Štuke će poletjeti, zasigurno

    6284

    Letu štuke

    Proteini i ugljikohidrati

    Datum izdanja: 30.04.2008.

    Izdavač: Menart

    Žanr: Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Paranoja
    2. Glava u oblacima
    3. Proteini i ugljikohidrati
    4. Sami
    5. Poljubi je dok spava
    6. F.G.R.
    7. Muzika
    8. Beladona
    9. Psycho
    10. Tesla
    11. Mali
    12. Nekad kad poželim

    Prije par godina, Dino Šaran je konačno uspio izdati svoj prvijenac u vidu albuma “Letu štuke” s istoimenim bendom. Album je bio solidan, a na njemu se isticala pjesma “Minimalizam”, koju su i vrapci na grani pjevušili. Uslijedili su mnogi nastupi, pa tako i onaj na prošlogodišnjem Vip INmusic festivalu na kojem su najavili novi album za početak ove godine. OK, nije baš početak godine, ali i bolje da je tempiran ovako, prije ljeta…

    Mora se priznati da album ima vrlo glup naziv “Proteini i ugljikohidrati“, koji bi na prvu mogao odbiti nekog neupućenog slušatelja. Mnogi ‘padaju’ na drugom albumu, ali Letu štuke su uspjeli izdati bolji i zanimljiviji album nego što im je bio debi, a to već i samo po sebi nešto govori.

    Sumnjam da će ponovno piknuti hit kao “Minimalizam”, ali to uopće nije važno, jer više od polovice pjesama ima jedan poseban naboj koji vas natjera na neprestano preslušavanje ovog albuma.

    Kao i kod većina ozbiljnijih autora s naših prostora, tako i Letu štuke ne propuštaju govoriti o socijalnim problemima koje muče ove prostore, ali ipak kroz većinu “Proteina i ugljikohidrata” protežu se ljubavno-emotivni tekstovi u kojima bi se mnogi mogli naći.

    Muziku podržava

    U tom pogledu, da spoji socijalnu i ljubavnu tematiku, malo neočekivano je pozvana i Remi iz Elementala koja je svoj posao izvrsno obavila, kako to ona i zna…

    Pjesme su nastajale zadnje dvije godine, a većina materijala je snimana u Nizozemskoj, i to onako pravo bendovski, svi odjednom, uživo kao na nekom koncertu. Nakon osnove, pjesme su obogaćene raznim gostima u studijima u Zagrebu i Sarajavu, a osim Remi, na albumu su sudjelovali i ‘bosanski zeko’ Laka, Igor Pavlica iz Jinxa i mnogi, mnogi drugi.

    Kao što je poznato, Letu štuke postoje već više od dvadesetak godina, nastali su u zlatno vrijeme ‘novog vala’, pa ne čudi i njihov zvuk koji dosta duguje tom vremenu, a najprije legendarnim Haustorima s kojim imaju još i dodatnu poveznicu u vidu Đanija Pervana koji svira u Rundekovom Cargo Orkestru.

    Osim ‘novog vala’, osjeća se i jedan karakterističan balkanski pop rock zvuk kojeg je Šaran testirao pjesmama koje je pisao za druge izvođače, prvenstveno za Crvenu jabuku.

    Album započinje s “Paranojom“, koja pomalo ima vokale u stilu Vuce, ali pjesma je daleko od nekog turbo folka, ona je prava toreadorska ‘rockačina’, upotpunjena na pravim mjestima s puhačima i pratećim vokalima. U njoj se najbolje može iščitati rukopis Šarana, jer u osnovi pjesma ima ljubavni tekst, kojem su dodani elementi u kojima opisuje trenutno stanje svijesti naroda (“Bosnia, Bosnia, mala bara, a puna krokodila“).

    Glava u oblacima” govori o ljubavnom trokutu uz doticanje zelenaštva i narkomanije (“I tvoj muškarac živi od žutog i bijelog, uglavno nervozan, miran kad naplati dug“), a slijedi ju naslovna “Proteini i ugljikohidrati“, koja govori da kad tad na naplatu dođu grijesi iz prošlosti, odnosno da se i u mladosti mora brinuti o vlastitom tijelu jer u protivnom ne slijedi svijetla budućnost.

    Sami” zvuči kao neka balada Prljavog kazališta iz najboljih dana, “Poljubi je dok spava” ima neurozan ritam, psihodeličan refren i reperske dionice Remi na kraju, “F.G.R.” je jedna od najžešćih s albuma u kojoj dolazi melodija u prvi plan, “Psycho” progovara o problemima puka i njihovom zaglupljivanju putem medija, dok je najavni singl “Tesla” socijalno orijentirana, a mogla bi biti i upućena Štuliću zbog početnih stihova “Sve ti je ravno do dna u zemlji tulipana, jer sve si dalje od laži i demona Balkana“.

    Ako su prvijencem mnogi čuli za njih, tada bi “Proteini i ugljikohidrati” mogao biti album koji će ih direktno lansirati u elitu rock bendova naših prostora. Album je vrlo dinamičan i višeslojan, a opet vrlo ujednačen i smion, te detaljno opisuje trenutnu političko-socijalnu situaciju kroz ljubavnu liriku.

    Možda ima malo priglupo ime (“Proteini i ugljikohidrati”) i možda je naslovnica malo čudna (slika Tesle s kolima kukuruza), ali ovaj album je zasigurno ispunio sva očekivanja, neka čak i premašio, pa iz tog razloga same pohvale za njega, a jednog dana će i štuke visoko letjeti, visoko, visoko…

    Muziku podržava