Zemlja gruva: “Bili bismo jako sretni da ostavimo trag na domaćoj sceni”

Leonora Bedić
3325

Beogradski sastav Zemlja gruva prepoznatljiv je po specifičnom imidžu i samostalnom djelovanju na sceni koji u okviru vlastitog studija i etikete Gruvlend stvara autorsku muziku.

Uz jaku puhačku sekciju, u bendu su i tri vokalna solista različitog izraza. Do sada su imali priliku nastupati i kao predgrupa velikim svjetskim zvijezdama poput Amy Winehouse, Cee Lo Green, Nouvelle Vague.Stvaraju fuziju pravaca među kojima dominira crni ritam, odnosno afro, neo/soul, ragga, reggae, jazz, swing i muzika ’60-ih, u autentičnom muzičkom konceptu.Prvi album “WTF is Gruvlend!“, koji su objavili 2010. godine, u godinu dana doživio je zapažen uspjeh, pozitivne kritike te im je omogućio prisustvovanje na svim relevantnim festivalima u regiji. Nakon poduže pauze napokon je uslijedilo i novo izdanje – drugi album “Šta stvarno želiš?“.Njihove stare i nove pjesme možete uživo poslušati u zagrebačkom Vintageu 27. listopada. Konstrakta, jedna od vokalistica u bendu, pred koncert nam je otkrila što se krije na njihovoj planeti.

Kako je došlo do nastanka Zemlje gruva? Koliko vas je trenutno u bendu?
Zemlja gruva je beogradski sastav s trenutno 9 članova, od kojih tri vokala i tri puhača! Nakon dugogodišnjeg zajedničkog rada u različitim sastavima, nas troje vokala – Zoe Kida, Milovan i Konstrakta, odlučili smo sastaviti naš bend, naše mjesto, pa je tako 2008. godine nastala Zemlja gruva. Prvi album nas je maltene zatekao nespremne s jako dobrim odazivom kod publike i u medijima jer smo uspjeli imati regionalni hit – “Najlepše želje” i da smo postali kao nekakva atrakcija.

Muziku podržava

S obzirom na mnogobrojnost vaše planete, kako funkcionirate na organizacijskom i kreativnom planu – probe, svirke, snimanja?
Je li teško? Hm hm. Da citiram odličnog srpskog autora Aleksandra Stojkovića St-a: “Nije da nije, a nije ni da nije.” Uspjeli smo kroz godine rada uspostaviti neki sistem koji je prihvatljiv svima, da stvorimo povjerenje i da podijelimo posao što je možda od suštinske važnosti. Da svatko ima riječ, ali opet da nas troje koji smo i sastavili bend, odlučujemo kuda dalje. Emocije su tu olakšavajući faktor u kreaciji i otežavajući u biznisu.

Krasi vas zaista eklektičan stil, a vidi se da vam je i vizualna estetika važna. Za one koji vas još nisu slušali, kako biste opisali ono što sada stvarate? Kome bi se najviše mogla svidjeti vaša glazba?
Smatramo da je naša muzika pitka. Žanrovski nismo kruto određeni, ali opet prepoznatljivi smo po puhačkim temama i specifičnim vokalima, pa čak i tekstovima koje samo pišemo. I iz iskustva znamo da nas slušaju i djeca i penzioneri, i studenti, đaci, možda i policajci (smijeh).
Ako je vjerovati statistici koju nude društvene mreže, onda našu publiku većim dijelom čine žene između 25 i 45 godina. Što i nije tako čudno budući da u frontu imamo i dvije žene koje su imale 25, a imat će i 45 godinica!

Kako nastaju vaši gruvovi?
To je dosta dugačak proces kod nas. Krećemo od pjevanja, pjevačkih linija kojima je sve podređeno. I onda jaaaaako dugo peglamo ritam sekciju i harmoniju, dok god pjevanje ne dobije odgovarajuću podršku. Pa onda ide red komentara svih u bendu i onih koji dođu na kavicu u studio pa imaju nešto pametno za reći na tu temu. Pa onda ajd opet ispočetka. Eto, ovaj drugi album smo radili godinu i pol dana.

Taj drugi album “Šta stvarno želiš?” ste nedavno objavili…
“Šta stvarno želiš?” je dio refrena pjesme “Django”, prvog singla s našeg drugog albuma. Kad se dogodio taj refren, osjetili smo nekako da nas se to pitanje tiče. Dotiče nas. Je li zbog naših godina ili zbog toga što smo svi u nekoj magli agresivnog plasiranja raznih instant ideologija sa svih strana.

Što se Zemlje gruva tiče, bili bismo jako sretni da ostavimo neki trag na domaćoj sceni i za početak da napravimo dobru žurku u Vintage Industrial Baru 27. listopada.

Kako u ovom trenutku zamišljate svoju budućnost?

Pa, društvene mreže gore, a mi pijemo piće na moru.

I za kraj koji bi bio glavni moto vašeg benda?

Aj da budemo sretni!

Muziku podržava