Treći album grupe Destiny’s Child, “Survivor“, izdan je u svibnju 2001. godine, a njegov uspjeh vinuo je Beyoncé Knowles, Kelly Rowland i Michelle Williams na tron kao jedne od najuspješnijih pop trija tog vremena. No, do izdavanja albuma grupa je pretrpjela brojna previranja u sastavu: LeToya Luckett, LaTavia Roberson i Farrah Franklin napustile su grupu, a nova članica postala je Michelle Williams. U vrlo kratkom periodu Destiny’s Child prošao je kroz brojne promjene u pjevačkom sastavu u razdoblju neposredno prije nego što je izašao “Survivor”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Destiny’s Child (@destinyschild)

Konstantne promjene u postavi benda

U prosincu 1999. LeToya Luckett i LaTavia Roberson pokušale su se razići sa svojim menadžerom Mathewom Knowlesom, ocem Beyoncé Knowles, tvrdeći kako on zadržava previše dobiti grupe i da favorizira svoju kćer i njezinu najbolju prijateljicu Kelly Rowland. Nakon što je glazbeni video za pjesmu “Say My Name” debitirao u veljači 2000. godine, Roberson i Luckett saznale su kako su novim članicama grupe postale Michelle Williams i Farrah Franklin. Nakon samo šest mjeseci od okupljanja postave, objavljeno je da će Franklin napustiti grupu. Razlog tomu bilo je Franklinino propuštanje promotivnih nastupa i koncerata. Suprotno tim navodima, Franklin je izjavila da je dala otkaz zbog negativnih vibracija u grupi i njene nemogućnosti da uspostavi bilo kakvu kontrolu u donošenju odluka benda. Potom je Beyoncé Knowles preuzela veću kontrolu nad grupom zalagajući se oko pisanja pjesama za novi album.

Od neslane šale do najvećeg hita na albumu

Muziku podržava

Albumu je prvotno ime trebalo biti “Independent Woman”, ali je naknadno promijenjeno. Pjesma “Survivor”, ujedno i najuspješnija s albuma, nadahnuta je šalom koju je radio stanica napravila o tome kako su tri člana već napustila grupu, uspoređujući bend s reality showom “Survivor”. I tako je Beyonce na ovaj negativni komentar upućen prvenstveno njoj, napisala pjesmu.

Nakon neslane šale voditelja američkog Survivora „Tko će sljedeći biti izbačen s otoka Destiny Childa?“ Beyoncé Knowles odlučila je napisati pjesmu u inat medijima koji su unazad nekoliko godina narušavali njezinu reputaciju optužujući ju za tiraniju nad ostalim članicama benda.

Premda je kompletan album doživio velik komercijalni uspjeh i postavio grupu na vrhove top ljestvica, sva pažnja vrtjela se isključivo oko Beyoncé Knowles. Iako je većinu zasluga oko angažmana na albumu i pisanja pjesma pripisala sebi, pa tako i pjesmu “Bootylicious”, njezine su tvrdnje osporene od strane brojnih kantautora koji su tvrdili da im je preuzela ideju za pjesmu. Jedan od tih kantautora je bio i Rob Fusari koji je otkrio kako je on imao ideju za pjesmu “Bootylicious” u kojoj je želio koristiti gitarski riff iz pjesme “Eye of the Tiger” i da mu je Beyoncé preotela zamisao.

Internacionalni uspjeh benda

Pjesma “Survivor” provela je šest tjedana na poziciji broj dva na Billboard Hot 100, odmah iza Janet Jackson i “All For You”. Singl “Independent Woman” (također uključen u remakeu filma “Čarlijevi anđeli” i kao dio njegovog soundtracka) bio je jedanaest tjedana na vrhu Billboardove liste Hot 100. “Bootylicious”, kao treći singl albuma, dva tjedna je bio na vrhu Billboard Hot 100. Emotion” je izdan kao četvrti singl albuma i nastavio je uspješan niz svojih prethodnica. Album je dobio generalno pozitivne kritike. Osvojio je nagradu Soul Train Lady of Soul za najbolji R&B / Soul album godine, nagradu Teen Choice za R&B / Soul album godine – grupe, benda ili dua i Američku glazbenu nagradu za omiljeni pop / rock album. Uz to, Destiny’s Child osvojio je nagradu Grammy za najbolji R&B vokal dua ili grupe za pjesmu Survivor, a bio je nominiran i za najbolji R&B album. Do sada je prodano preko 160 milijuna primjeraka albuma.

Album “Survivor” najviše se bavi pitanjima neovisnih žena i borbom protiv kritika poručujući slušateljima kako su članice benda jake i beskrupulozne žene kojima ništa ne može stati na put. Ipak, može se reći da je ovaj album manifest isključivo Beyoncéine karijere koja je kroz sljedećih nekoliko godina, radeći isključivo na svojim solo projektima, postala jedna od najuspješnijih glazbenica 21. stoljeća.

0 Shares
Muziku podržava