Glazbeni svijet žali za gubitkom – Michael Nesmith, Nez, je umro u 78., samo nekoliko tjedana nakon posljednjeg koncerta The Monkeesa. Bio je visok, često u vunenoj kapi, rock zvijezda benda. Nitko nije toliko erotizirao pilotske sunčane naočale i zulufe od Neza. Napisao je klasike kao što su “Tapioca Tundra”, “Listen to the Band”, “Circle Sky”, “Auntie’s Municipal Court” i mnoge druge. Osoba koja se nikad nije prestala smiješkati.

Nesmith je bio glazbeni vizionar koji je spojio pop, rock, folk i country, iako su od njega samo očekivali da glumi tinejđerskog idola. Bio je Monkee koji se borio da pišu svoje pjesme i sviraju svoje instrumente. Bio je pionir country-rocka. Albumi nisu bili odmah primjećeni, no kad su otkriveni, ostavili su traga.

Muziku podržava

Nez je radio sve do zadnjeg daha. Čak i kad je bio lošeg zdravlja, imao je nagon za stvaranje glazbe.

Odrastao je u Texasu, sam s majkom. Preselio se u Los Angeles gdje je 1966. postao dijelom izmišljenog benda za TV show The Monkees. Postavu su činili Micky Dolenz i Davy Jones koji su bili glumci, a Michael Nesmith i Peter Tork glazbenici. Dogodilo se priželjkivano, ali neočekivano i vrlo skoro su The Monkees postali hit – jedan od najboljih američkih pop (rock) bendova.

The Monkees TV emisija je imala dvije sezone, no glavni razlog što su toliko trajali je njihova glazba. Napisao je puno pjesama koje su postale obožavane — “Listen to the Band” koja je jedna od najistaknutijih pjesama od Creedencea iako je to pjesma The Monkeesa. Nakon što je ukinuta emisija, napravili su i film “Head” koji nije dobro prošao i nedugo zatim, 1970., se bend raspao.

Nakon što su se Monkees razišli, Nesmith je oformio country rock bend First National Band, a uskoro započeo ekscentričnu solo karijeru s pjesmama godinama prije svog vremena. Gram Parsons ga je nazvao svemirskim američkim glazbenikom.

Početkom 80ih ga je pozvao MTV da se priključi produkciji nove televizije. 1981. je osvojio Grammy za video godine za njegov jednosatni show “Elephant Parts” te je nedugo nakon producirao film “Repo Man”.

Tijekom osamdesetih, bilo je reuniona i zajedničkih nastupa, no nisu se održali. Tako je i nastavilo, a zadnju turneju su počeli 2020. no zbog pandemije je dijelom prebačena na 2021. godinu te su zadnji koncert imali 14.11.2021. u Los Angelesu.

0 Shares
Muziku podržava