mjestu, odnosno, zasluženo je pri samom vrhu. Pjesma je melodična, Zorja ima diva moment scenskog nastupa, pjesma ima i etno potpis ovih prostora kako bi bila prepoznatljiva kao predstavnik Srbije. I sve to su ta “nepisana pravila” koja se ponavljaju.

No, ipak je prednost uzela autentičnost, neočekivnost, želja za nečim novim i velika je to stvar za regionalnu muziku.

Sve vodeće pjesme su rezultirale i YouTube “trendingom” kod nas pa je Konstrakta svojom pjesmom i trenutno prva na trendingu, Sara Jo druga, a Zorja treća.

0 Shares
Muziku podržava