Stari rocker ‘s Dravu’ ide u etno vode

    1688

    Milivoj Štefanec

    3 X 3

    Datum izdanja: 01.01.1970.

    Izdavač: Šareni dućan / Blind Dog Records

    Žanr: Etno, Folk

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Tema I
    2. Tema II
    3. Tema III
    4. Jasmin
    5. Dolazak
    6. Odlazak
    7. Bol
    8. Jecaj
    9. Jecaj II

    Ono što je Gordan Penava Pišta za Zagreb, možda je to Milivoj Štefanec za Koprivnicu: dobar duh rock’n’rolla koji potiče mlade generacije da se prime rock-muzike i svega dobrog što ona nosi.

    Štefanca su uspoređivali i sa Branimirom Štulićem, u smislu da je došao niotkuda i bljesnuo, no kako god okrenete, to su ‘teške riječi’. Ali opet, kada čovjek napiše pjesmu koja se smatra jednom od urbanih himni gradu i kada se lokalni koprivnički bendovi skupe i naprave večer posvećenu Štefancu, mora se povjerovati da je taj kredit Štefanac debelo zaslužio, unatoč široj neprepoznatljivosti u javnosti.

    Možda mu je vrijeme da si nabije nakurnjake, razvede od žene ili da ga ulove s drogom pa da na taj način privuče pažnju medija koju je već zaslužio glazbom. Nadam se ipak da mu gore opisani načini neće trebati u potrazi za zasluženim komadićem slave.

    Štefanac je, nakon mladenačke inspiracije novim valom, na svom solo-albumu “3 X 3” otišao u sfere instrumentalne glazbe s blagim naglaskom na rani rad Ry Coodera i latino-suzvučja. “3 X 3” je album načinjen od 9 atmosferičnih instrumentala, s tim da su tematski povezani u triptihe. Prvi triptih (“Tema I”, “Tema II” i “Tema III”) je ‘napucan’ instrumentima i dojam je da većina instrumenata ne sudjeluje u razvoju zvučne slike, nego su tu više da popunjavaju prostor.

    Muziku podržava

    Najuspjelija cjelina se doima posljednja, triptih “Bol“, “Jecaj I” i “Jecaj II” gdje se minimaliziranim zvukom gitare stvara maksimalan učinak, onako kako bi to radio Ry Cooder. Miroslav i Gordana Evačić gostuju i kvalitetno doprinose kompletnoj slici zvuka, a također valja spomenuti ulogu Davora Vdovića u sviranju i produciranju.

    “3 X 3” vrlo je zanimljiv album, koji bi se, da na estradi ne caruju skandali i napuhane zvjezdice, lako mogao prometnuti u ugodno iznenađenje godine. Treba pohvaliti i pomak Štefanca kao autora koji je vrlo promišljeno kombinirao utjecaje te stvorio više nego solidnu ploču.

    Muziku podržava