U ponedjeljak, 26.7.2021. umro je bivši bubnjar Slipknota Joey Jordison. Vijest je u javnost dao glasnogovornik njegove obitelji, a kako govori, Joey je umro mirno u snu. Svoje obraćanje nastavlja riječima kako je njegovu obitelj smrt ostavila praznih srca i osjećaja neopisive tuge. “Svatko tko je znao Joeya razumije njegovu nježnu osobnost, veliko srce i ljubav koju je gajio prema obitelji i glazbi. Obitelj je zamolila prijatelje, obožavatelje i medije da poštuju njihovu privatnost”, nastavlja. Također navodi da će se sprovod održati u privatnosti, stoga moli medije i javnost da poštuju njihovu odluku.

“Najbolja stvar koju sam naučio od svojih roditelja bila je ljubav”

Joey Jordison rođen je travnju 1975. godine u Iowi. U Iowi je živio sa svojim roditeljima i dvije sestre, a prvi je bubnjarski set dobio kao klinac, kad mu je bilo osam godina. U jednom je intervjuu rekao da je najbolja stvar koju je naučio od svojih roditelja bila ljubav.

“Moji roditelji su me voljeli, i to je bilo sve što vrijedi. Podržavali su me, i tata me također naučio vrijednost napornog rada. Kao tinejdžer, jako sam želio Pearl bubnjarski set, radio sam za njega cijelo ljeto. Dan kad sam dobio taj komplet, bio je najveći!”

Slipknot – debitantski album

Muziku podržava

Uz preminulog basista Paula Graya i sadašnjeg člana Slipknota Shawna Crahana, poznatijeg kao Clowna, u 1995. godini osnovao je metal band Slipknot. Jordison je prije uključenja u Slipknot, bio član nekoliko drugih sastava, a tad je nastupao s ljudima koji će kasnije činiti planetarno slavni Slipknot. Prvu su postavu benda činili: Crahan, Jordison, Gray, Craig Jones, Mick Thomson, Corey Taylor, Sid Wilson, Chris Fehn i Jim Root.

Slipknot, Joey Jordison
Foto: Pinterest

Svoj su debitantski album “Slipknot” izdali 1999. godine, a Jordison, je uz Corey Taylora i Clowna zaslužan za većinu pjesama s albuma. Debitatski je album bio opće prihvaćen zbog drugačijeg i agresivnog zvuka, a prodan je u čak 2 milijuna primjeraka.

Bend je krenuo rapidno rasti, a u 2001. izbacuju album “Iowa” koji se, prema nekim glazbenim kritičarima i obožavateljima, smatra najboljim Slipknotovim albumom ikad. “Iowa” je snimana u izrazito nestabilnom razdoblju za bend, a Jordison je to komentirao: “Shvatili smo da je snimanje Slipknotove ploče jebeni zatvor. Zatvoren si dok ne završiš. Sjeban si. Ja sam u bendu s najboljim glazbenicima na svijetu. Jako sam polaskan. Ali u isto vrijeme, kad se skupimo, iako se jako volimo, želimo se međusobno poubijati. Tu je sve otišlo van kontrole. Kad smo radili Iowu, to je bilo jako mračno doba za bend. Neke od najjačih i najznačajnijih pjesama su na albumu, ali svi smo mi tad bili na drogama ili u alkoholu. Bilo je sranje. To je bilo vrijeme o kojem ne volim puno pričati, jer ne želim odobravati bilo kakvu upotrebu droga.”

Slipknot – daljni rad i odlazak

Kasnije je za Slipknot snimio još “Vol. 3: (The Subliminal Verses)” (2004.) i “All Hope Is Gone” (2008.)”. Ni jedan od navedenih albuma nije dobio slave koliko “Iowa” i “Slipknot”.

Inače, Slipknot je nastupao u Zagrebu 2009. godine, u Maloj dvorani Doma sportova, a iza bubnjarskog je seta tad sjedio – Joey Jordison.

U prosincu je 2013. godine objavio odlazak iz Slipknota zbog “osobnih razloga”, a tek se 2016. saznalo zbog čega. Na dodjeli je nagrade Metal Hammer Golden Gods Award rekao da je iz benda otišao zbog neuroloških problema zbog kojih nije mogao nastaviti svirati.

Joey Jordison i Metallica

Iz Jordisonova biografije dolazi nekoliko zanimljivih priča, a jedna je o noći u kojoj je spasio Metallicu. Bio je Download festival 2004. godine, a u subotu je headliner bila Metallica. Kružile su priče da se bubnjar Metallice, Lars Ulrich, izgubio u publici, a kasnije je James Hetfield, inače frontmen Metallice rekao da je imao napad anksioznosti. Što god da je istina tad bila, Metallica je hitno trebala bubnjara koji će ga zamijeniti. Nakon dugog kašnjenja, Metallica je na pozornicu izašla sa Slayerovim bubnjarom, Daveom Lombardoom, i Joey Jordisonom. Iako se Slayer praktički razvijao u isto vrijeme kad i Metallica, i srodniji joj im, Dave je odsvirao samo dvije pjesme, a sve je ostalo prepustio u ruke Jordisonu. Jordisonov je kolega iz benda Clown rekao da voli gledati ljude kako uspijevaju i spomenuo baš ovaj događaj kao jedan od najdražih i onih koje će pamtiti cijeli život.

Ostali projekti

U vrijeme Slipknota, povremeno je nastupao za punk bend Murderdolls, a nakon što je napustio Slipknot, osnovao je svoj bend Scar the Martyr. Osim ovog benda, bio je član benda Vimic i Sinsaenum.

S ovim je bendovima izdao nekoliko albuma, “Scar the Martyr” i “Echoes of the Tortured” i “Repulsion for Humanity” s bendom Sinsaenum. Ni jedan od bendova, ili albuma, nije dobio pažnje koliko je dobio Slipknot.

0 Shares
Muziku podržava